Ekspert efter rentefald: Det betyder det for boligejerne

De lave renter er kommet for at blive en rum tid endnu, vurderer cheføkonom

Følg Samfund

Endnu engang har Den Europæiske Centralbank (ECB) valgt at sænke indlånsrenten. Denne gang fra minus 0,4 til minus 0,5. Og det bekræfter, hvad eksperter igennem de seneste måneder har peget på.

Det lave renteniveau er kommet for at blive - i hvert fald et godt stykke tid endnu, forklarer Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark til Ekstra Bladet.

ECB sænker renten til minus 0,5 procent

- Det bekræfter i bund og grund, at det meget lave renteniveau er varer ved, og måske endda også kommer til at falde yderligere.

Cheføkonomen mener dog i første omgang ikke, at rentesænkningen får den helt store effekt på de danske realkreditobligationer.

- Nej, finansmarkederne er i sin natur fremadskuende, så man kan sige, at nogle af de tendenser, vi har set på det seneste, allerede har taget højde for dagens udmelding fra Den Europæiske Centralbank (ECB).

- Det var ventet, at de ville sætte renten ned, så på den måde havde det haft en større effekt, hvis ikke de havde sat renten ned.

Overordnet set er dog ingen tegn i sol og måne på andet end at det nuværende renteniveau

Trump-tweets
- Mange faktorer spiller ind på rentens udvikling - udover ECB er der f.eks. forholdet mellem Trump og Kina. De har dog på det seneste nærmet sig hinanden lidt, og det giver lidt optimisme på finansmarkederne - en optimisme, der har påvirket kursen på det fastforrentede lån, så den faktisk er faldet over den seneste uge.

- Men vi ser jo også, at et enkelt tweet fra Trump kan påvirke markederne, så det er ren spekulation at sige noget om, hvad der kommer til at ske.

Danske boligejere, der enten skal tage nyt lån eller går med tanker om at konvertere, skal derfor ikke skele alt for meget til dagens melding fra ECB, mener Christian Hilligsøe Heinig.

- I bund og grund så ved man jo ikke, hvad der sker. Så derfor må man forholde sig til de kurser og renter, der er, når man skal optage lånet.

- Men der er også andre faktorer end renten, man skal overveje, når man skal tage boliglån. Løbetid, afdragsfrihed, skal det være fastforrentet eller variabelt, etc.

Så vi er ikke det, hvor et 0-procentslån er lige på trapperne?

- Nej, ikke på baggrund af udmeldingerne om rentesænkning i dag. Vi er stadig et stykke fra. Men som sagt er det utrolig svært at spå om. Mit bedste råd er, at man forholder sig til de renter, der er pt. Og så gøre gevinster og omkostningerne op.

Det betyder de lave renter for danske boligejere

Den Europæiske Centralbanks rente har blandt andet indflydelse på økonomien hos danske boligejere. Den Europæiske Centralbank (ECB) har torsdag sænket sin indlånsrente med 10 basispoint. Det betyder, at den nu er på minus 0,5 procent.

Her kan du læse mere om, hvad renten i ECB kan betyde for dig:

* Lave renter i Europa vil sikre lave danske boligrenter.

* Under normale omstændigheder følger Nationalbanken i Danmark renteændringerne i ECB, fordi den danske krone er bundet i fast kurs til euroen.

* ECB går efter en inflation på knap to procent. ECB kan sætte renten ned for at få inflationen op.

* Ligger inflationen for lavt, vil forbrugerne holde igen, og investeringerne stoppe, da forventningen om endnu lavere priser holder forbruget i ave. Hvorfor købe i dag, når man kan få det billigere i morgen?

* En rentenedsættelse kan svække euroen, så eurokursen ikke er for stærk i forhold til dollaren.

* En svagere euro vil gøre varer fra eurolandene billigere i udlandet, sætte gang i eksporten og dermed væksten.

* Når væksten kommer op i gear, vil forbrugerne bruge flere penge, og inflationen vil stige, er målet.

* En svagere euro kan til gengæld gøre det dyrere at købe varer i USA og dyrere at tanke bilen, da olieprisen afregnes i dollar.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+