Ekspert: Toilet-brættet skal altid være nede

Mændene får dog en vis oprejsning - for selve låget skal altid blive stående oppe

Skal toiletbrættet efterlades oppe eller nede? Arkivfoto: AP
Skal toiletbrættet efterlades oppe eller nede? Arkivfoto: AP

I årtier har mænd og kvinder verden over diskuteret, om toilet-brættet skal efterlades oppe eller nede efter endt besøg.

Nu blander engelske hygiejne-eksperter sig i debatten i forbindelsen med spredningen af coronavirussen. Og lad os allerede afsløre nu, at kvinderne åbenbart har vundet noget, der ligner en større sejr, når det gælder besøg på fremmede toiletter.

Eksperterne anbefaler nemlig, at toilet-brættet altid skal forblive nede - også når mændene blot skal tisse.

Til gengæld bør man altid lade selve låget til toilettet blive stående oppe. Og det sidste råd kan vel godt tolkes som en mindre oprejsning til herrerne?

Forhindrer dråbespredning
Det er den engelske avis Daily Mail, som har talt med flere hygiejne-eksperter om, hvordan man kan begrænse smitten under toiletbesøg på andre end ens egne toiletter.

Lægen Michael Barnish, der er ekspert i infektiøse sygdomme, siger til avisen:

- Når du besøger andres toilet, bør du sætte sig på toiletbrættet. På den måde begrænser man spredningen af dråber i lokalet. Og man slipper for at skulle røre ved sædet og løfte det op.

Til gengæld anbefales det altid at lade låget blive stående oppe. For så skal man ikke røre ved det på noget tidspunkt.

Eksperterne  i hygiejne betegner badeværelset som et oplagt sted, hvor virus nemt kan sprede sig.

Bliv ikke hængende
Eksperterne anbefaler, at man venter op til en halv time, før man går ind på badeværelset efter den forrige gæst. På den måde nedsættes risikoen for at blive smittet gennem luftbåren virus.

Eksperterne foreslår også, at man undlader at tage personlige ejendele som mobiltelefoner, håndtasker og punge med på toilettet. Hvis det er muligt, skal man lade være med at berøre lyskontakten og håndtaget til at skylle ud med.

- Brug papir eller en antibakteriel klud, foreslår eksperterne.

Det er en god ide at spritte hænder af allerede før, man går ind på toilettet.

- Og vask hænderne grundigt med sæbe i 25 sekunder, før du overhovedet bruger selve toilettet, anbefaler eksperterne.

De siger også, at man skal se at komme ud fra badeværelset, så hurtigt det er muligt. Det duer altså ikke at blive hængende derinde for at få fred for det øvrige selskab.

Drop håndklædet
Vask hænder igen efter endt toiletbesøg. Undlad at bruge håndklædet, da det kan være en sand bombe med virus og bakterier.

Det er også vigtigt, at man ikke bruger det samme stykke papir til at berøre flere forskellige områder på badeværelset. For så spreder man bare virus. Undlad også at berøre dørhåndtag og lås direkte. Ikke mindst her er faren for spredning stor.

Det skal for god ordens skyld understreges, at de engelske læger og hygiejne-eksperter udtaler sig til Daily Mail på baggrund af forholdene i Storbritannien, hvor udbredelsen af corona er langt voldsommere end i Danmark, og hvor myndighedernes restriktioner er væsentligt skrappere end her til lands.

God fornøjelse - stående eller siddende!