Efterretningstjeneste søger hackere: Nu kan du blive en del af statens cyberlandshold

Forsvaret Efterretningstjeneste har offentliggjort en prøve for unge it-hackere. De ti bedste vil få en plads på Danmarks cyberlandshold

Hack dig på cyberlandsholdet - se traileren her. Video: Forsvaret Efterretningstjeneste

TEST: Kan du knække koden i videoen, har du mulighed for at komme videre til optagelsesprøven til det danske cyberlandshold.

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden, og derfor står nationen over for en meget høj cybertrussel, vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste.

Men nu tager de nye våben i brug i kampen mod cyberterroristerne - nemlig unge, danske hackere, der skal forhindre de angreb, der rammer virksomheder, private og offentlige myndigheder hver eneste dag.

Mærsk er ikke alene: Omfattende cyberangreb har ramt Europa

For at finde frem til de unge talenter offentliggjorde Forsvaret onsdag en prøve for unge hackere i alderen 14-25 år. De ti bedste kommer med på statens cyberlandshold, der skal kæmpe mod resten af Europas lande om medaljer ved Cyber-EM i London til oktober.

Og der er i den grad brug for de unge it-eksperter, fortæller Lars Findsen, der er chef for Forsvarets Efterretningstjeneste:

- Truslen vokser time for time og bliver mere avanceret. Det er et konstant kapløb, for der er ondsindede folk i hele verden, der vil udnytte sårbarheder og forsøge at trænge ind og stjæle oplysninger, lave spionage og cybercrime, siger han til DR.

Artikel fortsætter under billedet..

I London afholdes der i oktober cyber-EM, hvor ti danske it-talenter skal repræsentere Danmark. Foto: AP/Silas Stein
I London afholdes der i oktober cyber-EM, hvor ti danske it-talenter skal repræsentere Danmark. Foto: AP/Silas Stein

Unge er it-eksperter
'Har du haft succes med at sniffe dig frem til passwords i Wireshark? Ved du, at Netcat ikke er et digitalt kæledyr, og kan du spotte ondsindede SQLinjections, så kan du komme på cyberlandsholdet.'

Det lyder som det rene volapyk i det flestes ører, men sådan lyder den kryptiske opfordring til de unge hackere på Forsvarets hjemmeside.

Den unge generation er nemlig på forkant med den nyeste it-viden, og derfor er det dem, som efterretningstjenesten især leder efter, fortæller Lars Findsen:

- Den her type kompetencer er sindssygt efterspurgte, og vi skal op på dupperne for at tiltrække mennesker med særlige evner. Vi har heldigvis en mission, der handler om at beskytte Danmark, og det appellerer til rigtig mange unge mennesker og mennesker i det hele taget.

Men de unge hackere, der klarer cuttet og får en plads på cyberlandsholdet til efterårets Europamesterskaber, har måske endnu mere i sigte. Hvis de klarer sig godt ved slutrunden, har de nemlig chancen for at få et job bagefter, lover efterrretningschefen:

- I Forsvarets Efterretningstjeneste kommer man til at sidde med den nyeste teknologi. Man får lov at gøre ting, som i alle andre sammenhænge ville være forbudte ved eksempelvis at indhente hemmelige oplysninger i andre lande med henblik på at afdække trusler mod Danmark.

I første omgang bliver der samlet et felt på de 20 bedste kandidater, som kommer med på en såkaldt 'bootcamp', men af de 20 er det kun de 10 bedste, der får lov at komme med i den endelige EM-trup.