Ekspert om nazi-guldtog: Derfor kan det være sandt

En polak og en tysker påstår, at de har fundet et sagnomspundet nazist-guldtog fra Anden Verdenskrig. Teoretisk kan de godt have ret, vurderer ekspert.

Historien om et forsvundet nazitog fyldt med rigdomme lever i bedste velgående. Nu hævder to personer, at de har fundet det sagnomspundne tog i Polen. (Foto: AP)
Historien om et forsvundet nazitog fyldt med rigdomme lever i bedste velgående. Nu hævder to personer, at de har fundet det sagnomspundne tog i Polen. (Foto: AP)

Måske findes Indiana Jones i virkeligheden?

I hvert fald påstår en tysker og en polak, at de har fundet et spøgelsestog spækket med guld og ædelstene fra Anden Verdenskrig.

Togets egentlige eksistens er aldrig faktuelt blevet dokumenteret, men lektor i historie og ekspert i Anden Verdenskrig, Claus Bundgård Christensen, vurderer, at der er en teoretisk mulighed for, at guldtoget findes.

- Nazisterne røvede og plyndrede meget store kultur-, kunst- og guldskatte, da de besatte store dele af Europa. Noget af det forsvandt og er aldrig blevet fundet igen. Så der er en teoretisk mulighed for, at noget at det kan findes.

Se også: Gemmer forsvundet naziguldtog sig her?

- Men samtidig så skal man være opmærksom på, at fænomenet med nazi-guldskatte er noget, der dukker op med jævne mellemrum. Ofte er der ikke noget om det, siger Claus Bundgård Christensen til Ekstra Bladet.

Blandt andet henviser han til sagen om Karsten Ree, der brugt millionvis af kroner på at fiske den tyske ubåd U-543 i håb om at finde en nazi-skat.

- Der var ikke ret meget andet i den end gamle kartofler. Det er dog noget, som vi er meget fascineret af, siger Claus Bundgård Christensen.

Selv det ofte viste sig at være en and, og det det tætteste vi kommer på en nazi-skat, er at se Indiana Jones, så er tanken ikke grebet helt ud af den blå luft.

- Nazisterne plyndrede meget i Sovjetunionen og i Polen. En del af folkedrabet var jo også at udplyndre jøderne, og mange af værdierne er ikke altid dukket op igen, så vi kan ikke 100 procent afvise, at det er rigtigt, fortæller Claus Bundgård Christensen.

Kræver 10 procent i findeløn
Den har i årevis vandret fra mund til mund, uden at nogen er stødt på toget, der i folkemunde skal være forsvundet ind i en i årevis lukket tunnel i nærheden af Ksiaz-borgen tre kilometer fra den polske by Walbrzych.

Herfra kommer også kravet fra de to personer, som via deres advokater har kontaktet myndighederne i byen for at gøre krav på en findeløn. Det rapporterer flere polske medier.

- Advokater, hæren, politiet og brandvæsnet tager sig af sagen nu. Der har aldrig været udgravninger i det pågældende område, så vi aner ikke, hvad vi vil finde, siger Marika Tokarska, som er repræsentant for myndighederne i den polske region, til nyhedsbureauet Reuters.

De for offentligheden ukendte personer, som i bedste Indiana Jones-stil skal have gjort det historiske fund, kræver ifølge den polske radiostation RMF24 ti procent af værdien af spøgelsestoget og dertilhørende rigdomme i findeløn.

Ifølge Radio Wroclaw er det nu fundne spøgelsestog omkring 150 meter langt, lastet med våben, industrielt udstyr, juveler, ædelstene og andre værdigenstande. Et medie skriver, at toget indeholder 300 ton guld. På toget er ifølge Walbrzych24.com fastmonteret maskingeværer.

Artiklen fortsætter under billedet...

Skepsis
Før det sagnomspundne nazitog viser sig for den spændte omverdens øjne, er skepsissen ikke til at tage fejl af.

Skattejægeren Taduesz Slowikowski, som også har ledt efter spøgelsestoget, siger til polske Radio Zet

- Måske har de fundet toget, men jeg tvivler på, at de har fundet guldet.

Joanna Lamparska, som er lokalhistorisk ekspert i området, siger til Radio Wroclaw:

- Der er allerede en håndfuld personer, der har ledt efter toget. De har ødelagt jernbanen flere steder på jagt efter skatten, men ingenting er nogensinde blevet fundet.

- Men legenden har fanget mange, tilføjer lokalhistorikeren, som tilføjer, at der eksisterer to myter om spøgelsestoget.

 

1 af 8 Nazisterne konfiskerede massevis af guld og andre rigdomme fra de millioner af jøder, de udraderede under Anden Verdenskrig. Historien om et tog fyldt med rigdomme er aldrig blevet verificeret, men nu påstår to personer, at de har fundet det i Polen. Billedet her forestiller guld-vielsesringe, som nazisterne tog fra fangerne i Buchenwald Koncentraionslejr under krigen. (Foto: Polfoto)
2 af 8 Den amerikanske museumsdirektør på Metropolitan Museum of Art James J. Rorimer undersøger noget af guld- og sølvstøvet, som den amerikanske hær fandt på slottet Neuschwanstein ved Füssen i Bayern tæt på grænsen mellem Østrig og Tyskland. Man fandt også store lagre af stjålne kunstgenstande fra museer i det besatte Europa. (Foto: AP)
3 af 8 En ekspert i gang med at vurdere nazisternes tyvekoster under hvælvingerne af Reichsbank i Frankfurt i juli 1945. Løjtnant Robert B. Kelso er også til stede. (Foto: AP)
4 af 8 Soldater fra den amerikanske hærs 7. arme fandt på Neuschwanstein Slot i de østrigske alper en omfattende samling værdier – berømte malerier, antikke smykker, guld og søl. Man forsøgte herefter at hitte rede i, hvem tingene tilhørte for at levere dem tilbage til ejerne. (Foto: AP)
5 af 8 Amerikanske eksperter forsøger i juli 1945 at få overblik over guldbarerne, som blev fundet i hvælvingerne under Reichsbank i Frankfurt. Dertil kom mængderne af juveler – herunder de tyske kronjuveler, som nazisterne også havde raget til sig under Anden Verdenskrig. (Foto: AP)
6 af 8 Billedet viser en del af omkring 100 ton guldbarer, som var skjult I en saltmine nær Merkers, sydvest for Gotha i Tyskland, som amerikanske soldater fandt 7. april 1945. (Foto: AP)
7 af 8 Det Tredje Rige, som nazisterne kaldte det nazistisk regerede Tyskland i perioden 1933-45, der fulgte efter Weimarrepublikken. (Grafik: Mikkel Lund)
8 af 8 Historien om et forsvundet nazitog fyldt med rigdomme lever i bedste velgående. Nu hævder to personer, at de har fundet det sagnomspundne tog i Polen. (Foto: AP)
49 kommentarer
Vis kommentarer