Annonce:
Annonce:

Ekspert dræber myte: Arbejdsglæde er IKKE kun for højtuddannede

Det eksisterer et skævt billede af, hvem der oplever størst arbejdsglæde, mener ekspert

Alexander Kjerulf er ekspert i arbejdsglæde. Foto: /ritzau/Jacob Ehrbahn
Alexander Kjerulf er ekspert i arbejdsglæde. Foto: /ritzau/Jacob Ehrbahn
Annonce:
Følg Samfund

Nazisvin! Luder! Som parkeringsvagt risikerer man at blive hånet, truet og svinet til i fuld offentlighed af arrige bilister, der ikke lader det gå stille af, at de har fået en p-afgift.

Dét har Ken Foltmar, parkeringsvagt i København, oplevet gentagne gange. Tilråbene får ham dog ikke til at lægge uniform og afgiftsblok fra sig. 64-årige Ken Foltmar elsker sit job, der også byder på møder med mange smilende mennesker på gaden og god motion som ekstra gevinst.

- Jeg elsker mit arbejde. Det har givet mig en masse energi og selvtillid, erklærer Ken Foltmar i et interview med Avisen.dk.

Annonce:

Ikke kun for kontorfolket
Han et blot ét eksempel på, at det sagtens kan lade sig gøre at finde arbejdsglæden i et job, som omgivelserne ikke har den største respekt for. Ifølge Alexander Kjerulf, ekspert i arbejdsglæde, eksisterer der et skævt billede af, hvor jobtilfredsheden har de bedste kår.

- Der er lidt en myte om, at arbejdsglæde kun er for de højtuddannede og for kontormedarbejdere og ikke for folk, der arbejder med deres hænder. Det er skrupforkert, siger Alexander Kjerulf.

For at illustrere sin pointe nævner han to mænd, hvis job det var at tømme udendørs toiletter i København. Mange ville nok afstå fra at tage den tjans, men de to kolleger talte om 'det bedste lortejob,' når de tog turen med 'chokoladevognen.'

- De havde indflydelse, de kunne starte dagen tidligt, og de var tidligt færdige. Vores forestillinger om, hvor arbejdsglæden findes, er ofte forkerte, mener Alexander Kjerulf.

Husk de tre nøgler
For parkeringsvagter og andre, der bliver mødt af giftige tilråb i hverdagen, er det vigtigt, at de er bevidste om, hvordan de håndterer kritik og angreb, så arbejdsglæden ikke går fløjten, tilføjer han.

Annonce:

Alexander Kjerulf peger på 'tre nøgler,' der kan bane vejen for større arbejdsglæde i de udskældte job. Ikke kun for parkerings-vagterne, men også for DSB-kontrollører, socialrådgivere og medarbejderne i kundeservice, der også står i frontlinjen, når der bliver delt verbale hug ud.

- Man skal huske, at det arbejde, man udfører, muligvis ikke gør folk glade lige i situationen, men at det er supervigtigt alligevel. Forestil dig København uden p-vagter. Så ville der holde biler på cykelstier, pladser og fortove. Jobbet er meningsfyldt, fordi p-vagterne er med at få byen til at fungere, siger Alexander Kjerulf.

Uniformen - ikke mennesket
Lige så vigtigt er det at være bevidst om at angrebene på gaden ikke er personligt ment, understreger han.

Læs også: Kender du typen? Disse kolleger kan vi bedst li'

- Når en p-vagt bliver svinet til, er det ikke mennesket, men uniformen, kritikken er rettet imod. Bliver der sagt nazisvin, er det udtryk for frustration i øjeblikket. Det siger ikke noget om den enkelte p-vagt. Husker man det, preller kritikken lettere af, siger Alexander Kjerulf.

Og for det tredje nævner han det sociale fællesskab på jobbet:

Annonce:

- Det har stor betydning at mødes med sine kolleger og tale dagen igennem. At blive bekræftet i, man gjorde det rigtige eller at have en snak om, hvad man kunne have gjort bedre. Det arbejder socialrådgivere meget med. De skal kunne sige nej til borgere i svære situationer, siger Alexander Kjerulf. 

Det meningsfulde i jobbet
Da analyseinstituttet Yougov sidste år for Ugebrevet A4 bad danskerne om at rangliste 99 jobtyper efter prestige, havnede p-vagter sammen med kassemedarbejdere, reklame-bude og arbejdsløse på bunden. Omvendt var der stor respekt for piloter, læger og advokater. 

Alexander Kjerulf understreger behovet for at dyrke arbejdsglæden i de fag, der ligger i bunden. For selv om der findes glade parkeringsvagter, er der også eksempler på, at omgivelsernes opfattelse kan påvirke negativt. Det kan eksempelvis ansatte i finanssektoren tale med om, nævner han. 

- Derfor er det så vigtigt at fremhæve det meningsfulde i arbejdet. Huske at fortælle om de positive oplevelser og ikke kun historierne om, at man igen er blevet overfuset af en sur bilist, understreger Alexander Kjerulf.

Læs også: Annis opskrift på god stemning på jobbet: Grin er bedre end brok

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne beholder altid deres løn og privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: