Eks-vicepræsident i problemer: Krænkede kvinde med kys og kram

Amerikanske Joe Biden er landet i alvorlige problemer kort før næste års præsidentvalg, som han ventes at stille op i

Du kan her se andre situationer, hvor Joe Biden er ganske nærgående over for kvinder. Video: Reuters

Han blev kendt som USA's bløde bedstefar, der også var præsident Obamas højre hånd.

Men nu er den tidligere vicepræsident Joe Biden endt i alvorlige problemer for ikke kun at være blød, men også meget interesseret i både at kysse og kramme personer af det modsatte køn.

Og når det er andre end ens egen kone, der er tale om, kan sagen gøre det særdeles svært for Biden selv at blive præsident, når der næste år skal vælges en ny.

Her ses Joe Biden i anden situation, hvor han i 2015 både krammer og kysser en anden kvinde på håret. Foto: SAUL LOEB/Ritzau Scanpix
Her ses Joe Biden i anden situation, hvor han i 2015 både krammer og kysser en anden kvinde på håret. Foto: SAUL LOEB/Ritzau Scanpix
 

Foto: Jeff Roberson/AP Samfund Avis: Joe Biden vil stille op som præsidentkandidat

Føler sig krænket
Det er den demokratiske politiker Lucy Flores fra Nevada, der nu er stået frem og har fortalt, hvordan Biden bag scenen under et valgmøde i 2014 efter sigende skulle have både rørt og kysset på hendes hoved.

Lucy Flores fortæller indgående om episoden i et længere essay, der netop er blevet offentliggjort.

Hun beskriver hans handlinger som særdeles 'akavede og underlige.' Hun skriver også i sit essay, at han både krammede, kyssede og duftede til hendes hår, hvilket krænkede hende meget.

Her ses Lucy Flores (t.h) i 2016 under en politiske debat i Las Vegas. Foto: John Locher/Ritzau Scanpix
Her ses Lucy Flores (t.h) i 2016 under en politiske debat i Las Vegas. Foto: John Locher/Ritzau Scanpix
 

Efter flere måneders spekulationer bekræfter det tidligere demokratiske kongresmedlem Beto O'Rourke, at han stiller op til præsidentvalget. Foto: AFP Politik Beto-mania! Demokraternes nye stjerne sætter rekord

Biden: Jeg er bare kærlig
Og Lucy Flores er ikke den eneste, der har oplevet Bidens lidt for nærgående handlinger. Flere kameraer har således fanget både Bidens greb og kys på forskellige kvinder.

Joe Biden er stærkt uenig i den kritik, der nu har ramt ham. Ifølge Biden skulle han ikke have opført sig uacceptabelt over for Lucy Flores og andre kvinder. Det falder ham naturligt at være kærlig over for andre, forklarer han ifølge New York Times.

'Ikke en eneste gang - aldrig - mener jeg at have opført mig forkert,' skriver han i sin erklæring om sagen.

Han kan heller ikke forstå, at Lucy Flores står frem så lang tid efter, at den krænkende handling angiveligt skete. Slet ikke når hun dengang intet sagde og i stedet virkede glad for hans opmærksomhed.

OVERBLIK: De vil være Trumps modstander i 2020

Flere amerikanske politikere har meldt sig på banen som kandidater til præsidentvalget i 2020.

Her er et overblik over nogle af de største profiler fra Demokraterne, der har annonceret deres kandidatur, eller som har taget officielle skridt i retning af at stille op.

* Det tidligere kongresmedlem fra Texas Beto O'Rourke bekræfter natten til torsdag, at han stiller op.

Han blev landskendt i 2018, da han næsten slog republikaneren Ted Cruz ved senatsvalget i det ellers meget konservative Texas.

* Den tidligere guvernør i delstaten Colorado, John Hickenlooper, annoncerede sit kandidatur 4. marts.

Han spiller på, at han i sin politiske karriere har vist evner til at samle folk i krisetider.

* Guvernøren i delstaten Washington, Jay Inslee, meldte sig fredag den 1. marts ind i ræset om at blive Demokraternes præsidentkandidat.

Han stiller op med indsatsen mod klimaforandringer som sin altoverskyggende mærkesag.

* Senator Bernie Sanders meddelte 19. februar, at han stiller op og vil nomineres som Demokraternes kandidat til præsidentvalget.

Sanders forsøgte også i 2016 at blive Demokraternes præsidentkandidat, men tabte nomineringen til Hillary Clinton. Han er senator fra delstaten Vermont, hvor han ikke er valgt som demokrat men som uafhængig.

* Senator Amy Klobuchar fra Minnesota meddelte 10. februar officielt, at hun vil forsøge at blive Demokraternes præsidentkandidat i 2020.

Klobuchar er 58 år og er valgt i delstaten Minnesota. Hun fik stor opmærksomhed, da hun gik den nominerede højesteretsdommer Brett Kavanaugh på klingen sidste år.

* Senator Elizabeth Warren indledte officielt sin valgkamp 9. februar.

Warren er 69 år og valgt i delstaten Massachusetts. Hun er en af de store kritikere af både Donald Trump og bankindustrien.

* Senator Cory Booker meddelte officielt sit kandidatur den 1. februar.

Den 49-årige senator er tidligere borgmester i Newark, der er den største by i New Jersey. Booker har været senator siden 2013, og vælgerne i New Jersey skal vælge en person til hans sæde i Senatet samme dag, som der er præsidentvalg i 2020.

* Borgmester Pete Buttigieg sagde 23. januar, at han tager skridt i retning af at stille op.

Den 37-årige Buttigieg, der er borgmester i South Bend, Indiana, er en af valgkampens outsidere. Han ønsker at blive USA's første åbent homoseksuelle præsident, men han har fået mange spørgsmål om sin begrænsede politiske erfaring.

* Senator Kamala Harris meddelte officielt den 21. januar, at hun stiller op.

Kamala Harris har siddet i det amerikanske Senat i to år. Hun er datter af indvandrere fra Indien og Jamaica og har tidligere været justitsminister i Californien i seks år.

* Den 15. januar sagde den demokratiske senator fra New York Kirsten Gillibrand, at hun vil stille op.

52-årige Gillibrand er kendt som en af fanebærerne i arbejdet med at ændre, hvordan Kongressen håndterer påstande om seksuel chikane. Hun blev desuden en fremtrædende stemme i MeToo-bevægelsen.

* Lørdag den 12. januar annoncerede Julian Castro, at han stiller op ved valget.

Julian Castro er tidligere borgmester i San Antonio i Texas og var boligminister under præsident Barack Obama fra 2014 til 2017.

* Det 37-årige kongresmedlem for Demokraterne Tulsi Gabbard annoncerede den 11. januar, at hun har i sinde at stille op ved næste års præsidentvalg.

Krigsveteranen Tulsi Gabbard er både den første hindu og den første amerikansksamoaner, der er blevet valgt til Kongressen for Hawaii.

* 55-årige John Delaney meldte sig allerede på banen i juli 2017. Delaney har siden 2013 været medlem af Repræsentanternes Hus for Maryland.

Han vil arbejde for at forbedre USA's infrastruktur, en ny international skattereform og bedre forhold for migranter.

* Den siddende præsident, republikanske Donald Trump, søgte allerede om genopstilling på sin indsættelsesdag. Hans kampagne har indtil videre indsamlet over 100 millioner dollar.

Trump har tidligere udtalt, at han vil genopstille sammen med den nuværende vicepræsident, Mike Pence.

* Nyhedsbureauet Reuters nævner flere demokrater, der kan ende med at stille op ved næste års præsidentvalg. Det gælder blandt andet den tidligere vicepræsident Joe Biden.

I de første vintermåneder 2020 indledes primærvalgene i de amerikanske delstater, hvor Demokraternes endelige præsidentkandidat skal findes.

Præsidentvalg finder sted den første tirsdag i november. Det er 3. november 2020.

Kilder: USA Today, Washington Post, Reuters og AFP.

106 kommentarer
Vis kommentarer