Ekspert: Danske Bank-afsked af Borgen afslører én ting

Thomas Borgen er en færdig mand i Danske Bank. Jesper Nielsen er ny midlertidig mand bag roret, det indikerer, at der vil gå lang tid, inden de melder en ny ud

Ekspert: Danske Bank-afsked af Borgen afslører én ting

I forlængelse af hvidvasksagen meddelte Thomas Borgen, at han ville stoppe i Danske Bank. Få et overblik over sagens forløb og forstå hans rolle i den i indslaget her. Video: Martin Ekelund

Thomas Borgen har mandag sidste arbejdsdag i Danske Bank. I en netop offentliggjort pressemeddelelse skriver banken, at han er blevet fritstillet fra sine forpligtelser.

De sidste opgaver for den nu hedengangne boss bliver garanteret at tømme sit skrivebord.

Nu sætter Jesper Nielsen sig i stedet i den varme stol. Men han skal ikke sætte sig for godt til rette i den.

- Det her siger mig, at det her er en klar udmelding om, at Jesper Nielsen er ny administrerende direktør, men han er ikke kandidat til posten som direktør, siger ekspert i ledelse og ansat ved Aalborg Universitet Lars Krull til Ekstra Bladet.

Jesper Nielsen er direktør for Danske Banks forretning i Danmark. Han var ansat i banken siden 1996.

Kritik af skandaleramt formand: Underviser fremtidens ledere

Artiklen forsætter under billedet...

Thomas Borgen er nu fortid i Danske Bank. Mandag er hans sidste arbejdsdag. Foto: Jonas Olufson
Thomas Borgen er nu fortid i Danske Bank. Mandag er hans sidste arbejdsdag. Foto: Jonas Olufson

Ny kandidat i sigte
Møgsagerne har de seneste mange år ramlet ned omkring ørene på topbosserne i Danske Bank. Før Thomas Borgen sad Eivind Kolding og styrede tingene.

Fakta: Danske Banks møgsager

2008: Finanskrisen rammer

Finanskrisen rammer hele den vestlige verden. Danske Bank hævder dog på det tidspunkt, at de er uden skyld i at bidrage til boblen, der bristede.

2010: ’Netto-billig’

Danske Bank valgte i september måned at gøre skiltene på en række banker gule i stil med Nettos logo for at signalere, at banken var ’billig’ – selvom man ikke ønskede at give indtryk af at være en discountbank. Kampagnen varede i fem uger. Ifølge banken selv gav kampagnen nye kunder - og et væld af klager.

2012: Kolding ansættes

I februar gik ordførende direktør Peter Straarup på pension efter mere end 40 år i Danske Bank. Eivind Kolding blev ny mand på posten.

2012: ’New Standards’:

I efteråret 2012 lancerede Danske Bank kampagnen ’New Normal – New Standards’, hvor man forsøgte at give indtryk af, at banken var med på, at verden har forandret sig. Samtidig ville man vise, at man var klar over kritikken af storbankerne, men at man i Danske Bank havde forsøgt at tilpasse sig. Banken blev blandt andet kaldt hyklerisk og ude af trit med virkeligheden.

December 2012: Undskylder finanskrisen

Eivind Kolding siger undskyld og beklager Danske Banks rolle i finanskrisen i en kronik i Politiken: ’Under den lange optur i årene op til krisen, hvor det hele gik stærkt, blev de fleste danske banker også fartblinde. Det gjaldt også Danske Bank’, skriver han blandt andet.

2013: Indfører ’fattigrøvsgebyr’

Danske Bank annoncerer i januar et nyt kundeprogram, hvor man fremover skal have penge op ad lommen for at have en konto i banken, med mindre man hører til blandt de mere velstillede kunder med flere forretninger i banken.

Tiltaget vakte stor harme og blev blandt andet kaldt usympatisk, fantasiløst og ude af trit med forbrugerne.

2013: ’Kolde Eivind’ fyres

Eivind Kolding bliver fyret som direktør i Danske Bank efter kun halvandet år på posten. Fyringen bliver begrundet med ’manglende bankkompetencer’. Norske Thomas Borgen bliver ny direktør. Han får titlen adm. Direktør.

2018: Skandalen ruller

I marts 2017 kommer den første afsløring om hvidvaskningsskandalen i Danske Bank. Året efter går Finanstilsynet ind i sagen, som foreløbigt er endt med stor kritik af banken og topchef Thomas Borgens afgang.

Nu skal en ny administrerende direktør forsøge at genoprette bankens efterhånden noget blakkede renommé. Men der kan gå et stykke tid endnu, mener Lars Krull.

- Den kommende administrerende direktør, der skal tiltræde, har en lang opsigelse i sit nuværende job. Derfor kommer der til at gå et stykke tid, inden de melder en ny en ud på banen, selvom han rent faktisk sidder i stolen.

- Det kan godt være, at han bliver udpeget snart. Men han vil formentlig rent faktisk sidde i stolen, siger Lars Krull.

Afstand til skandale
Samtidig er farvellet til Thomas Borgen også et forsøg på at få rettet op på den tillid, der mildest talt ligger længere væk end Danske Banks estiske bankaktiviteter.

- Det sender et signal om, at det er tid til at komme videre så hurtigt som muligt og lægge afstand til hvidvaskskandalen. Thomas Borgen er blevet synonym med sagen.

- Men sagen forsvinder ikke af den grund, og ingen glemmer, hvad der sket, siger Per Hansen, der er investeringsøkonom hos børsmægleren Nordnet til Ritzau.

- Jeg har fået at vide, at jeg ikke skal snakke med dig

Samme vurdering kommer fra Mikkel Emil Jensen, der er aktieanalytiker i Sydbank.

- Det at få ny ledelse i banken er første skridt til at få sat punktum i sagen, selv om der er meget langt til det sidste punktum. 

- Det vil være umuligt at lægge sagen bag sig med den nuværende ledelse. Det er vigtigt at skabe tillid hos medarbejdere, kunder og aktionærer, siger han også til Ritzau.

Finanstilsynet har åbnet en ny sag mod Danske Bank. Samtidig efterforsker andre lande også sagen.

 

Ekspert: Danske Bank-afsked af Borgen afslører én ting

Hvad er konsekvenserne af Danske Bank-sagen? Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk og ekspert i finansret Linda Nielsen giver deres bud. (Producer: Martin Lorentsen)