Annonce:
Annonce:

Ekspert langer ud efter politikerne: Magtkynisme

Vaccinetilvalgsordningen viser, hvor kyniske vores politikere er, mener Anders Beich, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin

Enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg sagde i pressemeddelse d. 20 maj 2021 om vaccinetilvalgsordning:
'Vi har opdateret vejledningen for vaccination mod COVID-19 så den beskriver rammerne for ordningen, herunder de særlige forpligtigelse lægen har i forbindelse med ordination af vaccinerne fx i forhold til at informere borgeren'. Foto: POLFOTO, Jens Hartmann Schmidt
Enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg sagde i pressemeddelse d. 20 maj 2021 om vaccinetilvalgsordning: 'Vi har opdateret vejledningen for vaccination mod COVID-19 så den beskriver rammerne for ordningen, herunder de særlige forpligtigelse lægen har i forbindelse med ordination af vaccinerne fx i forhold til at informere borgeren'. Foto: POLFOTO, Jens Hartmann Schmidt
Annonce:
Følg Samfund

- Som politiker burde man da interessere sig for det menneske, som ligger på hospitalet som følge af en politisk beslutning – og som ikke ved, om man skal leve, dø eller leve med handicap resten af sit liv. Det afspejler en kynisme.

Sådan siger formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, om det faktum, at en dansker er indlagt med den sjældne sygdom VITT, efter vedkommende tog imod Johnson & Johnson-vaccinen gennem vaccinetilvalgsordningen.

Risikoen overstiger gevinsten
På trods af adskillige advarsler fra det sundhedsfaglige område blev vaccinetilvalgsordningen alligevel gennemført 19. maj i år med bred politisk opbakning.

En af disse advarsler kom blandt andet fra Anders Beich.

Annonce:

- Risikoen oversteg gevinsten. Og det var ikke af betydning for epidemikontrollen. Desuden har det primært været yngre mennesker, som har taget imod tilbuddet, selvom de ikke risikerede at blive alvorligt syge af corona, siger Anders Beich.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Foto: Dado Ruvic/Ritzau Scanpix
Foto: Dado Ruvic/Ritzau Scanpix
 

Et historisk eksempel
Indtil videre har fire mennesker været ramt af den sjældne sygdom VITT, som er en følgesygdom, der kan komme efter vaccination med Johnson & Johnson eller AstraZeneca.

De tre har været ramt efter stik med AstraZeneca, og den fjerde skyldes Johnson & Johnson. Sygdommen giver blodpropper, blødninger og et lavt antal blodplader.

Ifølge Anders Beich er det næsten for sent at rulle vaccinetilvalgsordningen tilbage nu. Den kommer til at udfase sig selv.

- Det bliver et historisk eksempel på, hvor kyniske politikerne kan være. Faglige organisationer, myndigheder og selskaber var enige om, at vaccinetilvalgsordningen var en fejl.

Så langt er vi nået med covid-19-vaccinationerne

Dagens Vaccinetal: [Opdateret 12.08 kl. 14.00] Så langt er vi nået med covid-19-vaccinationerne

Annonce:

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke
Selv ikke Sundhedsstyrelsen anbefaler brugen af AstraZenica eller Johnson & Johnson. I bekendtgørelsen om vaccinetilvalgsordningen, som er underskrevet af Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, fremgår det at:

'...  da vaccinerne i tilvalgsordningen ikke generelt anbefales af Sundhedsstyrelsen, da personkredsen som udgangspunkt må forventes at være fortrinsvist yngre personer uden øget risiko for alvorligt forløb af covid-19...'

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsministeriet, men de ønskede ikke at svare på kritikken. De henviste blot til tidligere svar og pressemeddelelser.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor heldig har man dog lov til at være på boligmarkedet?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: