Ekspert: Bolighandlende bør vente på nye vurderinger

Ejendomsvurderingerne vil helt sikkert stige i hovedstadsområdet og måske falde i provinsen

Foto: Torben Klint
Foto: Torben Klint

Står du over for at skulle købe eller sælge et hus i eller omkring hovedstaden i den meget nære fremtid, kan der være grund til lige at tænke sig om et par uger endnu.

Et nyt system for ejendomsvurderinger er nemlig undervejs, og det kan få stor betydning for, hvor meget skat man vil skulle betale af en given bolig.

Særligt i hovedstadsområdet er eksperterne enige om, at det nærmest er sikkert, at ejendommene vil blive vurderet højere.

- Jeg ville vente. Men kun hvis jeg var inde i København, siger Curt Liliegren, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.

- Det er lidt en gambling. Det kan reelt godt ende med, at det bliver valg, og hvad så? Det kan også ende i et forlig, hvor der reelt ikke bliver afsat så meget til boligejerne, siger han.

Han kalder det "bombesikkert", at det nye system vil sætte vurderingen op i København, og det vil sætte vurderingen ned i provinsen, relativt set.

Det vil alt andet lige betyde højere skatter i hovedstadsområdet - og muligvis Aarhus - mens indbyggere i provinsen kan se frem til nogenlunde uændret eller måske ligefrem faldende skat.

Men der er ikke tale om en "alt andet lige"-situation, understreger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea.

Samtidig med at parcelhusdanmark venter i spænding på, hvad der skal ske med boligskatterne, har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nemlig skudt gang i omfattende forhandlinger om dansk økonomi frem til 2025.

- Vores råd her og nu er, at folk slår koldt vand i blodet. Før vi kommer frem til, hvordan den samlede pakke ser ud, er der ingen grund til at begynde at overveje, hvad der skal ske med ens ejendom, siger Lise Nytoft Bergmann.

Hun har et ønske til politikerne: Et stabilt system, hvor boligejerne kan planlægge efter, hvordan skatterne er.

Lars Løkke Rasmussen har flere gange understreget, at regeringen ikke har planer om at øge de samlede boligskatter. Og regeringen har en ambition om, at folk skal blive boende i de huse, de har købt.

Samtidig har regeringen ikke lagt op til at videreføre skattestoppet på ejendomsværdiskatten.

Regeringen har afsat en reserve på 24 milliarder til tryghed for boligejerne. Af dem skal otte til ni milliarder gå til boligejere, der har betalt for meget i skat de senere år. Men det står ikke klart, hvordan resten skal fordeles.