Efter voldsomme optøjer i Frankrig: Nu blander premierministeren sig

I flere uger har der været voldsomme uroligheder i Frankrig på grund af forhøjelser af afgifter på brændstoffer

I flere dage har der været voldsomme uroligheder i Frankrig. Se nogen af de voldsomme optagelser her. Video: AP

Frankrigs premierminister, Édouard Philippe, suspenderer i en tv-tale forhøjelser af afgifter på brændstoffer og elektricitet i seks måneder. Det skriver Reuters.

Premierminister Philippe fortæller, at den planlagte forhøjelse, som ville være indført fra januar, vil blive udsat i seks måneder.

- Ingen afgift er værd at sætte en nations sikkerhed i fare for. Denne vrede, du skal være døv og blind for ikke at se eller høre den, lød det Édouard Philippe i den tv-transmitterede tale.

Suspenderingen af forhøjelserne af brændstofsafgifterne kommer i kølvandet på de voldsomme optøjer, som har hærget i hele Frankrig i de sidste to uger anført af folk i neongule veste.

- De franskmænd i de gule veste vil have lavere skatte og ordentlige lønninger. Det er også det, vi ønsker. Hvis jeg ikke formidle det, og hvis det politiske flertal ikke kan overbevise franskmændene, så skal noget ændres, fortalte Philippe i sin tale.

Den franske premierminister Édouard Philippe har i dag udskudt de planlagte forhøjelser af afgifter på elektricitet og brændstoffer efter voldsomme uroligheder i hele Frankrig. Foto: Ludovic Marin/ Ritzau Scanpix
Den franske premierminister Édouard Philippe har i dag udskudt de planlagte forhøjelser af afgifter på elektricitet og brændstoffer efter voldsomme uroligheder i hele Frankrig. Foto: Ludovic Marin/ Ritzau Scanpix
 

Urolighederne i Paris fik lørdag Udenrigsministeriet i Danmark til at advare danskere i Paris.  Foto: Ritzau Scanpix 112 - 2. dec. 2018 - kl. 14:29 Vanvidsscener fra Paris: Flammer og kaos under voldsomme sammenstød

Utilfredse med Macron
Franskmændene er utilfredse med præsident Macrons politik. De mener især, at de forhøjede brændstofsafgifter er et angreb på den franske middelklasse.

De utilfredse demonstranter bærer en neongul trafikvest, som landets bilister siden 2008 ved lov skal have liggende i deres biler.

Især sidste weekends optøjer var så voldsomme, at Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, overvejede, om han skulle erklære nationen i undtagelsestilstand.

Over hele Frankrig deltog op mod 75.000 personer i weekenden i de mange protester. Demonstranterne viste deres utilfredshed ved at sætte ild til biler og smadre butiksruder. Flere butikker blev også røvet i weekenden, og Triumfbuen i Paris blev også vandaliseret.

263 personer kom til skade, og 412 blev anholdt som følge af de mange protester anført af utilfredse franskmænd iført neongule veste i sidste weekend.

Urolighederne der i første omgang var rettet mod de planlagte forhøjelser af afgifter, men som nu generelt er mod de stigende leveomkostninger, har kostet tre mennesker livet.

Optøjer på gaden i Marseille søndag. Foto: AP. 112 - 4. dec. 2018 - kl. 04:37 Ville bare lukke vindue: Kvinde dræbt under benzin-protester

120 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere