Ekspert afliver myter om vand: Bliver du ren af koldt vand?

Der findes mange myter om vand, hvad angår sundhed, renlighed og miljø - nu afslører vandekspert sandheden bag

Der findes mange myter om vand, og nogle af sandhederne overrasker. Foto: Colourbox
Der findes mange myter om vand, og nogle af sandhederne overrasker. Foto: Colourbox

Vand er livsnødvendigt for alle, og derfor er  frygten for at miste det ofte et emne, som fylder i mediebilledet.

Skal vi spare på det, er det rent nok, overlever vi af det, eller gør det os syge.

Flere har måske hørt om, at vand koger hurtigere, og at koldt vand ikke renser men derimod er sundt. Men hvad er egentligt sandt - det vil Claus Rantzau nu afsløre.

Han har nemlig godt styr på vand med sin baggrund som vandhane og bruse-designer for Damixa, som han har erfaring som gennem 10 år. Her har er undervejs blevet udfordret med adskillige spørgsmål om vand, som har givet ham en bred og lidt skør viden indenfor emnet.

Nu afslører han sandheden bag seks myter, som vil gøre dig både klogere, sundere og hjælpe dig med at spare penge.

Myte 1: Lad vandet løbe, inden du skyller frugt og grønt

Sandt: Det er en god idé at lade vandet løbe, inden vi bruger det, da vores vandrør indeholder en masse bakterier, som vi undgår ved at lade vandet strømme ud først. Dermed indeholder varmt vand flere bakterier end koldt, hvorfor det også er smart at lade vandet blive koldt, før du skyller din frugt og grønt.

Myte 2: Prisen for varmt og koldt vand er den samme

Falsk: Mange tror, at vand koster det samme, uanset om det er varmt eller koldt. Men faktisk er den gennemsnitlige pris for en liter koldt vand ca. 6 øre, hvor en liter varmt vand i gennemsnit koster omkring 10 øre. Du kan altså spare en del, hvis du bruger mindre varmt vand i hverdagen.

Myte 3: Varmt vand giver renere hænder

Falsk: Det er ikke temperaturen på vandet, der har den afgørende effekt, når det gælder om at blive ren. For at vand kan slå bakterier ihjel, skal der kogende vand til - og det kan ingen (eller de færreste) vaske hænder i. Så når du vasker hænder, er det sæben, der gør dig ren.

Myte 4: Kolde bade er sunde

Sandt: Foruden at være billigere følger der også mange andre fordele med til et koldt bad. Blandt andet en bedre blodcirkulation, stærkere immunforsvar og en øget forbrænding - selvom det kolde vand kun er i slutningen af badet. 

Myte 5: Drik mindst to liter vand om dagen

Sandt og falsk: Én ting er sikkert - det er vigtigt at drikke vand. Men det kan måske være svært at vurdere, hvor meget vand, man præcist skal have. Anbefalingerne lyder på, at man skal drikke mellem 1,5-2 liter om dagen - men alt afhængig af alder, vægt, aktivitet og vejr, kan tallet ændre sig.

Myte 6: Varmt vand kogere hurtigere end koldt

Sandt: Det er fristende at hælde helt varmt vand i elkedlen, når du skal koge vand - for så går det jo hurtigere. Og ja, det gør det - men det gør det ikke til en god idé. Når du koger vand i en elkedel, kommer vandet kun lige op på kogepunktet, inden elkedlen slukker igen. Det betyder, at der er risiko for, at bakterierne fra det varme vand ikke er kogt væk. Så for at undgå bakterier i din kaffe eller te, skal du koge koldt vand.