Ekspert: Skat balancerer på kanten af loven

De danske myndigheder har betalt seks millioner kroner for hemmelige dokumenter. Det er på grænsen af, hvad man normalt ville gøre som myndighed, mener ekspert

Følg Samfund

Det er på kanten af loven, at Skat har købt fakta om 500-600 skatteydere fra Panama Papers, mener Bent Greve, forsker i skat og samfundsøkonomi ved Roskilde Universitet.

I alt har SKAT betalt seks millioner kroner for oplysningerne.

Hvad mener du om købet?

- Der er både plusser og minuser. Plusserne er, at man får oplysninger, man ellers ikke ville få, og det gør det muligt at finde ud af, om der faktisk er en række mennesker, som ikke har betalt skat til staten.

- Minussiden er selvfølgelig, at man risikerer at betale for noget, der ikke er kommet til veje på lovlig vis. Og man har selvfølgelig også risikoen for, at oplysningerne ikke rigtig kan bruges til noget, når man først får undersøgt dem til bunds, forklarer Bent Greve.

Købt af anonym kilde
Ifølge Bent Greve forsøger Skat med købet af sende et budskab til danskerne om, at snyder man med indbetaling af skat, så er der en stor risiko for at blive opdaget.

- Dermed har købet også en præventiv virkning fremadrettet, siger han.

Skat har købt oplysningerne af en anonym kilde, som har dem fra de såkaldte Panama Papers. Papirerne omfatter tusindvis af fortrolige oplysninger fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Er der tale om hæleri?

- Det kan jeg ikke svare på, for jeg er ikke jurist. Men det er klart, at vi ikke ved, hvordan oplysningerne er bragt til veje. Det kan også være en form for tys-tys kilde, som på anden måde har ønsket at være whistleblower for sin organisation.

- Det er klart, at det er på grænsen af, hvad man normalt ville gøre som myndighed. Derfor tror jeg også, der er tale om et engangstilfælde, understreger forskeren.

Medie: Nordea-direktør hev millioner hjem i skattely

Skat har som bekendt betalt seks millioner kroner for at få oplysningerne udleveret. Er det et højt eller et lavt beløb?

- Jeg synes, det er et fornuftigt beløb ud fra den betragtning, at de, der har gemt penge væk i skattely, gennemgående er folk med høje indkomster. Og jeg tror også, at SKAT får flere penge hjem, end de har givet. Det er folk med store indkomster, som ikke ville have gjort det her, hvis de ikke fik store gevinster ud af det.

kke alle partier i Folketinget har været enige om, hvorvidt Skat skulle købe papirerne eller ej. Liberal Alliance har blandt andet kritiseret, at regeringen 'handler med kriminelle'. Er du enig i kritikken?

- Det er jeg som udgangspunkt enig i, men i denne situation har myndighederne været holdt uden for, og derfor har Skat ikke haft mulighed for at få de her oplysninger på anden vis. Endeligt skal man huske, at andre lande - heriblandt Tyskland, Schweiz og Holland - jo har gjort det samme.

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.