Ekspert: Derfor bliver vi invaderet af biller netop nu

Villaejere på Sjælland og Lolland-Falster har oplevet egentlige storme af såkaldte snudebiller, som sætter sig på alt

Har du oplevet rapssnudebillers hærgen? Har du billeder? Send besked på 1224@eb.dk eller sms på 1224 (alm. takst).

Der er pludselig biller overalt. De vælter ind over hækken og sætter sig i og uden på salatskålen. På ryglænet af kurvestolen. På tøjet og i det glas hvidvin, som man netop skal til at tage et nip af.

Få sekunder senere er det simpelthen alt for meget.

Selv om sensommeraftenerne er lange og lune, så er det nødvendigt at gå indendørs for at spise videre.

Sådan er det gået mange familier i Sydsjælland, på Fyn og på Sydhavsøerne i de seneste dage, når aftenmaden er kommet på havebordet.

Også hos Georg Mølgaard fra Næstved, da han forleden var til spisning hos sin familie i Guldborg på Falster. Selskabet oplevede en sand storm af små sorte dyr af den slags, som kan finde på at sætte sig på alt gult, hvis farven ellers er i nærheden.

Lige i disse dage er billeplagen så slem, så også Ekstra Bladet har fået henvendelser.

- Jeg har lige været i haven og har slugt fem af dem, og en sad fast i halsen, siger Carolyn Frusciante, Odense, til Ekstra Bladet.

Hun har sendt følgende foto, hvor snudebillerne har sat sig på den gulkalkede mur (artiklen fortsætter under billedet - red.)


Lærte det på den hårde måde
Men ifølge Georg Mølgaard er der en løsning, så man undgår at blive alt for frustreret.

- Vi lærte det på den hårde måde, da vi var til Femøjazz i slutningen af 1970erne. Dengang havde vi alle de her gule T-shirts på, som hørte til arrangementet. Så nåede vi til søndag, og så kommer de her biller. Det var et forkert farvevalg, kan jeg roligt sige, siger Georg Mølgaard til Ekstra Bladet.

- Derfor har jeg siden ledt efter noget gult hver gang, at vi oplever mange af de biller igen. En dug eller en tallerken eller lignende. Den lægger man så et tilpas stykke væk, og så får man fuldstændig fred fra billerne, siger Georg Mølgaard, som har optaget en video af den effekt, hans idé giver.

Videoen har han delt med redaktionen  på Ekstra Bladet, som på den måde kan dele idéen med læserne.

Billeplagen, som Georg Mølgaard og andre har oplevet i de seneste par dage, er også nået Naturhistorisk Museum i Århus og museumsinspektør Morten D. D. Hansen. Han er bille-ekspert, men foretrækker at blive kaldt chefkratlusker, 'fordi det rent faktisk er det, han er', som han selv og hans kolleger siger.

- Du er ikke den første, der ringer. Vi får hvert år på denne tid henvendelser fra folk, der ikke kan forstå, at der er de sværme af biller, der pludselig slår sig ned. Først kommer henvendelserne fra det østlige Danmark og senere fra vest, siger Morten D. D. Hansen.

Sådan ser den lille fætter ud, som ankommer i tusindvis og slår sig ned tilfældige steder. (Privatfoto)
Sådan ser den lille fætter ud, som ankommer i tusindvis og slår sig ned tilfældige steder. (Privatfoto)

Leder efter noget at æde
Han har set videoen igennem og bekræfter, at der er tale om de såkaldte blygrå rapssnudebiller.

- De lever af korsblomstrede blomster. Dertil hører raps. Der er klækket rigtig mange af dem, fordi de har haft fremragende forhold i år, og de netop er gået fra pubbestadiet til voksen. Så sværmer de rundt. De leder efter noget at æde, og så skal de finde et sted i jorden at overvintre, siger chefkratluskeren.

Og år det gælder den gule farve, så er det ifølge Morten D. D. Hansen netop en god idé at undgå den, hvis man vil slippe for de små kræ.

- Mange af de blomster, de kan leve af, er gule. Og for landmændene er det også et problem med deres rapsmarker, fordi snudebillerne forandrer hele økosystemet. Også de dyr, der æder snudebillerne kommer der pludselig flere af omkring rapsmarkerne, og derfor er man begyndt at udvikle rapstyper, hvor blomsterne er hvide, siger Morten D. D. Hansen.

Det er også muligt, at der er særligt mange rapssnudebiller lige nu, fordi landmændene er i færd med at høste rapsmarkerne og dermed fjerne billernes tilhørssted.

Rapssnudebillen er netop kommet ud af deres pubber og leder efter noget at æde. (Privatfoto)
Rapssnudebillen er netop kommet ud af deres pubber og leder efter noget at æde. (Privatfoto)

Intet at frygte
Selv om det kan være ubehageligt når en sværm på tusindvis af snudebiller pludselig slår sig ned i villahaven, så forsikrer Morten D. D. Hansen om, at der ikke er noget at være bange for.

- De stikker overhovedet ikke. De gør ingen skade. Og så skal vi ikke klage. Havde vi været i Sydøsteuropa, havde det været græshopper eller malariamyg. Så sådan lidt insektprotein i salatan gør slet intet. De er bare en påmindelse om, at vi lever i en levende verden, siger Morten D. D. Hansen.

Ifølge chefkratluskeren vil man også i disse uger kunne opleve sværme af mariehøns, svirrefluer eller gedehamse, som på samme måde har gennemgået pubbestadiet og er blevet flyvende.

Det er naturligt, at det er Sjælland og Lolland-Falster, der i første omgang er blevet ramt.

- I Jylland er man nogle dage bagud. Klimamæssigt er det en halv grad varmere på Sjælland. Og billernes udviklingshastighed afhænger af temperaturen, siger Morten D. D. Hansen.

Hvis du har oplevet at blive bestormet af biller og har billeder af det, så kontakt redaktionen og del din oplevelse på 1224@eb.dk eller med sms på 1224 (alm. takst).

39 kommentarer
Vis kommentarer