Ekspert om CIA-påstand: Saudisk kronprins kan være færdig

Hvis CIA påviser, at den saudiske kronprins står bag journalistdrabet, så kan han blive fyret, mener lektor

USAs præsident Donald Trump i møde med den saudiske kronprins Mohammed Bin Salman. Foto: Ritzau Scanpix
USAs præsident Donald Trump i møde med den saudiske kronprins Mohammed Bin Salman. Foto: Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Saudi-Arabiens kronprins Mohammed Bin Salmans position som landets kronprins og vicepremierminister bliver stadig mere truet.

Senest anklages kronprinsen ifølge avisen Washington Post af den amerikanske efterretningstjeneste CIA for at stå bag drabet på den saudiske journalist og systemkritiker Jamal Khashoggi.

Og det kan muligvis ikke vare længe, før sagen får konsekvenser for kronprinsen, hvis der er nok beviser på, at han har givet ordren til drabet på Khashoggi, siger Martin Hvidt, lektor ved Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet.

- De bliver nødt til at handle forholdsvis hurtigt på det her, hvis CIA kan påvise, at det er kronprinsen, der står bag det her.

- Jeg vil tro, at vi inden for tre måneder har set et magtskifte på kronprinspladsen i Saudi-Arabien, siger Martin Hvidt.

Kronprinsen har gjort sig voldsomt upopulær i Saudi-Arabien efter en lang række sager, påpeger Martin Hvidt.

Populariteten er dalet i takt med krigen i Yemen, der endte med en humanitær katastrofe, og blokaden i Qatar, der også gik ud i ingenting.

Blokaden opstod som følge af en diplomatisk krise mellem Saudi-Arabien, der gik sammen med en række andre arabiske allierede, og Qatar.

Men særligt kronprinsens beskyldninger om korruption mod det meste af den saudiske magtelite, og at han satte op mod 50 personer i husarrest, har fået ham i vælten.

- Han har meget få venner blandt de, som har magten i landet. Hans modstandere vil glæde sig over, hvis han blev fjernet fra magten som kronprins, siger Martin Hvidt.

Og det udfald kan meget muligt være på vej, mener Martin Hvidt.

- Jeg tror, at vi er kommet så langt, at kongen i Saudi-Arabien må fyre eller afsætte kronprinsen for dermed at få lukket den sag.

- På sin vis kan man hævde, at Saudi-Arabien har taget ansvar for det, der er sket. Men det kan også hævde, at det er en persons værk, siger Martin Hvidt.

På den måde kan landet bevare det gode forhold til omverden, mener lektoren.

Jamal Khashoggi, der blandt andet var klummeskribent på den amerikanske avis The Washington Post, blev ifølge tyrkiske embedsmænd dræbt på det saudiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet den 2. oktober.

Saudi-Arabien har erkendt, at journalisten blev dræbt på konsulatet, men afviser, at den saudiske kronprins står bag.

Jamal Khashoggis lig er endnu ikke blevet fundet.

Medie: Kronprins beordrede drab på Khashoggi

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind