Efterlysning: Vil du være værtsfamilie for flygtninge?

Der er ingen boliger, når flygtninge kommer på den nye integrationsydelse - derfor efterlyser kommunen private borgere, der vil huse flygtninge

Vil du huse flygtninge? Det er ihvertfald det som Århus Kommune nu vil bede de århusianske borgere om at hjælpe med. Billedet er fra Strøget i Århus. (Polfoto: Christian Sølbeck Klindt)
Vil du huse flygtninge? Det er ihvertfald det som Århus Kommune nu vil bede de århusianske borgere om at hjælpe med. Billedet er fra Strøget i Århus. (Polfoto: Christian Sølbeck Klindt)

Århus Kommune, er nu så presset over strømmen af flygtninge, at de har lavet beregninger på, hvordan de kan finde boliger til flygtninge, når de bliver ramt af V-regeringens nye integrationsydelse fra den 1. september.

En flygtningefamilie med eksempelvis tre børn, som opnår fem års opholdstilladelse eller mindre vil efter 1. september nemlig få 4.300 kroner mindre om måneden, end en familie, der fik opholdstilladelse før 1. september.

Før fik de kontanthjælp med et rådighedsbeløb på 16.900 kr., men fra 1. september skæres det ned til 12.600 kr. med den nye integrationsydelse.

Asylcenterets minibus udbrændte totalt under nattens hærværk. (Foto: Ernst van Norde) 112 - 27. aug. 2015 - kl. 08:45 Hagekors og bilafbrænding på dansk asylcenter

- Og så har vi set, hvor mange ledige boliger, der er i Århus til de rådighedsbeløb, og der er ikke nogen, siger Thomas Medom (SF), rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Århus Kommune.

Derfor efterlyser kommunen nu borgere, der vil huse flygtninge, på internettet og i avisannoncer.

- Der er en del århusianere, der har sagt, at de gerne vil have en flygtning boende. Og det afprøver vi nu med forskellige annoncer, hvor vi efterlyser forskellige århusianere, der gerne vil huse flygtninge, siger Thomas Medom.

Se også: Tusindvis af flygtninge er på vej mod EU fra Makedonien  

Er det så mod betaling, at de huser flygtninge?

- Ja, det er det. Der vil de få et beløb efter markedets vilkår. Men stadigvæk med en forventning om, at de gør det fordi man også godt vil hjælpe flygtninge godt på plads i Århus. Så vi har en forventning om, at det også kan sætte fart på integrationen, siger Thomas Medom.

Århus Kommune vil derfor nu helt konkret indrykke annoncer på nettet og i aviser, hvor de efterlyser borgere med et ledigt værelse, en tilbygning eller en lejlighed de gerne vil fremleje. De vil blandt andet også få tolkehjælp fra kommunen.

En anden mulighed, er, at kommunen må lave nogle midlertidige løsninger, hvor kommunen skal ind og betale, for når det er en midlertidig bolig, så må skatteborgerne i Århus gerne betale flygtningenes husleje.

Se også: Nyt asylboom: Fiasko truer Løkke

- Det er den ene af de måder, vi kan gøre det på, altså bygge nogle barak-landsbyer, rundt omkring. Så må vi gå ind og lave et særtillæg som kommune, så bliver det skatteborgerne i Århus, der betaler.

Så får borgerne lov at betale højere skat?

- Det ved jeg ikke om de gør. Eller også må vi finde pengene et andet sted fra. Loven siger jo stadigvæk, at vi skal finde en bolig til de her mennesker.

- Vi kan ikke finde nogle permanente boliger, hvor de selv betaler huslejen, siger Thomas Medom.

Ifølge rådmanden er det sandsynligt, at Århus Kommune vil tage imod omkring 500 flygtninge i 2015.

276 kommentarer
Vis kommentarer