Efter skandale-fyring: 2000 piloter og flyveledere skal undersøges

Efter afdækning af læges dobbeltrolle er klinik, som skal tjekke piloter, blevet lukket

Trafikstyrelsen indkalder cirka 2000 piloter og flyveledere til nye helbredsundersøgelser.

Genindkaldelsen sker, efter den flyvemedicinske klinik Doctors.dk. har fået tilbagekaldt sin godkendelse til at udstede flyvemedicinske helbredsbeviser.

- Styrelsen har besluttet at indkalde alle klasse 1- og klasse 2-piloter samt flyveledere, der har gennemgået deres helbredstjek på den pågældende klinik inden for de seneste 12 måneder, til en fornyet helbredsundersøgelse, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Styrelsen er i gang med at få et overblik over, hvor mange tilfælde der er tale om. Det skønnes at få betydning for i alt cirka 2000 piloter og flyveledere, skriver styrelsen.

Berlingske har skrevet om lægen bag klinikkens dobbeltrolle. Senest skrev avisen, at lægen fik lukket sin klinik, og tidligere kom det frem, at den kvindelige læge var blevet fyret fra sit job i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Hendes dobbeltrolle blev særligt betændt, da Berlingske kunne beskrive klager over undersøgelserne på hendes klinik. Der er også eksempler på fusk med personlige stempler.

Styrelsen skriver, at den har konstateret, at helbredsgodkendelser på Doctors.dk i et antal tilfælde er blevet udstedt af læger, der ikke er godkendt som flyvelæger.

Et gyldigt helbredsbevis er obligatorisk for piloter og flyveledere, der skal have fornyet det én gang om året.

De kan kun udstedes af en læge, der har gennemgået en særlig uddannelse inden for flyvemedicin og dermed er godkendt som flyvelæge.

Vicedirektør Kåre Clemmesen mener, at styrelsen har handlet så hurtigt, som den kunne.

- Vi er blevet forelagt nogle oplysninger, og på den baggrund har vi selv lavet en del research, siger han til Ritzau.

- Jeg vil mene, vi har gjort det så hurtigt, vi kunne, på baggrund af de ting, vi har været forelagt undervejs, siger Kåre Clemmesen.

- Det har været et ret stort arbejde at finde bevismaterialet frem. Men vi har reageret så hurtigt, vi kunne, da vi fik mistanken, siger han.

Styrelsen overvejer lige nu, om sagen skal føre til en politianmeldelse.

De berørte piloter og flyveledere vil hurtigst muligt blive orienteret af Trafikstyrelsen. De skal senest inden for to måneder have foretaget en ny undersøgelse.

Indtil da må de fortsætte deres arbejde som normalt.

Trafikstyrelsen vil også undersøge alle helbredsbeviser, som er udstedt af Docters.dk inden for de seneste 12 måneder for at sikre, at der ikke er sket væsentlige lægefaglige fejl.

46 kommentarer
Vis kommentarer