Ekspert bekymret: - Det værst tænkelige tidspunkt

Det er ekstremt problematisk for den danske vaccinestrategi, at netop Johnson & Johnson-vaccinen nu udskydes og potentielt droppes i Danmark, vurderer ekspert

Mette Frederiksen reagerer på, at Johnson & Johnson-vaccinen er blevet forsinket.
Følg Samfund

På dagen, hvor nyheden om at de første doser af Johnson & Johnson-vaccinen skulle ankomme til Danmark, faldt bomben.

De amerikanske sundhedsmyndigheder meldte tirsdag ud, at man sætter vaccinen i bero efter flere tilfælde af alvorlige bivirkninger. Det fik selskabet til at udskyde udrulningen af vaccinen i Europa. Samtidig er vaccinen fra AstraZeneca også sat i bero herhjemme.

Dermed ser det skidt ud for den danske vaccineplan, vurderer Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

- Det er en rigtig dårlig nyhed for vores vaccination af befolkningen, og det sker på det værst tænkelige tidspunkt. Vi har bestilt mange doser, og vi bygger vores vaccinestrategi på at kunne rulle JJ-vaccinen ud senere på foråret. Det var jo netop meningen, at man ville bruge den vaccine til at vaccinere de yngre aldersklasser med, siger Hans Jørn Kolmos til Ekstra Bladet.

FAKTA: To ud af fire godkendte vacciner er sat i bero

Johnson & Johnson har tirsdag besluttet at udskyde udrulningen af selskabets vaccine i Europa og dermed Danmark.

Det sker, efter at USA har anbefalet at sætte vaccinationerne på pause efter seks sjældne tilfælde af blodpropper blandt vaccinerede.

I forvejen er AstraZeneca-vaccinen sat på pause i Danmark. Få et overblik over de fire godkendte vacciner, som Danmark har købt, og de yderligere to vacciner, der lagt billet ind på, men som endnu ikke er godkendt.

* Pfizer/BioNTech:

Blev godkendt af EU-Kommissionen 21. december, og de første danskere blev vaccineret 27. december.

Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 4,6 millioner personer. Vaccinen skal gives som to doser.

* Moderna:

Blev godkendt 6. januar i EU, og Danmark fik de første doser 12. januar.

Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 3,0 millioner personer. Vaccinen skal gives som to doser.

* AstraZeneca:

Godkendt i EU 29. januar, og de første danskere blev vaccineret i starten af februar. 11. marts blev vaccination med AstraZeneca sat på pause for at undersøge sjældne tilfælde af blodpropper.

Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 2,6 millioner personer. Vaccinen skal gives som to doser.

* Johnson & Johnson:

Vaccinen blev godkendt i EU 11. marts. De første doser skulle have været ankommet 14. april, men Johnson & Johnson har 13. april besluttet at udskyde udrulningen i Europa.

Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 8,2 millioner personer. Vaccinen gives som en enkelt dosis.

* CureVac:

Har endnu ikke søgt om godkendelse i EU, men Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) er ved at se på data fra afsluttende forsøgsstudie.

Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 4,5 millioner personer. Vaccinen skal gives som to doser.

* Sanofi/GSK:

Vaccine er et stykke fra at være klar og er i øjeblikket i gang med et fase 2-studie - det næstsidste.

Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 1,9 millioner personer. Vaccinen er testet både som en og to doser.

* Novavax:

Har endnu ikke søgt om godkendelse i EU, men Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) er ved at se på data fra afsluttende forsøgsstudie.

EU-Kommissionen meddelte før jul, at man har taget hul på at forhandle en kontrakt, der potentielt kan komme til at omfatte 200 millioner doser. Forhandlingerne kan tage flere måneder. Vaccinen skal gives i to doser.

Kilder: Lægemiddelstyrelsen, Sundheds- og Ældreministeriet, EU-Kommissionen, virksomhederne, Bloomberg og Reuters.

Dårlig nyhed
Onsdag er alle Folketingets sundhedsordførere indkaldt til hastemøde for at drøfte situationen. Det er nemlig overhængende stor fare for, at det danske vaccineprogram udskydes markant.

Det fortalte statsminister Mette Frederiksen tirsdag aften.

I skrivende stund er alle danskere ifølge Sundhedsstyrelsen blevet tilbudt en vaccine inden udgangen af juli, men det kommer ikke til at ske.

- Nu må vi se, hvad danske sundhedsmyndigheder gør i forhold til AstraZeneca-vaccinen. Men reagerer de med at tage den ud af markedet, så peger pilen jo på, at de gør det samme med JJ-vaccinen. Bordet fanger der, og det vil uundgåeligt forsinke det danske vaccinationsprogram. 

Få tilfælde af alvorlige bivirkninger
I en pressemeddelelse skriver Johnson & Johnson blandt andet, at de har fundet få tilfælde af de alvorlige bivirkninger hos vaccinerede. Der er tale om sjældne tilfælde af blodpropper kombineret med et lavt antal blodplader:

'Vi har været i gang med at undersøge disse sager med europæiske sundhedsmyndigheder', skriver virksomheden.

I Norge forventer Folkehelseinstituttet, at vaccineudruldningen udskydes i mindst tre måneder, hvis suspenderingen af de to vacciner fortsætter.

Ekstra Bladet har bedt Sundhedsstyrelsen om svar på mulige forsinkelser af vaccine-kalenderen, men her er svaret særdeles kortfattet.

'Der er en opdateret vaccinationskalender på vej, som vi forventer kommer ud i denne uge', lyder det fra SST's pressetjeneste.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind