Ekspert om kæmpe-kø hos Skat: Danskerne kan ikke gennemskue deres økonomi

Knapt to millioner danskere har de seneste to dage tjekket deres årsopgørelse. Det er et udtryk for, at borgerne ikke kan gennemskue deres økonomi, mener bank-ekspert

Sådan undgår du skattesmæk. Se med her

På bare to dage har 1,7 millioner danskere logget sig ind på Skat for at tjekke, om deres konto vokser eller bliver mindre.

Flere har endda haft behov for at se deres årsopgørelse flere gange. Tal fra Skat viser nemlig, at der har været over 2,5 millioner visninger af årsopgørelser.

Det er et udtryk for, at danskerne ikke har mulighed for at have styr på deres økonomi, mener Elisabeth Arendt, partner i mybanker.dk.

- Borgerne har ikke overblik, og man kan ikke regne det hele ud selv. Der er ingen mennesker, der kan finde ud af at udfylde en selvangivelse i hånden. Og det er absurd, at man har gjort det så svært og rigidt. Det er ikke i orden, siger hun til Ekstra Bladet.

Har man ændringer til sin årsopgørelse, skal det indberettes inden den 1. maj 2016 for at komme med på årsopgørelsen for i år. (Foto: Torben Åndahl) Samfund - 13. mar. 2016 - kl. 11:18 Så mange danskere har tjekket årsopgørelsen

Men den store interesse om årsopgørelserne handler også om, at danskerne ikke har tiltro til, at Skat har de rigtige oplysninger, mener Elisabeth Arendt. Derfor vil de ind og kigge dem efter i sømmene.

- Folk vil gerne vide, hvordan det ser ud for dem, fordi man ikke har tiltro til, hvad Skat laver. Man bliver nødt til at tjekke, om det nu er rigtigt nok. Man skal forholde sig rigtig, rigtig kritisk til de tal, der er indberettet. Man skal lige tage det hele med et gran salt, siger partneren i Mybanker.dk.

Og så handler det om forventningens glæde. For tænk nu, hvis man får penge tilbage.

- Hvis man får nul kroner tilbage, så har man ikke behov for at tjekke så hurtigt, for så ved man, hvad man har. Det handler i stedet om, at man måske får noget tilbage, siger Elisabeth Arendt.

Se også: Fejl i årsopgørelsen: 9.000 er blevet snydt

Her er de fradrag, som du ikke kendte

Skat: Ikke vores oplevelse
Hos Skat kan man imidlertid ikke genkende, at danskerne ikke skulle have styr på deres økonomi. Tværtimod.

- Hvis man ser generelt på det, så får to tredjedele af danskerne penge tilbage i skat. Dem, der så får en restskat, er den sidste tredjedel. Og af den tredjedel er der 90 procent, der har en restskat på mindre end 1000 kroner. Det vil sige, at det er så tæt på nul, at det nærmest går lige op. Så vi synes faktisk, at danskerne er ret gode til at have styr på deres økonomi, siger Jørgen Wissing Jensen, kontorchef i Skat.

I stedet vidner det om en interesse for ens privatøkonomi, mere end det vidner om en usikkerhed omkring den, fortæller han.

Se også: Skatteskandaler skaber mistillid til årsopgørelsen

Ikke desto mindre viser statistikkerne, at at danskerne har behov for at tjekke deres årsopgørelse hurtigst muligt. Og det er en tendens, der undrer Skat.

- Om du tjekker din årsopgørelse lørdag eller onsdag gør ikke den store forskel. For det er sjældent, at man løber ind i de store overraskelser. Så den hype, der er omkring årsopgørelserne, forstår jeg ikke helt. Men vi er glade for, at danskerne tjekker deres årsopgørelse, siger Jørgen Wissing Jensen.

146 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere