Efter sexchikane-anklager: Studerende er overraskede

I et åbent brev beskriver 48 anonyme kvinder deres oplevelser med sexisme og sexchikane i deres studieliv. Studerende, som Ekstra Bladet har talt med, er overraskede over anklagerne

Et åbent brev til rektorer på uddannelsesinstitutionerne KU, DTU, AU og RUC der er videregivet til Information af Danske Studerendes Fællesråd (DFS), beskriver 48 anonyme kvinders oplevelse af sexisme og sexchikane i deres studieliv.

Det gælder både 'i undervisningslokalerne, på gangene, til vejledning, i eksamenssituationer og på kollegierne - og det er et problem i vores relationer til ansatte, vejledere og medstuderende', skriver de i brevet.

Omfanget skal kortlægges nu
Forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd, Sana Mahin Doost, fortæller til Ekstra Bladet at Rådet har iværksat en undersøgelse i samarbejde med de Danske Universiteter grundet brevets indhold.

- Vi ved utrolig lidt om det reelle omfang, men nu skal vi altså have kortlagt det, siger hun.

- Hvordan skelner i mellem reelle overgreb og upassende kommentarer?

- Der er en sondring mellem overgreb, chikane og sexisme. De forskelle skal vi selvfølgelig have frem. Men for mig at se, er det hele uhensigtsmæssigt, selvom der selvfølgelig er forskel på en voldtægt og på en underviser, der kommer med upassende kommentarer, siger Sana Mahin Doost.

Plakater blev hevet ned
Brevet kommer i kølvandet på, at en gruppe af anonyme aktivister hang plakater op på DTU, med en række vidnesbyrd fra studerende, der har oplevet sexchikane på deres studie.

Information beskrev hvordan plakaterne kun fik lov at hænge et par timer, før Campus Service pillede dem ned.

Et eksempel på metoo-bevægelsen
Kønsforsker Anette Borchorst siger til Ekstra Bladet, at brevets indhold eksemplificerer hvad metoo-bevægelsen, som det kommer i kølvandet på, er.

- Pointen omkring metoo-bevægelsen og det her brev er, at alle slags historier kommer frem. Og det er alt fra små bemærkninger, der kan fremstå uskyldige, til langt grovere ting. Og det er selvfølgelig problematisk at finde rundt i, fordi det bliver én stor pærevælling, siger kønsforskeren til Ekstra Bladet.

Godt det kommer frem i lyset
Anette Borchorst forklarer, at sexchikane og sexisme er et meget tabuiseret emne, og at metoo-bevægelsen er med til at belyse, at der er et problem på uddannelsesinstitutionerne.

- Derfor kan der være en værdi i, at de henkastede bemærkninger også bliver nævnt, fordi der nogle steder kan være en omgangstone, hvor man bliver vandt til, at den er der, forklarer hun.

Hun understreger, at det er et problem, hvis anonyme anklager rettes mod navngivne personer, men da det ikke er tilfældet med brevet, mener kønsforskeren grundlæggende, at det er godt at få det frem i lyset.

Studerende på KU og DTU: Vi oplever ikke sexchikane

Ekstra Bladet har været forbi DTU og KU. De fleste af de studerende som avisens reporter taler med, har endnu ikke hørt om det brev, der er blevet sendt ud til deres rektorer.

Der er en livlig stemning, og der står fødselsdagsøl på bordet i et menneskefyldt lokale, som Ekstra Bladets reporter træder ind i på KU. De studerende vil gerne tale, men flere af dem ønsker kun at snakke anonymt om indholdet af anklagerne.

Samtlige af de studerende anerkender problematikken som brevet rejser, men ingen af de 15-20 personer, som Ekstra Bladet taler med, kan genkende billedet af en seksualiseret eller krænkende kultur på deres uddannelsesinstitutioner.

Louise Palle Krog-Meyer er 24 år, og læser Teater og Performance på 4. semester på København Universitet. Foto: Jakob Jørgensen
Louise Palle Krog-Meyer er 24 år, og læser Teater og Performance på 4. semester på København Universitet. Foto: Jakob Jørgensen

Louise Palle Krog-Meyer fortæller til Ekstra Bladet, at hun sammen med sine veninder læste brevet, og blev meget overraskede. Hun har ikke hørt noget om, at det skulle have været under opsejling.

- Er brevets indhold et billede, du kan genkende af KU?

- Jeg kan selvfølgelig kun snakke for mig selv, men jeg synes selv der er en rigtig god balance mellem kønnene. Jeg har ikke hørt noget om, at mændene skulle gå rundt og opføre sig upassende.

- Men jeg ved ikke om det kommer an på kønsfordelingen og hvilke studier det er.

- Er det noget I har snakket om internt?

- Vi har snakket meget om metoo-bevægelsen, fordi vi læser Teater og Performance. Så vi er på vej ind i teaterbranchen. Vores underviser har været ude og sige, at vi skal være opmærksomme på det her, fordi vi er på vej ind i den branche vi er.

Anna Clara er 21 år, og læser Teater og Performance på 2. semester på Københavns Universitet. Foto: Jakob Jørgensen
Anna Clara er 21 år, og læser Teater og Performance på 2. semester på Københavns Universitet. Foto: Jakob Jørgensen

21-årige Anna Clara har intet hørt om brevet, da Ekstra Bladet fanger hende ude foran KU.

- Jeg har ikke oplevet nogen former for sexchikane, siger hun.

- Har du indtrykket af, at der skulle være en form for seksualiseret kultur her på KU?

- Nej, det har jeg faktisk slet ikke. Jeg har ikke oplevet nogen former for sexisme eller sexchikane. Jeg er positivt overrasket over stedet, siger Anna Clara til Ekstra Bladet.

Kære rektorer på de danske universiteter,

Vi, danske og internationale studerende landet over, oplever sexisme og sexchikane i vores studieliv. Vi oplever det i forskellige grader; i undervisningslokalerne, på gangene, til vejledning, i eksamenssituationer og på kollegierne - og det er et problem i vores relationer til ansatte, vejledere og medstuderende.

Ligesom mange andre kvinder verden over har mange af os tiet med vores oplevelser. Af frygt for at blive nedgjort, udstødt og betvivlet - men også for at passe ind og ikke blive et offer. Nogle af os har prøvet at råbe op, at fortælle om vores oplevelser til ledere, medstuderende, HR-afdelinger eller endda rektorer. Vi er ikke blevet lyttet til, og derfor råber vi op.

Den nylige debat om sexisme på universiteterne har skuffet os meget. Universiteternes udtalelser afspejler et samfund, hvor sexisme hverken undersøges eller forhindres. Vi mener, at det er på tide, at universiteterne tager større ansvar. Universitetet er ikke blot vores arbejdsplads, men også et miljø hvor vi tilbringer meget tid og skaber vores identitet.

Vi ønsker, at der skabes synlighed omkring de oplevelser, vi har i vores daglige gang på universitetet, så vi ikke står alene. At vi ved, hvor vi kan gå hen med vores historier. At det tages seriøst, at tillid og fortrolighed er afgørende for, at vi har lyst til at dele dem, så vi ikke skal sidde i en eller anden åben studievejledning og krænge vores hjerte ud. At vi ikke bliver betvivlet og spurgt, om det ikke var lidt vores egen skyld. Og at I som universiteter anerkender, at I har et ansvar for at lytte til os, selvom gerningen ikke nødvendigvis kan retsforfølges.

Vi håber, at I vil acceptere jeres ansvar og være med til at ændre den eksisterende kultur. Vi er sikre på, at vi er mange studerende, der gerne være med til at løfte opgaven, hvis I inviterer os indenfor. Vi har vedlagt et udpluk af historier fra forskellige universiteter, for at vise jer alvoren af vores problemer.

På vegne af kvinder overalt på danske universiteter.

Ekstra Bladet møder en gruppe på otte mennesker på DTU, der venter på, at deres undervisningen skal begynde igen.

Tre af de studerende har ikke noget i mod at stå frem med navn og billede.

Oliver Wessel er 21 år, og læser på Miljø-linjen på DTU. Foto: Jakob Jørgensen
Oliver Wessel er 21 år, og læser på Miljø-linjen på DTU. Foto: Jakob Jørgensen

Oliver Wessel er meget forundret over indhold i brevet, og har intet kendskab til, at det skulle være sendt til rektorer på universiteterne. 

- Folk er jo unge, og folk er sammen, men jeg er ikke helt klart over, hvad der menes med sexchikane, siger han til Ekstra Bladet, da reporteren forklarer, hvad den handler om.

- Når vi snakker med nogen på de andre studie-linjer, så synes drengene vi er meget heldige på min linje, fordi der er så mange piger på vores. Men jeg har ikke oplevet nogen tale om, at der skulle være sket noget grænseoverskridende, siger han til Ekstra Bladet.

Sofie Halkjær er 20 år, og læser på Miljø-linjen på DTU. Foto: Jakob Jørgensen
Sofie Halkjær er 20 år, og læser på Miljø-linjen på DTU. Foto: Jakob Jørgensen

Sofie Halkjær har hørt meget lidt om brevets indhold. Hun har aldrig selv været udsat for noget ubehageligt i forbindelse med sin studietid på DTU.

- Jeg synes, jeg har oplevet at blive gramset mere på i byen end til DTU-fester, vil jeg sige. Der er slet ikke noget her.

- Men det er da tydeligt at der er 3000 drenge til fester og 500 piger, så vi piger er jo interessante, men det er ikke noget jeg tænker over. Så er det værre at tage i byen i København, siger hun.

Jeg tror også, det handler om, hvad man lægger i det. Folk har jo forskellige grænser, siger Sofie til Ekstra Bladet.

Marianne Hellemand er 21 år, og læser på miljø-linjen på DTU. Foto: Jakob Jørgensen
Marianne Hellemand er 21 år, og læser på miljø-linjen på DTU. Foto: Jakob Jørgensen

Marianne Hellemand er 21 år og studerer på miljølinjen på DTU.

Marianne er en af de studerende, som netop har hørt om den fælles mail.

- Jeg hørte godt noget om det. Vi undrede os også over det med plakaterne, der blevet hevet ned med det samme. Vi fik at vide, at det er fordi de udsagnene var anonyme. Og det må de åbenbart ikke være.

- Vi synes det er mærkeligt, at DTU var så hurtige til at hive dem ned. Så virker det som om, der er noget om det, siger hun til Ekstra Bladet, men understreger, at hun ikke selv har været udsat for noget i sin studietid.

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen