Annonce:
Annonce:

Ekspert: - Det helt rette tidspunkt at genåbne

Det er blandt andet et godt tidspunkt at udfase mundbind på, siger ekspert

Hvor stor er effekten af mundbind? Her ses et forsøg ved Lund universitet, hvor der henholdsvis hostes med, og uden mundbind på.
Annonce:
Følg Samfund

Kort før midnat kunne Justitsministeriet løfte sløret for indholdet af næste genåbningsfase, som blandt andet byder på udfasning af mundbind og coronapas. Det er helt inde for skiven, mener virolog Søren Riis Paludan.

- Det er et godt tidspunkt at udfase mundbind på, siger Søren Riis Paludan, virolog og professor ved Aarhus Universitet til Ekstra Bladet og tilføjer:

- Vi er godt inde i vaccineudrulningen, og alle over 50 år er jo snart vaccineret. Så jeg synes, det giver god mening, siger han.

Offensiv genåbningsplan
Ifølge Søren Riis Paludan er det første gang, vi ser en mere aggressiv genåbningsplan, men ifølge virologen, er der ingen grund til bekymring.

- For første gang ligger genåbningsplanen til den offensive side, men det, synes jeg, er helt fint.

Annonce:

- Smittetallene kan godt være en smule opadgående, men vi har virkelig godt styr på dødstal og indlæggelser, så i min optik giver sådan en genåbningsplan god mening, siger Søren Riis Paludan til Ekstra Bladet.

Kunne man ikke frygte, at når Tivoli og Zoologisk have åbner igen, at vi vil se en tredje bølge med nedlukninger?

- Der kan godt komme en tredje smittebølge, men jeg tror ikke, der kan komme en tredje indlæggelse- og dødsbølge, for den gruppe, der endnu ikke er vaccinerede, bliver ikke helt så syge, siger han afsluttende.

'Kan skabe uro'
I genåbningsplanen fremgår det, at der åbnes for 100 procent fremmøde for alle elever på ungdoms- og voksenuddannelser og for studerende på videregående uddannelser.

Camilla Foged, professor i Vaccine and Delivery ved Københavns Universitet, er noget mere varsom, når hun skal konkludere på Folketingets genåbningsplan.

Hun fortæller, at man burde vente til alle over 50 år er færdigvaccinerede.

Annonce:

- I slutningen af juni har vi vaccineret alle over 50 år, og vi har vaccineret teenagerne. Det ville være fair at vente med yderligere genåbning, indtil de unge har overstået deres eksamener, sagde Camilla Foged til Ekstra Bladet mandag.

Hun påpegede desuden, at smitten i øjeblikket er højest blandt unge mennesker, og man risikerer at lukke hele uddannelsesinstitutioner, hvis en elev bliver smittet.

- Alle skal i isolation, og de unges nærkontakter skal også isoleres, og det ville bare skabe endnu større uro om de unges uddannelse, siger Foged.

- Smitten kan løbe rigtigt hurtigt blandt de unge, fordi de har så mange kontakter. Skolerne står over for at skulle holde eksamener, og hvis bare en enkelt elev er smittet, skal de sende en hel klasse hjem, siger Foged.

Hovedpunkterne i den samlede aftale er disse:

 • Coronapasset vil begynde at blive udfaset i juni, og der er aftalt en såkaldt ‘solnedgangsklausul’ for endelig afskaffelse af coronapasset. Det gælder for alt andet end rejser og turisme.
   
 • Kravet om mundbind bliver udfaset og vil efter planen være ophævet, når alle på 16 år eller derover, der ønsker det, er færdigvaccinerede. Der fremlægges en plan for udfasningen i juni.
   
 • Idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, som ikke er åbnet i forrige faser, åbner med krav om coronapas. Det gælder blandt andet musik- og kulturskoler for personer over 18 år, aftenskoler, sangaktiviteter i foreningslivet samt lokaler, der anvendes til saunaer og dampbade.
   
 • Indendørs faciliteter i forlystelsesparker og zoologiske haver åbner med krav om coronapas. Det gælder også spillehaller, kasinoer, legelande og badelande.
   
 • Hjemmearbejde udfases i tre omgange. Fra 21. maj kan 20 procent vende tilbage, mens halvdelen skal være tilbage 14. juni, når alle over 50 år ventes at have modtaget mindst et stik mod coronavirus. 1. august er det ifølge aftaleteksten planen, at 100 procent vil kunne vende tilbage til arbejdspladsen.
   
 • Der åbnes for 100 procent fremmøde for alle elever på ungdoms- og voksenuddannelser og for studerende på videregående uddannelser.

Kilde: Justitsministeriet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne beholder altid deres løn og privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: