Eks-chef i Amagerbanken tiltalt for groft bedrageri

Tre personer er nu tiltalt i sag om Amagerbanken, da en tidligere chef nu er tiltalt for groft bedrageri

Amagerbankens konkurs og efterdønninger rammer stadig. Nu er ansatte tre tiltalt. Foto: Jens Dresling
Amagerbankens konkurs og efterdønninger rammer stadig. Nu er ansatte tre tiltalt. Foto: Jens Dresling

Bagmandspolitiet går nu efter at få tre ansatte i det hedengangne Amagerbanken dømt for groft bedrageri.

En af de ansatte er en tidligere leder i banken, og kernen i sagen er ifølge tiltalen, at de ansatte udnyttede deres interne viden på ulovlig vis, skriver anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Straffesagen om groft bedrageri handler ifølge anklageskriftet om kriminalitet begået i forbindelse med kreditaftaler med to andre banker, oplyser statsadvokat Morten Niels Jakobsen, chef for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – også kaldet bagmandspolitiet.

En af Danmarks rigeste og mest diskrete mænd: Lars Kann-Rasmussen, som i mange år ledte familiefirmaet Velux, har ikke gjort meget væsen af sig. (Foto: Stine Bidstrup) Vagthund Rigmænd forgyldt af vild optur

- Det er afgørende, at samfundet kan have tillid til de danske banker. Derfor har jeg været stærkt optaget af at få afdækket, om der strafferetligt kunne gøres et ansvar gældende i anledning af de banker, der gik ned under den finansielle krise, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

Se også: Så mange millioner har statens advokat scoret på bankkrak

- Anklagemyndigheden har nu valgt at rejse tiltalte om bl.a. bedrageri af særlig grov beskaffenhed eller medvirken hertil mod tre personer, herunder en tidligere leder i Amagerbanken, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

Se også: Milliardsag fra Amagerbankens krak rammer staten

Straffesagens kerne om groft bedrageri er de tre tiltaltes udnyttelse af intern viden om den amerikanske virksomhed Delteks køb af it-selskabet Maconomy A/S i forbindelse med aftaler med to banker om restrukturering af gæld i maj 2010.

Ifølge vicestatsadvokat Per Fiig, har de tre mænd i fællesskab men i forskellige roller udnyttet den viden til at få nedskrevet noget gæld, som de havde stillet aktier til sikkerhed for.

Det skulle dreje sig om 15 millioner kroner, som SØIK altså mener, at de tre mænd har franarret nogle banker.

Se også: Retssag mod krakket bank begynder først om tre år

Statsadvokaten har besluttet, at der ikke vil blive rejst tiltale mod 11 medlemmer af bestyrelse og direktion i Amagerbanken. De 11 har alle været sigtede i anledning af bankens håndtering af valutaeksponeringer i forbindelse med engagementet med Østerfælled A/S i første halvår af 2010 – det såkaldte Østerfælledkompleks.

- Efter en samlet anklagerfaglig vurdering, er jeg nået frem til, at der ikke vil kunne føres beviser i en straffesag for, at ledelsen og bestyrelsen har begået noget strafbart i forbindelse med deres håndtering af valutaeksponeringerne i første halvdel af 2010.

Se også: Amagerbankens investorer vil selv betale til retssag

- På den baggrund bliver der ikke rejst tiltalte mod direktionen og bestyrelsen i det tidligere Amagerbanken i forhold til det såkaldte Østerfælledkompleks, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

Det er endnu ikke fastsat, hvornår straffesagen mod de tre tiltalte begynder.

Se også: Så mange millioner har statens advokat scoret på bankkrak

1 af 2 Amagerbanken, mens den stadig var åben. Foto: Uffe Frandsen
2 af 2 Amagerbankens konkurs og efterdønninger rammer stadig. Nu er ansatte tre tiltalt. Foto: Jens Dresling
10 kommentarer
Vis kommentarer