Ekspert: Det betyder det gode vejr for valgdeltagelsen

Der har aldrig før været så varmt til et folketingsvalg, lyder det fra TV2 Vejret

Vælgerne stemmer i Aalborghallen i Aalborg under folketingsvalget onsdag 5. juni 2019. Foto: Rene Schutze/Ritzau Scanpix
Vælgerne stemmer i Aalborghallen i Aalborg under folketingsvalget onsdag 5. juni 2019. Foto: Rene Schutze/Ritzau Scanpix

Der bliver ikke bare kø ved iskiosken på denne meget varme grundlovsdag.

Også valgstederne kan se frem til, at flere vælgere vil kigge forbi - simpelthen fordi vejret er så bragende godt.

Det siger valgekspert Jens Olav Dalgaard fra Department of Business and Politics på Copenhagen Business School.

- Der er lavet en del forskning på det her, der antyder, at det er irriterende at gå ned at stemme, når det regner. Derfor må det lækre solskin over Danmark være godt nyt for valgdeltagelsen, siger Jens Olav Dalgaard til TV2 Lorry.

- Det kan være én til to procent ekstra, der kommer af sted, siger han.

I de 170 år, hvor der har været afholdt valg i Danmark, har det aldrig før været så varmt til et folketingsvalg som i år.

I store dele af Danmark foregår turen til valgstederne i usædvanligt varmt vejr. Lige siden morgenstunden er temperaturen bare steget og steget, og indtil klokken 15.20 er temperaturen nået op på hele 28,1 grader i København.

Det gør ikke blot onsdag til årets tredje sommerdag, men også til den varmeste dag til et folketingsvalg i det danske demokratis historie, lyder dommen fra TV2 Vejret.

- Er der nogen partier, der kan nye særligt godt af, at flere drager til valgstederne?

- Det er svært at sige noget om. Hvis det er op til to procent ekstra, der kommer afsted på grund af vejret, er det nok fint for alle partier, siger Jens Olav Dalgaard.

Valgstederne lukker klokken 20.

1 kommentar
Vis kommentarer