Ejere af Espresso House indrømmer nazi-fortid

Det tyske firma JAB Holding, der blandt andet ejer Espresso House, indrømmer nu at have brugt kz-slaver på deres fabrikker under Anden Verdenskrig

Espresso House på Krystalgade i København. Foto: Ritzau Scanpix
Espresso House på Krystalgade i København. Foto: Ritzau Scanpix

Den tyske avis Bild var grim læsning for en af Tysklands rigeste familier søndag.

Reimann-familien, der er god for mere end 245 milliarder kroner og blandt andet ejer kaffekæden Espresso House, kondommærket Durex og tøjmærket Calvin Klein, kunne blandt andet læse, at deres forfædre var dedikerede nazister, der støttede Adolf Hitler økonomisk og gjorde brug af kz-slaver på deres fabrikker.

- Det er alt sammen korrekt. Reimann senior og junior var skyldige. De er døde nu, men hørte faktisk til i fængsel, siger Peter Harf, der er talsmand for familien og en af to direktører i Reimanns gigantvirksomhed JAB Holding, til Bild.

Kæmpede for Hitler: Se Knud Schocks hemmelige nazi-billeder

I Bilds afsløring fremgår det, at Reimann-familien på trods af, at de ifølge avisen er Tysklands næstrigeste klan, er meget hemmelighedsfulde og aldrig giver interviews.

Men nu er de altså blevet tvunget frem i lyset af Bilds afsløring, der bygger på en meget overbevisende dokumentation. Fra arkiver i Berlin, Ludwigshafen, Karlsruhe, Paris og Washington. De breve og dokumenter, journalisterne gravede frem, fik de professor Christopher Kopper fra Bielefeld Universitet til at vurdere.

- Min vurdering er, at Reimann tilhørte gruppen af overbeviste nazistiske iværksættere. Mange tilsluttede sig først partiet, da nazisterne var kommet til magten, men Reimann var allerede med i 1931. De var helt sikkert ikke blot politiske opportunister, men dedikerede nationalsocialister, siger professoren, som har speciale i tysk økonomi under Anden Verdenskrig.

Eva overlevede Hitlers dødsengel

Reimann-famlien har efter afsløringen lovet, at de vil donere 72 millioner kroner til velgørenhed. De har endnu ikke offentliggjort, hvem der skal modtage pengene.