Efterlysning: Flere tusinde danskere fik foretaget det hvide snit - hvem var de?

I år er det 33 år siden, at brugen af det hvide snit blev forbudt i Danmark. Inden da nåede flere tusinder patienter - heriblandt mange børn - at få foretaget det skrækindjagende indgreb i hjernen

Det Hvide Snit blev foretaget helt frem til 1983 i Danmark, hvor mere end 4500 danskere nåede at gennemgå indgrebet, som siden er blevet udpeget til et af de sorteste kapitler i dansk sundheds- og prykiatrihistorie. (Foto: Colourbox.com)
Det Hvide Snit blev foretaget helt frem til 1983 i Danmark, hvor mere end 4500 danskere nåede at gennemgå indgrebet, som siden er blevet udpeget til et af de sorteste kapitler i dansk sundheds- og prykiatrihistorie. (Foto: Colourbox.com)

Mens patienten var under lokalbedøvelse, blev en syl ført ind i øjenhulen, op gennem tårekanalen, fem-seks-syv centimeter op i panden. Her blev der rodet lidt rundt i og gravet klumper ud af 'den hvide masse' i hjernen, inden sylen blev trukket ud samme vej, som den kom ind. Hvis det var en travl dag på kontoret, kunne det hele være overstået på syv minutter.

Dette var en af de grusomme metoder, hvorpå en lobotomi - også kaldet 'det hvide snit' (efter den hvide masse i hjernen, som blev påvirket under indgrebet, red.) - blev foretaget på minimum 4500 danskere i perioden 1939 til 1983. En anden -og mere udbredt metode - bestod i at fastspænde patientens kranium i et stativ, hvorefter patienten blev bedøvet - enten lokalt eller med narkose, alt afhængig af, hvor modstridig eller samarbejdsvillig, han eller hun var - hvorefter et hul på to centemeter i diameter blev boret i hver side af kraniet. Disse huller stak hjernekirurgen sit instrument, der mindede om en blanding af en kanyle og en ostehøvl: tynd, med en ståltrøds-løkke i spidsen, som kunne skubbes ud med et tryk på en knap i toppen af instrumentet. Ståltråds-løkken blev katapulteret ud af instrumentet - ind i frontallapperne på patienterne - og så blev der gravet 'kugler' af hjernemasse ud af dem.

Danmark var verdensmestre
Indgrebet var respekteret og anvendt i hele verden, men Danmark indtog dog førstepladsen på verdensplan, når det kom til omfanget af brugen af det hvide snit. 4500 patienter nåede at få 'snittet', inden det blev afskaffet i 1983.

- Man ved ikke, om vi også var det land i verden, der blev ved i længst tid. Det blev opgjort og rapporteret lidt forskelligt alt efter land. Men vi var utvivlsomt meget glade for indgrebet, fortæller professor Jesper Vaczy Kragh, der har forsket i indgrebet og skrevet en bog om det hvide snit.

Således var det lovligt og fuldt ud accepteret, at patienter fik foretaget det hvide snit indtil for 33 år siden, hvor den sidste operation blev gennemført på Rigshospitalet i København.

Målet med det hvide snit var, at patienterne skulle ændre karakter.

Mange børn opereret
Ofte var det kvinder, der led af 'hysteri' eller som var for udadreagerende og seksuelt orienterede. Eller det var skizofrene, som man ønskede at pacificere, fordi de fyldte for meget på sindssygehospitalerne.

Men også børn gennemgik den barske operation. Mange fordi de havde for meget krudt i røven og ikke kunne sidde stille. De børn, der - formodentlig - i dag højst ville have fået en ADHD-diagnose.

- Den yngste danske patient var seks år, siger professor Jesper Vaczy Kragh, og fortsætter:

- Flere af disse børn blev udsat for det mest radikale indgreb i form af en total lobotomi, hvor hele den hvide substans i hjernen blev overskåret, og andre, der ikke med det samme fik denne type indgreb, blev senere re-lobotomeret (dvs. gen-operereret, red.), så man var sikker på, at indgrebet havde fuld effekt, og at man havde gjort 'alt'.

De mange gengangere, som fik foretaget to-tre hvide snit, på operationsbordene vidner om, at bestemt ikke alle operationer gik efter planen. Langt fra faktisk.

Mange patienter gik fra at være normalt fungerende (set med nutidens briller, red.), til at være passive, lammede skabninger, der stirrede tomt ud i luften.

- Flere af børnene fik skader af operationerne og af de rapporter, neurokirurgerne i flere tilfælde fik tilsendt af patologerne ved senere dødsfald blandt de opererede børn, fremgik det at børnene havde haft svære følgevirkninger af det hvide snit.

Er du pårørende til en patient, der fik foretaget det hvide snit, eller har du selv gennemlevet indgrebet? Så vil jeg gerne høre fra dig. Skriv til: marien@eb.dk, 1224@eb.dk eller send en sms til 1224 (det koster alm. sms-takst).

128 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere