Ekspert: Sådan bliver Windows 10

Derfor er det gratis: Ekspert analyserer det nye Windows

Startknappen forsvandt med Windows 8, men nu er den tilbage. Sandsynligvis fordi Windows-brugere har haft svært ved at finde rundt i operativsystemet uden. (Foto: Microsoft)
Startknappen forsvandt med Windows 8, men nu er den tilbage. Sandsynligvis fordi Windows-brugere har haft svært ved at finde rundt i operativsystemet uden. (Foto: Microsoft)
Følg Samfund

Windows 10 er resultatet af en dårlig joke

Det insinuerede Microsofts vicepræsident, Joe Belfiore, da han for få måneder siden præsenterede efterfølgeren til Windows 8 på en konference i San Francisco. Her bar han en T-shirt med et kodet budskab, skrevet med det binære talsystem.

For hvor var det lige, at Windows 9 blev af? ’Windows 10, because 7 8 9’, lød den kryptiske besked på T-shirten.

Ordlyden i sætningen kan oversættes til ’Windows 10, fordi syv åd ni’.

- 'Windows 10, because 7 8 9', stod der med ettaller og nuller i en binær kode på Joe Belfiores T-shirt, da han præsenterede Windows 10 i slutningen af april. (Foto: AP)
- 'Windows 10, because 7 8 9', stod der med ettaller og nuller i en binær kode på Joe Belfiores T-shirt, da han præsenterede Windows 10 i slutningen af april. (Foto: AP)
 

Startknappen vender tilbage
Ikke desto mindre spekulerer analytikere i, at Microsoft gerne vil så langt væk, som overhovedet muligt, fra det nye systems udskældte lillebror, Windows 8.

Og med det nye system vender startknappen tilbage nede i venstre hjørne.

– Mange mente, at man ikke kunne finde noget, da startknappen forsvandt, når man opgraderede til Windows 8. Med Windows 10 kommer startknappen tilbage. Sandsynligvis på grund af stor efterspørgsel. Microsoft indsamler jo data fra brugerne, og her kunne de se, at nogle skiftede 'for langsomt' til Windows 8, siger IT-analytiker Anders Elbak fra analysehuset IDC til Ekstra Bladet.

Desuden var Windows 8 på mange områder et svar på truslen fra Apples stigende popularitet, og den blev derfor designet til berøringsfølsomme brugerflader.

– Og så glemte de ligesom, at pc’en også bruges på den traditionelle arbejdsplads, siger Anders Elbak.

Gratis på livstid
Men udover startknappens comeback er den store nyhed, at Windows 10 bliver gratis for brugere af Windows 7 og 8. Brugere med piratkopierede udgaver af styresystemet får et ’meget attraktivt tilbud’, lyder det fra Microsoft.

Og det er der ingen aber dabei ved.

– Nej, det er der ikke. Det har været på tale, at man skal betale et abonnement i stedet for at købe det i detail, men det ser ikke ud til, at det kommer til at betyde noget for private. Hvis de siger ja tak til det gratis tilbud, som løber over en begrænset periode på omkring et år, så kan de få det gratis på livstid, siger Anders Elbak.

– Hvorfor er det gratis?

– Grunden er, at de gerne vil have så mange som muligt ind i deres Windows 10 økosystem. Det handler i bund og grund om, at operativsystemer bliver mindre og mindre, og derfor vil de sælge egne og tredjepartsprogrammer gennem den såkaldte Windows Store, en handelsplads, så brugerne ikke skal gå ned og købe en dvd eller downloade software fra andre leverandører.

– Desuden bliver Windows programmerne tættere knyttet sammen, så hvis man fx køber musik og film, så kan de bruges på tværs af platforme, som man også har Windows 10 på, siger Anders Elbak, og henviser til blandt andet Xbox og Windows Phone.

Windows 10 kommer til at koste i omegnen af 800 kroner, hvis man hverken har 7 eller 8.

Ikke stor forskel
Uanset hvilken tidligere version af Windows, man har installeret på sin computer, burde der ikke være nogen fare for at opgradere til Windows 10, når det kan downloades gratis fra 29. juli.

Teoretisk set, i hvert fald, siger IT-analytikeren.

– Man skal ikke ud og købe en ny pc, fordi der kommer et nyt Windows på gaden. Microsoft har ved hver eneste version af Windows, helt tilbage fra Vista, sagt, at enhver ny version af Windows skulle være mindre ressourcekrævende end den tidligere. Så jeg tvivler på, at du kommer til at mærke den helt store forskel, hvis du opgraderer.

– Det, som typisk tynger systemerne, og gør dem langsommere i dag, er alle de mange programmer, som folk har installeret på deres computer i dag. Mange af dem starter op allerede, når man tænder for sin pc, siger Anders Elbak.

Sjovt de to første gange
En af de nye features i Windows 10, som ifølge Microsoft spiller en stor rolle, er 'Cortana'. Der er endnu begrænsede oplysninger om funktionen, men den skal blandt andet hjælpe Windows 10-brugerne til at udnytte Windows 10’s fulde potentiale.

Cortana er en form for personligt assistent, som minder lidt om Apples stemmestyrede Siri-funktion.

– Cortana har stemmegenkendelse og er intelligent omkring søgemaskiner. Den lagrer også dine vaner og husker dem. Det er dog forholdsvist simple ting, Cortana kan bruges til. Fx kan du bede den om at ringe nogen op eller finde en adresse. Og spørgsmålet er også, hvornår funktionen kommer på dansk.

– Men der er ikke mange, som egentlig bruger tid på det. Det er sjovt de to første gange, og så er det sjovt at svare forkert, men så er det også det.

Her ses den nye startknap i aktion i Windows 10. (Foto: Microsoft)
Her ses den nye startknap i aktion i Windows 10. (Foto: Microsoft)

Windows 10 er ingen dræber
På længere sigt kommer der grafiske forbedringer og videoforbedringer, så Windows 10 bliver bedre til at afvikle ultra hd og 4K. I første omgang er det begrænset, hvor meget software, der er udviklet til at udnytte Windows 10's fulde potentiale.

– Ser du frem til at få Windows 10?

– Njahh... Ikke personligt. Der kan selvfølgelig være ting, som er meget sjove, og Windows kan give lidt bedre performance og øget sikkerhed. Men det er endnu ingen afgørende grund til at skifte til Windows 10.

– Der skal ligesom noget software på det, så på den måde er det ikke så interessant. Det er interessant, hvis man har flere forskellige enheder, når de er integreret. Så der er nogle forbedringer, men det er ikke en 'killer app', som gør, at folk bliver nødt til at skifte. Det er svært at se det som, siger Anders Elbak.

Microsoft har et mål, der hedder, at Windows 10 skal have 1 milliard brugere, fordelt på platforme som mobiltelefoner og pc’er, inden for de næste to til tre år.

Over 1,5 milliarder mennesker bruger Windows operativsystemer i dag.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+