Annonce:
Annonce:

Ekspert afslører: Ulækre sygdomme gemmer sig i dit sengetøj

Skifter du ikke sengetøj hver uge, er der høj risiko for, at du ligger begravet i ulækre vira og infektioner. Doktor i hygiejne og ekspert i bakterier afslører sandheden bag dit sengelinned.

Annonce:
Følg Samfund

Dit ansigt ligger begravet i puden, din krop er mast ned mod lagnet, og din krop er flettet ind i dynen. Der er tæt kontakt.

Sengen er et af de steder, vi tilbringer mest tid. 49 timer bruger vi i den på ugentligt basis, hvis vi sover syv timer hver nat, skriver Daily Mail.

Men hvor meget vi skal nyde de afslappende timer i sengen virker pludselig tvivlende, hvor Lisa Ackerley, doktor i hygiejne og ekspert i bakterier, afslører den ulækre sandheden om dit sengetøj.

Hun opstiller en liste over, hvordan du undgår alvorlige infektioner og ulækre vira. En af dem er, at du skal huske at vaske hver uge.

En beskidt seng er slemt for helbredet
Udover at sove i sengen, bruger vi den også til meget andet, siger Dr. Ackerley.

- Mange bruger det som sit hjemmekontor, te-værelse, spisebord og som kattens eller hundens seng, siger hun

Annonce:

Så afhængig af hvad din seng bliver brugt til, hvor ren du er, og om du har nattøj på eller ej, så kan din seng være temmelig beskidt, og derfor være skyld i en masse sygdomme.

Beskidt sengetøj kan være så grelt for dit helbred, at du aldrig vil springe din vaskedag over igen, siger hun.

- Vi har alle mulige slags bakterier og svampe på vores kroppe – og mange af dem er helt okay at have, men når de kommer ned i sengen, er det et perfekt sted for dem at yngle og få en negativ effekt, siger hun.

På grund af vores sved, spyt, væsker, hudceller og alle mulige andre ting, som kommer ned i sengen, har sengen et meget fugtigt miljø - og det lægger perfekte rammer for bakteriernes vækst.

Skedesvamp og fodsvamp lever i sengetøjet
En af de bakterier, som kan sprede sig i vores seng, er stafylokokker - der kan give en lang række alvorlige infektioner.

Hud og sårinfektioner, urinvejsinfektioner, lungebetændelse og infektion i blodbanen – specielt hvis du kommer til at kradse hul på huden, imens du sover.

Annonce:

Har du eller din partner fodsvamp, er der risiko for, at den kan ligge og lure i sengetøjet. Selvom du behandler det, skal du tænke over, hvor dine fødder har været, da det er meget smidtsomt – dit sengelinned, tæppe, sokker, hjemmesko og sko.

En anden svampeinfektion, som kan ligge i dynerne, er Candida albicans, den hvide gærsvamp - eller skedesvamp. Den forsvinder først ved regelmæssig og grundig vask af sengetøjet.

Du kan få svampe-infektioner i huden fra sengetøjet, som kan give problemer i hudfolder, hvor miljøet er fugtigt. Blandt andet de nedre regioner. Sengen er en perfekt grobund for svamp, men det kan undgås ved regelmæssig vask ved høje temperaturer.

Har du en forkølelse eller influenza, er du nødt til at skrue op for vaskedagene og skifte sengetøj oftere – ellers er der større smitterisiko.

Husstøvmider gemmer sig også i sengetøjet. Det er mikroskopiske organismer, som lever af død hud. Det er ikke, fordi organismerne er farlige, men de kan forårsage allergi.

Et menneske taber omkring 10 gram hud hver dag, og det giver husstøvmiderne rigeligt foder at leve af.

Hold sengen sund

Annonce:

Lisa Ackerley har lavet en liste over, hvordan du holder sengen sund og ren:

1: Slip af med støv. Støvsug rummet og rundt om og under sengen. Det er vigtigt at sende din dyne og madras til rens, vaske dine puder, hvis de kan – og at bruge en tørretumbler for at undgå klumper i indmaden.

Spray din madras til med Dettol – som er en alt i en desinficerende spray – når du holder en forårs-hoved-rengøring. Det fjerner ulækre bakterier, der kan ligge og lure.

2: Vask sengetøjet på over 60 grader – kan du vaske det på mere, så gør det. Husk at bakterier vokser bedst ved kropstemperaturer, derfor vil en 30-40 graders vask ikke hjælpe uden vaskesæbe.

3: Vask sengetøjet en gang om ugen – mindst hver anden uge.

4: Tag et bad før sengetid, så du kan holde snavs væk. I det mindste skal du vaske fødder og hænder.

5: Vask nattøjet hver tredje dag.

6: Hav nogle antibakterielle klude tæt på, hvis du spilder.

7: Hvis du har en kat eller hund, og de må være i sengen, så anskaf dig et tæppe, som de skal ligge på – det skal vaskes en gang om ugen.

8: Hvis en i husstanden er syg, skal du intensivere din rengøring og vaske sengetøjet oftere.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Svulster og skandaler trives i tavshed
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: