Ekspert: Ambassadør-mor fik ulovlig behandling

Hvidovre Hospital har givet ulovlig særbehandling af Saudi-ambassadørs mor, afslører nye dokumenter

Ekstra Bladet har tidligere afsløret, hvordan patienter på Hvidovre Hospital har måttet vige pladser til fordel for saudi-diplomats mor. En aktindsigt afslører nu, at hospitalet har givet ulovlig særbehandling til kvinden.

Den særbehandling som Saudi Arabiens ambassadørs mor har modtaget på det højt specialiserede neurorehabiliteringsafsnit på Hvidovre Hospital har været stik i mod reglerne.

Det fastslår lektor i Sundhedsjura ved SDU Kent Krisensen nu overfor Ekstra Bladet.

Den nye afsløring kommer på baggrund af en en aktindsigt Ekstra Bladet har fået i et telefonnotat fra Sundhedsministeriet. Det viser, at ministeriet den 12. januar bliver kontaktet af den juridiske afdeling på Rigshospitalet for at få oplyst:

’Om der er hjemmel i sundhedslovgivningen til at yde behandling mod betaling af en mor til en saudiarabisk diplomat’

Her får Rigshospitalet, hvor afdelingen på Hvidovre formelt hører under, indskærpet, at behandlingen til diplomat-moren ’skal kunne ydes inden for eksisterende kapacitet’

Plus Hospitals-personalet: Ambassadør-familie sviner os til

Og det krav har Hvidovre Hospital igen og igen set stort på. Både før og efter henvendelsen. Som Ekstra Bladet tidligere har skrevet, så viser en intern mail fra Hvidovre Hospital, at da moren bliver indlagt 10. december, så opretter man en ekstra specialplads til hende på afdelingen. Det fremgår også, at man i den forbindelse må tilkalde et ekstra såkaldt ventilatørteam fra FADL, som skal passe hende.

En intern mail fra 22. december afslører også, at at man som følge af ambassadefamiliens krav må lukke to senge:

’For at mobilisere ekstra ressourcer uden at ændre på vagtplanen for jul og nytår har vi valgt følgende: Lukket to senge’, skriver oversygeplejersken.

Samfund - 5. mar. 2015 - kl. 06:17 Sygeplejersker flygter fra ambassadør-familie

Og endelig kunne Ekstra Bladet for nylig afsløre, at Hvidovre igennem flere måneder har måtte hyre vikarer til passe på danske patienter, mens det faste personale har været afsat til at stå for plejen af den saudiarabiske ambassadør Mohammed Ibrahim al-Agails mor.

Alt sammen tiltag, der ligger uden for den normale kapacitet, og det et klart brud på bekendtgørelse om ret til sygehusbehandling, fastslår lektor i Sundhedsjura ved SDU Kent Krisensen nu overfor Ekstra Bladet.

- Det er meget simpelt. Regionerne kan opkræve betaling for udenlandske patienter, der ikke har ret til vederlagsfri behandling. Men den behandling regionen tilbyder, skal gives inden for de eksisterende rammer. Regionerne må derfor ikke tilbyde ekstra ydelser eller hyre ekstra personale eller på anden måde udvide kapaciteten for at tage sig særligt af betalende patienter, siger Kent Kristensen.

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i et notat fra Sundhedsministeriet, som viser, at ministeriet allerede den 14. januar indskærpede reglerne overfor den juridiske afdeling på Rigshospitalet.

Se også: Saudi-skandalen: Hospital anmeldes til Arbejdstilsynet

I Notatet står der netop, at reglerne ”Skal fortolkes snævert jf. kravet om at behandlingen skal kunne ydes inden for den eksisterende kapacitet.”

- Reglerne er lavet for at forhindre, at regionerne som offentlig myndighed driver forretning med henblik på fortjeneste. Derfor lægger man i notatet så meget vægt på, at det sker uden brug af ekstra ressourcer, siger Kent Kristensen.

Vicedirektør Torben Mogensen fra Hvidovre Hospital afviser, at hospitalet har handlet ulovligt ved at give ekstra ydelser til en betalende patient.

- Jeg mener ikke, det her har noget med det vi taler om, at gøre. Der menes, at vi ikke må tage en udlænding ind foran en dansk, fordi de betaler. Men der menes ikke, at vi ikke må opruste, hvis man mener, der er behov for det. Det kan jeg ikke forestille mig.

Ikke et ord om sundhedsministeriet

Regionen nævner ikke er ord om ordren fra sundhedsministeriet i redegørelse til minister. Da Region Hovedstaden tirsdag afleverede en redegørelse om Saudi-sagen, var ordren om ikke at bruge ekstra ressourcer på behandlingen af den saudiarabiske diplomatmor ikke nævnt med et ord. Det var ellers regionens egen juridiske afdeling, der bad om en vurdering fra Sundhedsministeriet den 14. januar. Men svaret fra Sundhedsministeriet omtales ikke i redegørelsen som allerede nu kritiseres.

 - Det er en tynd kop te. Det er tydeligt, at man prøver at dysse sagen ned, siger regionsrådsmedlem Kenneth Kristensen Berth, som allerede har stillet en række opfølgende spørgsmål.

Administrationen i Region Hovedstaden havde i går ingen kommentarer til det udeladte svar fra sundhedsministeriet.

92 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere