Eks-statsminister: - Giv Tegnell mundkurv på

Anders Tegnell, den svenske Søren Brostrøm, skal forhindres i at udtale sig, mener landets tidligere stats- og udenrigsminister

Tegnell får skarpe dessiner fra sit lands tidligere statsoverhoved. Foto: Tt News Agency/Reuters
Tegnell får skarpe dessiner fra sit lands tidligere statsoverhoved. Foto: Tt News Agency/Reuters

Den førende statsepidemiolog øst for Øresund er blevet kendt i hele verden som en mand, der ikke stikker op for bollemælk.

Til nogens beundring, men nok fleres forargelse har svenskernes Anders Tegnell med stoisk ro fra start stået fast på, at han har ret, og at det bare er hele resten af klodens sundhedsmyndigheder, som skal slå koldt vand i blodet.

Måske det voldsomste udtryk af forargelse kommer nu fra landets tidligere statsminister Carl Bildt, der i et interview i Svenska Dagbladet mener, at Tegnell skal tie stille.

- Regeringen burde sige klart fra og sørge for, at Tegnell holder op med at kritisere andre lande. Med andre ord give ham mundkurv på, lyder det blandt andet.

Kritiserede Danmark
Danmark er selvfølgelig et af de lande, Tegnell har givet svar på tiltale. I marts kaldte han blandt andet den danske beslutning om grænselukning for 'meningsløs'.

Den tone har han fortsat i løbet af månederne, hvor han som frontfigur for Sveriges enestående, lempelige coronapolitik har været både genstand for og deltager i heftig debat. Noget, han altså skal forbydes at være.

- Det havde jeg selv gjort, fortsætter den mangeårige udenrigsminister og diplomat Bildt i sin argumentation for at få indskrænket videnskabsmandens talefrihed.

- Jeg synes ikke, det er godt. Det her er ikke en krise, hvor man skal sætte sig på den høje hest.

Bildt her i funktion som udenrigsminister i en pressekonference for Nordisk Råd i 2011. Han sad som statsminister for Moderaterna fra 1991 til 1994. Foto: Peter Mydske
Bildt her i funktion som udenrigsminister i en pressekonference for Nordisk Råd i 2011. Han sad som statsminister for Moderaterna fra 1991 til 1994. Foto: Peter Mydske

Svenskerne får ham tatoveret
Selvtilliden fejler ikke noget hos den svenske epidemiolog, der altså kritiseres for at være lidt for kæphøj. Selv hvis det skulle have knebet med selvtilliden, har dele af den svenske befolkning i hvert fald gjort deres for at bygge den op.

Om det har skyldtes den fortsatte frihed til at få skænket fadøl, kan der kun gisnes om, men i hjemlandet figurerer coronastyrmandens ansigt på alt fra kaffekopper, kasketter og babytøj til mobil-etuier. Og siden slutningen af april også som tatovering på overarme, skrev blandt andre SVT.

Den 32-årige fan Gustav Agerblad fik for nogle uger tilbage som den første til stor mediebevågenhed sin statsepidemiolog foreviget i blæk på venstre biceps i en stockholmsk tattoo-biks.

- Jeg føler en stærk solidaritet med Anders Tegnell. Siden krisen eskalerede, har han indgydet en god ro, lød svenskerens støtteerklæring til Folkhälsomyndighetens afdelingschef.

Sverige, af alle, endte som bekendt med at blive det eneste land i Vesten, hvor man i løbet af foråret frit har kunnet gå på beværtning.

Derudover har forsamlingsforbuddet heller ikke været lavere end de nuværende 50, samtidig med at restauranter, caféer og grænserne har været åbne hele vejen igennem.

Uanset strategi er det i flere lande sket, at statsepidemiologer er blevet katapulteret til stjernestatus i hjemlandet.

Danmark er ingen undtagelse, hvor Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, er blevet hyldet vidt og bredt. Det nåede endda til det punkt, hvor radiovært Peter Falktoft på et tidspunkt foreslog et systemskifte med indsættelse af den 54-årige speciallæge som kejser. Det efter at Brostrøm havde lagt et billede op på Twitter af, at han havde klippet sit eget hår. 

Så vidt Ekstra Bladet ved, har ingen dog fortsat taget den lige så langt som svenskerne og fået ham tatoveret på kroppen.