Efter voldsomt udbrud: Borgmester tvinger borgere til vaccine

Lader man sig ikke vaccinere mod mæslinger, kan det koste en bøde på cirka 6.600 kroner, lyder det ifølge flere amerikanske medier

Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut gør dig her klogere på mæslinger

New Yorks borgmester, Bill de Blasio, har tirsdag erklæret en helbredsmæssig nødsituation i dele af Brooklyn.

Se også: Forbud mod uvaccinerede børn i New York

Det sker efter et udbrud af mæslinger, som har ramt op mod 300 personer i New York-bydelen. Bill de Blasio forlanger, at alle borgere i det berørte område, der ikke allerede er vaccineret, bliver det omgående. Ellers vil de få en bøde på 1000 dollars (6600 kroner, red.).

Det skriver flere amerikanske medier, herunder CNN og Washington Post.

Hver time tæller
Situationen er især ude af kontrol i den jødisk ortodokse bydel Williamsburg, der ligger i Brooklyn. Her er hundredvis blevet smittet med mæslinger siden oktober 2018.

Derfor vil de personer, der endnu ikke er vaccineret, nu blive pålagt at få vaccinen hurtigst muligt, lyder det fra borgmester Bill de Blasio.

- Hver time, hver dag betyder noget her. Hvis folk bare skynder sig at få vaccinen, er der ingen grund til en bøde. Det er ikke vores formål at udskrive bøder. Vi ønsker blot at løse problemet, siger han til CNN.

Så farligt er mæslinger

Mæslinger er en ekstremt smitsom luftbåren virus. Den smitter blandt andet via hoste. Viruspartiklerne kan blive hængende i op mod to timer, og man kan dermed blive smittet uden overhovedet at have været i nærheden af den smittede person.

Mæslinger viser sig ved feber, forkølelse og overfølsomhed over for lys. Tre til fire dage ses et udslæt, som starter i ansigtet og bevæger sig ned over kroppen.

En ud af 15 mæslingesmittede får mellemørebetændelse.

Lungebetændelse ses en ud af 25 med mæslinger.

Hjernebetændelse vil ses hos 1 ud af 2500 med mæslinger.

Blodplademangel vil ses hos 1 ud af 3500 med mæslinger.

Takket være de gode hospitalsforhold, vil få børn dø af mæslinger i Danmark.

Alligevel vil mæslinger koste en ud af 2.500-3.000 livet. Dødeligheden er væsentligt højere i udviklingslande: Her dør mellem en og fem ud af 100 mæslingetilfælde.

(Kilde: Statens Serum Institut)

Stammer fra Israel
Siden oktober 2018 er der registreret 285 tilfælde af mæslingeudbrud i New York. Ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder begyndte det omfattende udbrud, efter en ikke-vaccineret dreng besøgte Israel, hvor han formentlig blev smittet i efteråret.

'Siden da er der flere folk fra Brooklyn og Queens, som heller ikke er vaccineret, der har besøgt Israel, og er blevet smittet', står der på hjemmesiden for New Yorks sundheds- og hygiejneafdeling.

Der er tale om personer helt ned i en-månedsalderen og op til 66 år. I alt er 246 børn blevet smittet med mæslinger. Til sammenligning blev kun to personer smittet med mæslinger i den amerikanske millionby i 2017, siger borgmesteren.

Der er meldinger om mæslingeudbrud i 19 amerikanske stater. Siden årsskiftet er mindst 465 personer blevet smittet.

Myter om mæslinger

1.
I 1998 skrev den britiske forsker Andrew Wakefield en artikel i den højt ansete videnskabelige tidsskrift 'Lancet', hvor han viste en forbindelse mellem MFR-vaccinen og autisme. Hans forskning er dog siden blevet trukket tilbage, fordi den var forfalsket og fabrikeret. I 2010 blev Andrew Wakefield endda dømt uredelig, mistede sin lægeautorisation, og Lancet trak artiklen tilbage.

Alligevel skaber Wakefields forskning stadig i dag en bekymring om, at mæslinge-vaccinen skulle øge risikoen for senere at udvikle autisme.

2.
At MFR-vaccinen skulle indeholde kviksølv er også et myte, der gentagende gange er blevet afkræftet.

Myten er opstået, fordi man tidligere har brugt det mikrobedræbende molekyle 'thiomersal', der indeholder ethylkviksølv. Det blev dog fjernet globalt fra vacciner i 1990'erne og i Danmark i 1992. Det findes derfor ikke i MFR-vaccinen

3.
En tredje myte er, at en sygdom som mæslinger gør immunsystemet stærkere – og at man ved at give vaccinen ikke lader immunsystemet udvikle sig naturligt.

MFR-vaccinen er levende, svækkede celler, der bliver sprøjtet ind i kroppen. Kroppens immunsystem er allerede i overtal, når cellerne kommer ind, og derfor bliver man ikke syg af vaccinen. Forskning har vist, at immunforsvaret derimod endnu stærkere af vaccination.

2018 fik unge hollændere efter lodtrækning enten BCG-vaccine mod tuberkulose eller saltvand uden virkning.

Fire uger efter blev alle deltagerne udfordret med gul feber-virus, som intet har med tuberkulose at gøre.

Studiet afslørede, at de vaccinerede nogle uger senere havde væsentligt mindre virus fra gul feber i blodet, end kontrolgruppen der fik saltvand.

Kilder: Videnskab.dk, Medicin.dk, Statens Serum Institut

Foto: Shutterstock Sundhed - 22. mar. 2019 - kl. 12:59 Baby smittet med mæslinger

Privatfoto Sundhed - 22. mar. 2019 - kl. 18:51 Etårige Merle fik frygtet sygdom: - Troede hun skulle dø

64 kommentarer
Vis kommentarer