Annonce:
Annonce:

Ekspert: Derfor er det vigtigt at huske terror-angrebet i København

Terror-angrebet indgår i vores fælles kollektive bevidsthed, fortæller professor i historie Claus Bryld

Det er vigtigt at huske terrorangrebet sidste år, fortæller professor Claus Bryld. (Foto: Philip Davali).
Det er vigtigt at huske terrorangrebet sidste år, fortæller professor Claus Bryld. (Foto: Philip Davali).
Annonce:
Følg Samfund

I dag er det præcis et år siden, at Danmark blev ramt af et terrorangreb, hvor to personer, den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard og den 37-årige dørmand Dan Uzan, mistede livet.

Det er det første terrorangreb i landets historie, hvor folk er blevet dræbt, og netop derfor er det vigtigt at huske angrebene, som den 22-årige Omar El-Hussein stod bag.

Det fortæller professor emeritus i historie Claus Bryld til Ekstra Bladet:

- Det er det, fordi det indgår i vores fælles kollektive bevidsthed. Det er det første terrorangreb i Danmark, hvor der har været dødsfald, siger Claus Bryld og fortsætter:

- Derfor er det vigtigt, at vi mindes det, og at vi også husker de to personer, der blev dræbt, hvoraf den ene blev glemt i første omgang, og den anden blev mindet, siger professoren.

- Ellers sker der det, man kalder 'damnatio memoriae' - at man udsletter minder, siger han.

Annonce:

Her kan du få dig et overblik over den dag, som vi aldrig glemmer.

Vi frygter stadig terror et år efter angreb i København

Offer udeladt i nytårstalen
Den person, som ifølge Claus Bryld blev glemt, er filminstruktøren Finn Nørgaard. Som Ekstra Bladet tidligere har skrevet, har Finn Nørgaards efterladte følt sig svigtet af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som udelod terrorangrebets første offer i sin nytårstale.

Han talte længe om Dan Uzan, offeret for angrebet ved synagogen, og betegnede ved Berlingskes kåring af 'årets dansker' Dan Uzan som en ’ægte dansk hverdagshelt’, som er ’blevet en del af vores fælles historie’.

Torsdag meldte Folketinget ud, at de pårørende til begge ofre for angrebet modtager en hæderspris på de dræbtes fødselsdage.

Nu bliver Finn og Dan helte: Folketinget giver terror-ofre hæderspris

Annonce:

Nu bliver Finn og Dan helte: Folketinget giver terror-ofre hæderspris Helle mistede sin bror til terror - og så døde deres far af sorg

Det skete der
Terror-angrebet i København fandt sted 14. februar sidste år, hvor den 22-årige Omar El-Hussein først gik til angreb mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro om eftermiddagen, hvor et debatmøde om ytringsfrihed fandt sted.

Den 55-årige instruktør Finn Nørgaard blev dræbt, da han forsøgte at stoppe gerningsmanden, mens tre betjente blev såret.

Sådan blev Danmark ramt af terror

Kort før klokken 01.00 natten til søndag fandt et nyt angreb sted, da Omar El-Hussein affyrede skud ved den jødiske synagoge i Krystalgade i centrum af København.

Her skød og dræbte han den 37-årige Dan Uzan, som stod vagt ved synagogen, hvor der blev holdt familiefest. To betjente blev samtidig såret af skud fra Omar El-Hussein.

Annonce:

Omkring klokken 05.00 blev Omar El-Hussein dræbt af Politiets Aktionsstyrke i forbindelse med skudveksling på Svanevej på Nørrebro.

Eksperter: Politiet i provinsen er ikke gearet til terror

Årsdagen for terrorangrebet

Ekstra Bladet følger dagens begivenheder tæt, når det søndag er årsdagen for terrorangrebet ved Krudttønden og synagogen i Krystalgade.

- Klokken 11.00 vil statsminister Lars Løkke Rasmussen og overborgmester Frank Jensen lægge en mindekrans foran Krudttønden på Østerbro, hvor Finn Nørgaard mistede livet.

- 11.30 vil de ligeledes lægge en krans ved synagogen i Krystalgade.

- Klokken 13.00 vil der på Christiansborg være et arrangement til ære for de to ofre, Dan Uzan og Finn Nørgaard. Herfra transmitterer Ekstra Bladet taler og interviews med gæster.

- Klokken 17.00 starter et optog langs en kæde af fakler tændt af københavnerne fra Krudttønden hele vejen langs Dosseringen, over Dronning Louises Bro, Israels Plads og videre ind til Krystalgade og Københavns Synagoge.

- Lysene og gåturen er arrangeret af Finn Nørgaard Foreningen, Dan Uzan Fonden og Det Jødiske Samfund.

- Undevejs på ruten vil familie og venner af ofrene også tænde lys. Derudover vil Københavns Kommune slukke for gadebelysningen ved Dosseringen mellem klokken 18 og 21, så de levende lys står alene.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: