Syriske Daham Al Hasan stod tirsdag frem i Ekstra Bladet og fortalte om, hvordan han håber på at få hele sin familie til Danmark.
Han flygtede for to år siden fra den blodige borgerkrig i den islamistiske højborg Deir ez-Zur og er nu bosat i Esbjerg Kommune med otte af sine børn og sin ene kone.
Men storfamilien er langt fra samlet. I Syrien har han stadig 12 børn og to andre hustruer, der endnu ikke har taget den farefulde flugt til Europa.
Dem vil Daham Al Hasan nu have til Danmark, og selvom flerkoneri ikke er lovligt i Danmark, har den 47-årige familiefar alligevel gode muligheder for at få hele familien samlet i Danmark, vurderer ekspert.
- Det, man kan gøre i det tilfælde, hvor det drejer sig om to eller flere koner, er, at faderen først søger om familiesammenføring med børnene. Samtidig søger børnene så om familiesammenføring med deres mødre, siger advokatfulmægtig Marie Louise Frederiksen, der har fire års erfaring med udlændingesager. Hun pointerer, at hun udtaler sig i generelle vendinger, da hun ikke har indgående indsigt i den konkrete sag.
Vil ha’ 20 børn og tre koner til Danmark
Det glade vanvid
Sagen har allerede fået flere prominente politikere til at fare i flint.
- Det er det glade vanvid, men sådan er det jo, når et bredt flertal i Folketinget tillader det. Jeg mener, at man burde nægte ham retten til familiesammenføring, tordner DF's udlændingeordfører Martin Henriksen.
Marie Louise Frederiksen mener, at det kan blive meget svært at nægte Daham Al Hasan familiesammenføring i en sådan sag.
- Så længe han søger familiesammenføring med børnene, så vil jeg vurdere, at det er muligt, siger hun og fortæller, at der gælder andre specifikke krav, når der er tale om familiesammenføring i flygtningesager.
- Som udgangspunkt skal man kunne forsørge sine børn for at få dem familiesammenført. Men fordi han er flygtning og har fået asyl i Danmark, så fraviger man de grundlæggende betingelser omkring blandt andet selvforsørgelse, siger den advokatfuldmægtige.
Netop muligheden for selvforsørgelse ser ud til at blive meget svær at opfylde for den 47-årige syrer.
- En gang var jeg stærk og fuld af energi. Men jeg kan ingenting nu. Jeg er syg. Jeg er sygemeldt på grund af psykiske problemer, som min læge giver mig medicin for. Jeg magter heller ikke at lære dansk lige nu, siger Daham Al Hasan til Ekstra Bladet, der i Syrien egenhændigt forsørgede sine 20 børn og tre koner som håndværker.
Politikere til Daham med 20 børn og tre koner: Du skal arbejde!
Aldrig prøvet det før
Det er i stedet Esbjerg Kommune, der potentielt skal løfte den økonomiske byrde for storfamilien.
- Vi har aldrig før fået så stor en familie præsenteret. 24 personer er rigtig mange mennesker, men heldigvis er vores flygtninge-beredskab klædt på til at hjælpe dem, siger Henrik Vallø, der er konservativ formand for social- og arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune, der også bekræfter, at man forventer at skulle huse en familie på 24 i løbet af den kommende tid.
- Jeg kan naturligvis ikke udtale mig om en specifik sag, men kan bekræfte, at en lokalt anbragt asylfamilie i løbet af nogle uger eller måneder forventes at være på en ægtemand, tre hustruer og 20 børn.
Ingen politisk støtte
Daham Al Hasan fortalte i dagens Ekstra Bladet, at han mener, den offentlige støtte er alt for lav. Han får 13.000 kroner månedligt og skal også betale en kæmperegning til de anonyme og illegale hjælpere, som skal hjælpe kvinderne og de 12 børn gennem det kurdiske grænseområde.
Men den 47-åriges kvaler vækker ingen sympati på Christiansborg, der mener, at han skal ud på arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt.
- Jeg bliver lidt forarget, når han siger, at han ikke vil arbejde og lære dansk. Man kan spørge ham om, hvem han så havde tænkt sig, at der skulle forsørge ham og hans børn, siger Naser Khader, integrationsordfører for de Konservative, der bliver bakket op af udlændingeordfører hos Enhedslisten.
- Reglerne er mig bekendt helt klare. Man kan kun blive familiesammenført med én ægtefælle. Og naturligvis skal manden lære dansk, og han skal arbejde. Alle i Danmark er forpligtet til at forsørge sig selv, hvis de kan. Og sådan skal det være, siger Johanne Schmidt-Nielsen i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.