Ejere af Ruths Hotel i skattely

Ikonisk Skagen-hotel er ejet af en række udlændinge, der har til huse på skattely-øerne Jersey og Guernsey

De seneste år Ruths Hotel i de riges sommerlegeplads Skagen givet et pænt overskud. Foto: Ernst van Norde
De seneste år Ruths Hotel i de riges sommerlegeplads Skagen givet et pænt overskud. Foto: Ernst van Norde
Følg Samfund

Når ejerne af det fashionable Ruths Hotel i Skagen tæller pengene op efter en travl uge 29, kan overskuddet meget vel ende i skattely.

Man skal stå tidligt op om morgenen for at finde ud af, hvem de egentlige ejere af nordsjællændernes foretrukne badehotel i Nordjylland er.

Ekstra Bladet har fået Jakob Dedenroth Bernhoft, direktør i rådgivningsfirmaet Revisorjura, til at tjekke selskabskonstruktionen efter i sømmene.

- De har et holdingselskab i England, som de må overføre udbytte til, og af holdingselskabet er der så en lang række ejere, som ligger i noget skattely, siger han.

Britisk skatteparadis
Samme konklusion er Lars Koch, politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke og mangeårig kritiker af skattely, nået frem til.

- Det er en ret kompliceret selskabsstruktur, men det er tydeligt at det egentlige ejerskab af Ruths Hotel ender på Jersey og Guernsey, siger han til Ekstra Bladet.

- Guernsey og Jersey er to små skattely, som man typisk bruger til at samle investeringer, hvor man kan undgå – vil investorerne sige – dobbeltbeskatning, men som også kan bruges til helt at undgå at betale skat, forklarer Lars Koch.

Ruths Hotel: - Man kan altid spekulere i motiverne

 

Ekstra Bladet har forsøgt at få et interview med Ruths Hotels direktør Tom Boye, men han har grundet uge 29-travlhed i stedet fået hotellets advokat Søren Ehlert til at svare skriftligt på vores spørgsmål.

Han forklarer i en mail, at den overordnede struktur bag hotellet har været sådan i mange år siden grundlæggeren G4S-rigmanden Jørgen Philip-Sørensens død i 2010.

Ruths Hotel har i de seneste 15 år været ledet af en bestyrelse med fire danske medlemmer og to engelske medlemmer, hvoraf den ene er efterkommer efter familien, skriver advokaten. Ingen af disse er identiske med de 15, der i CVR-registeret står som de reelle ejere.

- Hvorfor har de fleste af hotellets reelle ejere adresser på øerne Jersey og Guernsey, der er kendte skattely?

- Årsagen til registreringen af de reelle ejere hos Erhvervsstyrelsen er, at Ruths Hotel ultimativt er ejet af en fond og derfor anses de reelle ejere for at være bestyrelsesmedlemmerne i denne fond. Det er en sædvanlig registrering for fonde – også danske fonde.

- Politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke Lars Koch udtaler om jeres ejerstruktur: ’Det er måske lavet kompliceret, fordi det gør det svært at gennemskue, og dermed gør det lettere at undgå at komme til at betale skat.’ Hvad er Ruths Hotels kommentar til det?

- Man kan altid spekulere i motiverne. I Ruths Hotels tilfælde har den overordnet struktur været den samme i adskillige år, men man er i gang med en forenkling af administrative grunde.

Han synes, at det er ekstremt svært at gennemskue, hvad der sker i praksis bag kulissen på Ruths Hotel.

- Det er måske lavet kompliceret, fordi det gør det svært at gennemskue, og dermed gør det lettere at undgå at komme til at betale skat.

Coronahjælp kan ende på skattely-øer
Denne sommer har Ruths Hotel haft overraskende travlt. Det fortalte direktør Tom Boye til Ekstra Bladet under den netop overståede Hellerup-uge.

- Selvom vejret ikke viser sig fra sin bedste side, så har vi aldrig haft bedre omsætning, sagde han.

- Vi har aldrig set så mange mennesker i Skagen som i år. Stort set i hele juni har vi haft fyldt op hver dag, og alle hotellets værelser og restaurantens borde er reserverede frem til august, sagde Tom Boye til Ekstra Bladet i uge 29. Foto: Ernest van Norde
- Vi har aldrig set så mange mennesker i Skagen som i år. Stort set i hele juni har vi haft fyldt op hver dag, og alle hotellets værelser og restaurantens borde er reserverede frem til august, sagde Tom Boye til Ekstra Bladet i uge 29. Foto: Ernest van Norde
 

Alligevel har hotellet fået en stor luns af dine skattekroner under coronakrisen. Ifølge Nordjyske havde de ved udgangen af maj modtaget 1.876.524 kr. i lønkompensation.

Ruths Hotel har endnu ikke offentliggjort deres regnskab for sidste år, men i 2018 tjente de 2,2 mio. kr. En halv million kroner af dem blev udbetalt i udbytte og i første omgang sendt til ejerselskabet i England.

- Hvis det foregår som det skal, så skal Ruths Hotel betale skat efter danske regler, hvis de har overskud, og det vil normalt være meget, meget vanskeligt at undgå, medmindre man begynder at snyde med regnskaberne, forklarer Jakob Dedenroth Bernhoft.

Fakta: Sådan kan Skagen-hotel sende penge i skattely

 

Ruths Hotel er ejet af det britiske selskab SCCL 4 Limited i Worcestershire, der er ejet af Skagen Holdings Limited.

Holdingselskabet er ifølge det danske CVR-register igen ejet af de to selskaber SG Kleinworth Hambros Trust Company (CI) Limited og SGKH Trustees (CI) Limited.

Bestyrelsesmedlemmerne i disse firmaer står derfor som de reelle ejere af hotellet. Der er 15 i alt – ingen af dem har en dansk adresse.

En enkelt har hjemme i Paris, en et ukendt sted i Storbritannien, mens de resterende 13 alle er hjemmehørende på Jersey eller Guernsey.

Den britiske ø-stat Jersey er blevet udnævnt til at være verdens syvende mest aggressive skattely i en opgørelse, som BBC har offentliggjort. På samme liste indtager Guernsey en 15. plads.

Listen rangerer de lande, hvor det er nemmest for multinationale virksomheder at slippe for at betale skat på grund af slap – eller gunstig – lovgivning på skatteområdet.

Helt lovligt
- Overskuddet kan de så udlodde til deres ejere, og der siger EU-lovgivningen, at man kan udlodde et overskud skattefrit på tværs af landegrænser.

- Helt overordnet set, så er der ikke noget i konstruktionen, som er en omgåelse eller noget, hvor man snyder på vægtskålen, men man kan selvfølgelig have en subjektiv moralsk eller politisk holdning til, om et overskud, der er tjent i en virksomhed i Danmark, skal ende i skattely, siger eksperten.

- Så ejerne kan ende med at betale mindre i skat i sidste ende, end hvis ejeren hed Jens og boede i Kolding?

- Det kan man ikke udelukke.

Coronaboom i Skagen

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde