Annonce:
Annonce:

Ekspert: Islamisk Stat pønser på at angribe tyrkiske turistmål

I går blev Ankara rystet af en voldsom eksplosion, der dræbt 28 personer. I fremtiden kan populære tyrkiske turistmål stå forskud

Det populære feriested Alanya kan stå på terroristernes liste over mål, vurdere forfatter til bog om Islamisk Stat (Foto: Peter Malmrup)
Det populære feriested Alanya kan stå på terroristernes liste over mål, vurdere forfatter til bog om Islamisk Stat (Foto: Peter Malmrup)
Annonce:
Følg Samfund

Onsdag aften blev den tyrkiske hovedstad Ankara rystet af en kraftig eksplosion, da en militærkonvoj blev offer for et voldsomt bombeangreb.

Sådan så det ud i går aftes, da brandmænd kæmpede med flammerne efter terrorangrebet på en bus med militærfolk (Foto: AP)
Sådan så det ud i går aftes, da brandmænd kæmpede med flammerne efter terrorangrebet på en bus med militærfolk (Foto: AP)
 

Endnu er det usikkert, hvem der står bag de blodige angreb, men den seneste tid har der været en eskalering af uroen i Tyrkiet, der gennem flere år har været blandt danskernes mest yndede feriedestinationer.

Efter blodig bombeterror: Nu hævner Tyrkiet sig

28 dræbt i terrorangreb: Her springer bomben

Foruden bombeangrebet i Ankara onsdag, blev den tyrkiske storby Istanbul i januar ramt af et selvmordsangreb der med alt sandsynlighed kan spores tilbage til syrienkrigere fra Islamisk Stat.

Her mistede flere udenlandske turister livet.

Annonce:

Danskere skal tænke sig om
Den seneste tids terrorangreb får journalisten, historikeren og forfatteren, Deniz B. Serinci, der blandt andet har skrevet bogen 'Terrorens Kalifat - Et indblik i Islamisk Stat', til at opfordrer danskere til at være opmærksomme på, hvortil de rejser, når turen går til Tyrkiet.

Tyrkisk avis: Syrer identificeret som bombemand i Ankara

Marcus var tæt på kraftig eksplosion: 'Der var frygt i folks øjne'

- Normalt er der ret sikkert i det vestlige Tyrkiet, men den seneste tid har konflikten i Syrien og bruddet på våbenhvilen med kurderne betydet, at Ankara og Istanbul er blevet ramt af flere store angreb, forklarer Tyrkiet-kenderen til Ekstra Bladet.

Tyrkiet vil gå langt for at beskytte turister, da industrien er vigtig for Tyrkiet (Foto: AP)
Tyrkiet vil gå langt for at beskytte turister, da industrien er vigtig for Tyrkiet (Foto: AP)
 

Det betyder, at danskerne skal tænke sig om, når de booker ferier til det solbeskinnede land, lyder opfordringen fra Deniz B. Serinci.

IS pønser på angreb
Indtil videre har de store badeferiemål som Izmir og Alanya været forskånet for de voldsomme angreb, men Deniz B. Serinci frygter, at det kun er et spørgsmål om tid, før der sker et lignende IS-angreb, som det man så på stranden i Sousse i Tunesien i juni 2015.

Annonce:

Her gik en 23-årig IS-inspireret tunesisk mand amok med en AK-47 riffel på stranden og på kort tid dræbte 38 mennesker med og sårede yderligere 36.

Talsmand: Bilbombe ved tyrkisk kaserne var nøje planlagt

Israel vil kompensere Tyrkiet for skibsdrab

- Jeg er ikke i tvivl om, at IS pønser på at lave et stort angreb på turister. Det vil ramme Tyrkiets store turistindustri hårdt. En industri der allerede er i knæ, efter russerne har boycottet landet. Derfor vil de tyrkiske myndigheder gøre alt for at undgå, et angreb som det man så i Tunesien, fordi det vil ramme den i forevejen trængte industri, lyder det fra Deniz B. Serinci.

Tyrkiet kæmper på to fronter
Tyrkiet har i den seneste tid kæmpet på to fronter.

På den ene side støtter man den vestligt ledede koalition i bombeangrebene mod jihadisterne fra Islamisk Stat og på den anden side har man indledt en ny offensiv mod de kurdiske oprører fra PKK, der i Syrien og Irak også kæmper mod Islamisk Stat.

Annonce:

PKK er kendt for sine terrorangreb mod statslige og militæremål, mens Islamisk Stat i højere grad også går efter civile mål.

Tyrkiet beskyder kurdere i Syrien for anden dag i træk

Russiske bomber kan sende en million flygtninge til Tyrkiet

- I starten af borgerkrigen i Syrien støttede Tyrkiet jihadkrigerne, der kæmpede mod Assad-regimet. Men som vesten blev mål for IS-terror og i højere grad har optrappet kampen mod jihadisterne, er Tyrkiet som NATO-allieret mere eller mindre blevet tvunget til at deltage aktivt i kampen mod IS. Det har gjort dem til et oplagt terrormål for Islamisk Stat, der føler sig svigtet af Tyrkiet, siger Deniz B. Serinci, der ofte rejser i området.

Udenrigsministeriet opdaterer rejsevejledning
Netop kampene i Syrien og Irak samt Tyrkiets involvering af disse har også fået Udenrigsministeriet til at opdatere sin rejsevejledning til landet.

I den seneste opdatering, der netop er blevet offentliggjort lyder det, at danskere der rejser i Tyrkiet, skal være opmærksomme.

Annonce:

- Der er en betydelig risiko for terrorangreb i Tyrkiet. Konflikterne i hhv. Syrien og Irak har skærpet sikkerhedssituationen i Tyrkiet, især i den østlige del af landet, men der er også eksempler på angreb andre steder, bl.a. i Ankara, Istanbul og Side, står der i den seneste rejsevejledning.

Her opfordres danske turister til at holde sig fra politiske forsamlinger, demonstrationer og offentlige bygninger som domstole, politistationer og militære anlæg.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Danmark skal ikke lade sig intimidere
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: