Annonce:
Annonce:

Ekspert om svine-bakterie: Flæskestegen kan smitte

Smittespredningen er eksploderet i svinebesætningerne, siger ekspert. Han fortæller, at det er vigtigt med god håndhygiejne, når man håndterer flæskestegen

MRSA-smitte vil hvert år koste dødsfald vurderer, Hans Jørn Kolmos  (Polfoto)
MRSA-smitte vil hvert år koste dødsfald vurderer, Hans Jørn Kolmos (Polfoto)
Annonce:
Følg Samfund

Flæskestegen står snart og syder på julebordet, men selv om du ikke skal være bange for at spise kødet, så skal du være opmærksom på god håndhygiejne, når du håndterer svinekødet.

Der findes nemlig MRSA-bakterier i hver femte pakke dansk produceret svinekød.

Det fortæller Hans Jørn Kolmos, professor, dr.med. i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

- Der findes MRSA-bakterier i 20 procent af det dansk producerede svinekød. Man kan risikere at blive smittet, når man håndterer kødet, så det er vigtigt, at man vasker hænder og har god køkkenhygiejne, siger Hans Jørn Kolmos til Ekstra Bladet.

MRSA-eksperter advarer: Det er ude af kontrol og farligt

Annonce:

Han forklarer, at der ikke er nogen fare ved at håndtere det stegte kød, men der sidder MRSA-bakterier på tyve procent af det ferske kød, og hvis man får dem på hænderne, og klør sig i næsen eller får dem i et sår, så risikerer man at blive smittet.

- Vi har ikke nogle undersøgelser, der viser, hvor mange, der bliver smittet på den måde, men risikoen er altså ikke nul, siger Hans Jørn Kolmos.

Og der er grund til, at tage den stigende MRSA-smitte i de danske svinebesætninger alvorligt.

- Vi må nok regne med, at vi vil se nogle stykker hvert år, som får blodforgiftning og dør af det her, siger Hans Jørn Kolmos om den farlige svinebakterie MRSA, der nu er fundet i to ud af tre danske svinestalde.

Der er MRSA i to ud af tre danske svinestalde

Siden den sidste store undersøgelse, som blev lavet i 2010, er smittespredningen af svinebakterien MRSA eksploderet ude i svinebesætningerne.

Tidobling
- Det kommer ikke bag på mig, fordi i den samme periode er antallet af personer, som er smittet med den her bakterie, tidoblet, siger Hans Jørn Kolmos.

Op mod 70 procent af svinebesætninger har husdyr-MRSA

Annonce:

Han fortæller, at bakterierne bliver overført til mennesker fra svinestaldene, og det giver anledning til sygdomme som sår-infektioner, bylder og bumser i småtings-afdelingen, men nogle får alvorligere infektioner, hvor bakterierne går i blodet, giver blodforgiftning og angriber de indre organer.

- Og så er der rigtig fare på færde. Et par procent af de infektioner, ender med blodforgiftning, siger Hans Jørn Kolmos.

Over tusind personer
Bare i år har over tusind personer været smittet med bakterierne.

De fleste bliver ikke syge af dem, men cirka en fjerdedel får en infektion, og der vil så være et par procent af dem som får en blodforgiftning.

Forældre smitter spædbørn med MRSA

- Hos dem, der får en blodforgiftning er der en stor risiko for, at det ender dødeligt. Indtil nu, har vi kendskab til fem dødsfald. Og de er sket over de senere år, hvor epidemien bygger sig op, siger Hans Jørn Kolmos.

Ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv, kalder han det meget alvorligt.

- MRSA er jo et stort problem for sundhedsvæsenet, fordi patienterne bliver syge af det, og det er jo dyrt. Det koster rigtig mange penge for sundhedsvæsenet at dæmme op for det her, lyder det fra Hans Jørn Kolmos.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Margrethe mangler mio. - vi må hjælpe
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: