Ekspert: Sådan får din virksomhed hjælp

EKSTRA BLADETS HELPDESK: Der venter i den kommende uge tusindvis af firmaer et stort arbejde med at søge om penge fra staten - se her hvordan du gør det bedst muligt

Se eller gense dagens Helpdesk om hjælpen til danske virksomheder her. Videoreportage: Ekstra Bladet TV

FLERE EVENTS: Her finder du de andre events i Ekstra Bladets Helpdesk

Lige nu lider flere små virksomheder et kæmpe tab af omsætning på grund af corona-krisen. Flere af virksomhedsejere ved derfor nærmest ikke, hvilket ben de skal stå på, og hvor de kan søge hjælp til at sikre fremtiden.

Det var også tydeligt, da Jeppe Rosenmejer, som er chefkonsulent i SMVdanmarks juridiske afdeling, søndag gik på eb.dk og svarede på en byge af spørgsmål om små virksomheders muligheder for at opleve krisen.

- Det første, man skal gøre, er, at tage et grundigt kig på sin virksomhed, og se hvor man kan trimme og skære væk, lød hans første råd.

- For man får ikke dækket det hele 100 procent. Du kommer til at sidde tilbage med en regning selv, vurderer han.

Få mere hjælp her

SMVdanmark har lavet et omfattende tema, der forsøger at give selvstændige, små og mellemstore virksomheder overblik.

Virksomhedsguiden er en offentlig hjemmeside, hvor man kan læse om de nye muligheder for at få kompensation, og hvad corona betyder for din virksomhed.

Coronasmitte.dk samler viden om alt, som både private, myndigheder og firmaer skal have styr på. Du finder virksomhedssiden med mange svar her.

Ekstra Bladet Helpdesk forsøger de kommende uger at skaffe læserne svar på de vigtigste emner, der berører deres liv under corona-krisen. Foto: Ole Steen Samfund Cheføkonom om coronakrisen: - Tag den lige med ro

Tag fat i kreditorer
Ifølge Jeppe Rosenmejer er det værste, man kan gøre, derfor at kigge den anden vej og håbe på, det hele nok skal ordne sig, selvom kreditorerne står og banker på døren.

- Man skal hive fat i sin bank og fortælle, at man har søgt pengene fra staten. At de skal lade være med at lukke din kredit, fordi der kommer penge om lidt.

- Bankerne er jo blevet opfordret til at udvise en forståelse. Man skal også tage en snak med sine øvrige kreditorer om, at der nok skal komme nogle penge.

Ifølge Jeppe Rosenmejer er netop åbenhed og ærlighed om situationen, det kommer man længst med.

- Lad være med at stikke hovedet i busken. Det er det værste, virksomhedsejerne kan gøre.

Situationen for de små og mellemstore virksomheder er alvorlig. Men der er snart hjælp at hente, vurderer Jeppe Rosenmejer. Pr-foto
Situationen for de små og mellemstore virksomheder er alvorlig. Men der er snart hjælp at hente, vurderer Jeppe Rosenmejer. Pr-foto
 

Seks klare svar

Læserne stillede søndag en lang række af særdeles relevante spørgsmål til Jeppe Rosenmejer. Her er seks af hans klare svar.

- Hvornår træder støtteordningerne i kraft?

- Folketinget har ikke endeligt vedtaget ordningerne, men det er en formalitet. Det ventes at ske i næste uge, hvorefter virksomhederne kan gå i gang med at søge penge.

- Hvornår får jeg så pengene til min virksomhed?

- Løftet fra erhvervsminister Simon Kollerup er, at ansøgningerne bliver behandlet smidigt og hurtigt. I nogle tilfælde kommer det til at foregå helt automatisk. Så vi taler om dage og ikke uger, før pengene begynder at komme.

- Hvad gør jeg, hvis jeg først lige er begyndt og ikke har aflagt et regnskab før? Kan jeg så få noget?

- Ja, hvis ellers du lever op til kravene for at modtage støtte. Men du skal kunne dokumentere, at der har været en omsætning og dermed et tab, som du kan søge kompensation for.

- Hvad hvis jeg har andre indtægter fra for eksempel folkepension, SU eller tjener noget i virksomheden?

- Når det gælder indtægter i virksomheden, så får man jo kun kompensation for et reelt tab. Så indtægterne indgår i beregningen af, hvor meget man har krav på i støtte. Personlige indtægter kan også få en betydning, men det er individuelt fra sag til sag og for tidligt at give et entydigt svar på.

- Hvad hvis jeg først har sæson i min virksomhed om lidt og står til at tabe en masse penge fremover?

- Så skal du dokumentere, at du tidligere har haft indtægter, som du nu mister, fordi sæsonen er ødelagt. Kompensationer for tab, løn og faste udgifter gives i øvrigt for perioden fra 9. marts til den 9. juni 2020.

- Skal mit firma være en enkeltmandsvirksomhed for at kunne få noget?

- Nej, virksomhedsformen har ikke betydning for, om du kan få noget. Du skal have et cvr-nummer for at kunne komme i betragtning og eje en aktiv virksomhed, der også har været i drift et stykke tid.

Lederen LAD OS HJÆLPE HINANDEN

Gør dig klar
Men pengene fra staten kommer ikke af sig selv. Jeppe Rosenmejer opfordrer derfor firmaejerne til at orientere sig grundigt om reglerne for overhovedet at have en chance for at få hentet noget hjælp hjem.

- Det her kræver et arbejde, fordi der er ikke nogen, der kommer og propper pengene i lommen på dig.

- Man bliver nødt til at sætte sig ind i de forskellige ordninger: Hvad dækker, og hvordan opgør jeg udgifterne til de forskellige ting?

- Og så skal man være klar til at søge, når ordningerne bliver åbnet formentlig engang i løbet af næste uge.

LIVE