Annonce:
Annonce:

Ekspert: - Der er meget at gå efter

Sprængningerne på gasrørledninger ved Bornholm og viser, at infrastruktur i Østersøen kan rammes, lyder det fra seniorforsker

Ifølge forsvarsminister Morten Bødskov (S) kan der gå op til to uger, før det bliver muligt at undersøge hullerne i gasledningerne nærmere. Foto: Den svenske kystvagt / Ritzau Scanpix
Ifølge forsvarsminister Morten Bødskov (S) kan der gå op til to uger, før det bliver muligt at undersøge hullerne i gasledningerne nærmere. Foto: Den svenske kystvagt / Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Eksplosionerne på Nord Stream-rørledningerne ud for Bornholm lugter af russisk sabotage, og det udstiller en sårbarhed i Østersøen, mener Kristian Søby Kristensen, seniorforsker på Center for militære studier på Københavns Universitet.

- Østersøen indeholder rigtig meget infrastruktur, for eksempel i form af data- og elkabler, så der er meget at gå efter. Man har tidligere set russiske fisketrawlere sejle på nogle meget besynderlige måder over datakabler, så det er en kendt sårbarhed fra både russisk side, men også fra vestlige efterretningstjenesters side. På den måde falder det her ind i en forestilling om, hvad der kunne være mulige russiske skridt i en krisesituation.

Annonce:

- Og hvis man kan sprænge en gasledning i luften, kan man også ødelægge data- og strømkabler, siger Kristian Søby Kristensen og understreger, at også andre aktører vil kunne have udført sprængningerne.

Fordi hændelsen er sket i internationalt farvand er der imidlertid ikke tale om et direkte angreb på Danmark.

- Det er jo en superalvorlig begivenhed, men det er samtidig et privat firmas rørledning, der ligger i internationalt farvand. Og på den måde er det ikke et angreb på Danmarks territorium eller danskejet infrastruktur, og det er heller ikke kun Danmarks problem, hvad der foregår nu. Udgifterne til eventuelt at reparere ledningen, vil formentlig heller ikke være Danmarks, eftersom rørledningen ejes af et privat firma, siger han.

Svært
Ikke nok med, at der er rigeligt at gå efter, hvis man måtte ønske at beskadige mere infrastruktur i Østersøen, er det også svært for os at beskytte det.

Annonce:

- Man kan jo forsøge at øge sin overvågningsindsats i området, for eksempel ved at have flere skibe og fly i området. Måske kan man også købe sig noget mere satellit-tid, så man i hvert fald kan gå tilbage og se, om der var noget mistænkeligt forud for, at der skete noget.

- Men selvom det er et lille hav, så er det stadig enorme områder, hvilket i sig selv gør det svært at overvåge. Det bliver kun sværere, hvis der bruges mere avancerede teknikker som for eksempel undervandsbåde. For nogle år siden mente svenskerne, at der var en miniubåd i Skærgården, som de jo på ingen måde fandt. Så det er udfordrende, siger Kristian Søby Kristensen.

Svært at se andet
Selvom de tre sprængninger på de to rørledninger vil kunne være udført af andre end Rusland, har seniorforskeren svært ved at se, hvem der udover Rusland skulle have en interesse i at gøre det.

Annonce:

- Jeg har svært ved at se et logisk argument for, at andre end Rusland skulle have gjort det her. Samtidig passer det ind i nogle velkendte russiske ideer om, hvordan man kan agere i en krigs- eller krisesituation. Det er uklart, hvem der står bag, det skaber usikkerhed og rejser en masse spørgsmål. Danske og europæiske beslutningstagere skal nu bruge en masse tid på at tale i telefon med hinanden, sætte undersøgelser i gang og prøve på at teste alle mulige teorier for, hvad der kunne være sket.

- På den måde bliver der brugt en masse energi, og ingen ved om det er en enkeltstående begivenhed eller begyndelsen på noget større. Så i stedet på at bruge tiden på at fordømme Rusland for at anerkende store dele af Ukraines territorium som russisk, bruger de tiden på at snakke om, hvad der egentlig er sket. Samtidig kan russerne sige, at de synes, det er frygteligt, at gasledningen er blevet sprunget i luften, og det er jo fuldstændig absurd, at de skulle sprænge en russisk gasledning i luften. Men jeg kan tage fejl, siger Kristian Søby Kristensen.

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) er onsdag morgen taget til Bruxelles for at mødes med NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg.

Engell: Nu truer Putin os direkte

Kom med bag kulissen: Her overvåger de gas-lækagerne

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Jakob Ellemann spiller hasard med befolkningens retsbevidsthed

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: