Annonce:
Annonce:

Ekspert: En finanskrise kan ikke udelukkes

Ifølge cheføkonom ved Sydbank Søren Vestergaard Kristensen kan nedlukningen som følge af coronavirusudbruddet i sidste ende resultere i en finanskrise

Finansminister Nicolai Wammen præsenterede torsdag fire nye tiltag, der skal hjælpe dansk erhvervsliv under den igangværende coronaepidemi. Video: Ritzau/Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Økonomien er hårdt presset som følge af coronavirusudbruddet.

Det vurderer cheføkonom ved Sydbank Søren Vestergaard Kristensen. Selvom dansk økonomi er bedre rustet til modvind, end den var før finanskrisen i 2008, kan en ny krise ikke udelukkes.

Cheføkonom Søren Vestergaard Kristensen svarer på læsernes spørgsmål om coronavirussens effekt på økonomien. Foto: PR-foto
Cheføkonom Søren Vestergaard Kristensen svarer på læsernes spørgsmål om coronavirussens effekt på økonomien. Foto: PR-foto

Læs Søren Vestergaard Kristensens svar på læsernes spørgsmål om virusudbruddets betydning for økonomien herunder.

Hvordan læser du aktiemarket pt, og hvad er jeres prognose? Er det ud og sælge alt nu, købe op, eller holde krisen ud?

Aktiemarkedet er præget af en ekstrem grad af panik. Med god grund, for det er tæt på umuligt at sætte en pris på de økonomiske konsekvenser af corona. Derfor kan der også i de kommende dage og uger være store udsving på markederne. Andet vil faktisk overraske mig. Retningen vil være dikteret af udviklingen i spredningen. Jeg frygter, at den næste store udvikling er en delvis nedlukning af den amerikanske økonomi, som er verdens største. Det vil gøre ondt på markederne.

Der er dog også lyspunkter. Erfaringen fra Kina og Sydkorea viser, at de skrappe tiltag har en effekt, og man kan så småt begynde at åbne op igen. Samtidig har regeringer og centralbanker kastet sig ind i kampen for at genoprette økonomien. Det betyder, at der kan vente store kursstigninger, når økonomien igen bliver åbnet op.

Vores aktienalysechef Jacob Pedersen har her til morgen sendt dette ud. Det er en lidt mere omfattende uddybning af vores syn på aktiemarkederne.

Hvordan skal vi forholde os til, at vores pensionsopsparinger falder drastisk?

Mit generelle råd er is i maven og følg den strategi og risikoprofil, som man har valgt. Forhåbentlig i samarbejde med sin rådgiver. 

Det gælder særligt, hvis der er længe til man skal på pension. Det kan være farligt at sælge helt ud, for så risikerer man at gå glip af opturen, som også kan komme hurtigt.

Men kan man ikke sove for det om natten, så skal man overveje om ens valgte risikoprofil fortsat er den rigtige. Her vil jeg igen anbefale man tager fat i en rådgiver.

Min mand er blevet fyret og det er jo virkelig svært at finde andet midt i krisen. Er der ud over fagforening nogen hjælp at hente?

Det er jeg rigtig ked af at høre. Der er ikke nogen ekstraordinær hjælp i øjeblikket, og jobcentrene holder også midlertidigt lukket.

Heldigvis var dansk økonomi i en rigtig god position inden coronavirussen ramte os. Derudover har de fleste danskere solide opsparinger, og konkurrenceevnen er god. Derfor er der håb for, at det bliver muligt for de fleste at komme tilbage i det samme eller et nyt job, når økonomien forhåbentlig snart bliver åbnet op.

Hvordan skal man forholde sig som boligejer? Jeg købte for eksempel en lejlighed for 1 år siden med en variabel rente på -0.02 i et F3 lån.

Du kan glæde dig over, at du har en meget lav rente på dit boliglån. Samtidig er det mit bedste bud, at du også om to år, når dit lån skal fornyes, kan få en lav rente.

Det er meget sandsynligt, at coronavirussen giver boligpriserne et tryk i en periode, men hvis du ikke går med planer om at sælge, så har det ikke den store betydning for dig. Boligpriserne kan meget vel stå stille eller falde lidt over det næste år, men hvis vi kigger to år eller mere ud i fremtiden, så er det bestemt min vurdering, at boligpriserne vil være lidt højere end idag.

Er det en finanskrise, vi er på vej ud i?

Det kan man desværre ikke afvise. Vi er endnu heldigvis langt fra det scenarie. Men ingen tvivl om, at økonomien lige nu får et et ordentlig gok i nødden. Der er allerede nu ingen tvivl om, at vi får en krise i dansk økonomi. Spørgsmålet er bare hvor stor den bliver.

Hvis nedlukningen spreder sig til flere lande og kommer til at vare længe, så kan vi få noget, der minder om finanskrisen.

Er det katastrofalt for den danske økonomi, at der ikke rapporteres om raskmeldte?

Jo, det kan der være en pointe i. Det vigtigste er dog antallet af smittede, som desværre stiger kraftigt. Det er derfor, man lukker økonomien ned. Det gør ondt på økonomien, men det er den eneste måde at tackle sygdommen på.

Det virker dog mere smart, at man tester og tager forholdsregler, end man ikke for alvor tester og derfor holder økonomien åben. Lidt ligesom vi ser det i USA. For det kan for alvor koste, også økonomisk, på den lidt længere bane.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: