Ekspert: Enkelte bankansatte må være skyld i Panama-sag

Seniorrådgiver ved Aalborg Universitet vurderer, at bankerne ikke har organiseret skattely for kunder

Det kan få store konsekvenser for danske banker, hvis de har rådgivet kunder i at gemme penge i skattely i Panama, og derfor tvivler Lars Krull, som er seniorrådgiver på Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet, også på, at det er tilfældet.

- Banker skal være "whiter than white", og de kan ikke tåle at have deltaget i sådan noget. Hvis de har deltaget i organiseret skatteunddragelse i deres forretningsgange, og de har villet det som organisation, så er de jo færdige, siger han.

- I alt den tid jeg har beskæftiget mig med bankvirksomhed, revisorer og advokater har skattesnyd ikke har været acceptabelt. Jeg tror ikke, at bankerne som organisationer har vejledt i skatteunddragelse, for det er simpelthen for knusende en tanke.

Lars Krull tror, der er tale om nogle enkelte bankansattes handlinger og ikke overordnede retningslinjer fra bankerne.

- I min optik kan det højst dreje sig om, at der er nogle bankrådgivere, der har videregivet erfaringer fra andre kunder, siger han.

Søndag kom det i udsendelsen "Det store skattely" på DR1 frem, at Jyske Bank og Nordea er mistænkt for at hjælpe deres kunder med at gemme formuer væk i skattely i Panama.

Bankerne optræder i 11,5 millioner interne dokumenter fra den panamanske advokatvirksomhed Mossack Fonseca, som en anonym kilde sidste år afleverede til den tyske avis Süddeutsche Zeitung.

Jyske Bank afviser blankt kritikken og skriver i en kommentar, at banken "aldrig har haft en samarbejdsaftale med Mossack Fonseca".

Nordea erkender via sin afdeling i Luxembourg at have oprettet selskaber i Panama for kunder, men banken har ifølge kommunikationschef Jonas Torp "tillid til, at vores kunder betaler den skat, de skal."

109 medier fra 78 lande begyndte søndag aften at offentliggøre, hvilke firmaer, banker, privatpersoner, sportsstjerner og andre, heriblandt 12 tidligere og nuværende statsledere og 128 andre politikere, som har gjort penge usynlige for stater og skattemyndigheder.

Adgang til Panama-papirer

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at undersøge de 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama i skattely-skandalen.

Dokumenterne er lækket til 109 medier fra 76 lande i organisationen International Consortium of Investigative Journalists, hvor Ekstra Bladet ikke er medlem.

Danmarks Radio og Politiken er medlem af organisationen, og de har som de eneste danske medier haft mulighed for at undersøge omfang og kontekst for en dansk kobling til den internationale skattely-skandale.

13 kommentarer
Vis kommentarer