Ekspert: Tosser bag brand-attentater, men følelser i kog

Ekstremistiske tosser brænder flygtninges boliger af, men selv om civiliserede svenskere tager afstand fra attentaterne, er de politiske partier under pres 

En villa i Munkedal nord for Göteborg stod tirsdag morgen i flammer. Villaen har huset flygtninge. Da politi og redningsmandskab nåede kom frem til brandstedet, var villaen helt overtændt.
Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Klik rundt på kortet herover for at læse om brandene på flygtningecentre i Sverige.

- Det er en gruppe tosser, der brænder asylcentre af.

Det er vurderingen fra Lars Hovbakke, ekstern lektor på Københavns Universitet og ekspert i nordiske forhold ovenpå den seneste i en række af, hvad politiet mener er, påsatte afbrændinger af boliger til  flygtninge i Sverige.

Tirsdag morgen stod et hjem for asylansøgere i Munkedal nord for Göteborg og Jönköping i Sverige i flammer, og det er langtfra enestående.

Alene i år har der ifølge Göteborgs-Posten været ild i 15 flygtningecentre i Sverige - de fleste brande formodes at være påsat.

Se også: Brandattentat i Sverige: Satte ild til hjem med flygtningebørn

Selv om kun et fåtal tyr til de uacceptable og voldelige handlinger, skal man ifølge Hovbakke ikke kimse ad, at der hos almindelige svenskere er en dyb frustration over flygtningestrømmen.

- Det hænger sammen med, at man har haft en meget lukket eller fuldstændig manglende debat om udlændingespørgsmålet blandt de etablerede politiske partier. Det gælder også medierne, hvor man har dysset diskussionen ned, siger universitetslektoren, som tilføjer, at man i Sverige i årevis er blevet udråbt som racist, hvis man overhovedet berørte emnet.

Historisk et konfliktsky land
Hovbakke understreger, at de mange brande hinsidan er koblet til den aktuelle flygtningestrøm:

- Følelserne kommer meget i kog i øjeblikket. Siden september er der kommet rigtig mange flygtninge, men det gjorde der også før, og der er opsparet frustration igennem flere år, fordi det ikke har været muligt at diskutere de her ting.

Det er dog langt fra nyt, at svenskerne lægger låg på udlændingespørgsmålet. Det ligger dybt i folkesjælen og landets historie.

- Der er en tradition for den meget politiske korrekthed. Historisk er det et neutralt land, hvor man altid har forsøgt at balancere mellem synspunkterne uden at tage stilling til, om nogen er bedre end andre, men i stedet være åbne og tolerante – for eksempel under Den Kolde Krig, hvor man hverken ville støtte øst– eller vestblokken, siger Hovbakke, som tilføjer, at landet også i dag gør en dyd ud af ikke at pege fingre.

Noget tyder da også på, at flere af de personer, som står bag brandene, slet ikke ønsker at stå ved deres fremmedhad. Det vurderer Daniel Poohl, der er chefredaktør for det svenske tidsskrift Expo, som behandler emner som racisme:

- De fleste hadforbrydelser har slet ikke noget at gøre med medlemmer i højreekstremistiske grupper, men personer, som har taget de ekstreme meninger til sig uden at demonstrere og gå til møder, siger Daniel Poohl til det svenske medie Göteborgs-Posten.

Se også: Brande hærger asylcentre i Sverige

Sverigedemokraterne går frem
Det eneste sted, hvor svenskerne i dag kan få luft for deres politiske frustrationer over udlændingespørgsmålet, er hos Sverigedemokraterna.

Partiet oplevede i fjor et jordskredsvalg og vandt 12,86 procent af stemmerne. I august i år stod de ifølge en Yougov-måling foretaget for det svenske medie Metro til at få hver fjerde svenske stemme og er dermed det største parti i Sverige.

Mens Dansk Folkeparti siden halvfemserne bare har slugt flere og flere stemmer for hvert folketingsvalg, er den svenske pendant først i løbet af de seneste otte år begyndt at slå rødder i den svenske muld.

Det skyldes ifølge Hovbakke bl.a. partiets historie.

- Oprindeligt i 80'erne havde Sverigedemokraterna udgangspunkt i højreekstreme eller nynazistiske kredse. Det har partitoppen i Dansk Folkeparti jo aldrig haft.

Nynazistiske rødder klæber
Han vurderer, at det billede hænger ved, selv om Sverigedemokraternas politikere er helt almindelige politikere, som aldrig har haft rødder i nynazistiske kredse.

Se også: Svensk asylcenter brændt

Hvis de etablerede politiske partier i Sverige ikke vil overlade magten til de hastigt voksende Sverigesdemokraterna, skal de ifølge Hovbakke hurtigst muligt tage deres borgere alvorligt:

- Hvis det ikke allerede er for sent, og de ekstreme kræfter begynder at røre endnu mere på sig, skal der en meget markant kursændring i retning af den, der har været i Danmark, siger Hovbakke.

Der er dog også så småt toner til forandring i Sverige.

- Der er kommet en lille smule hul på debatten om udlændingepolitikken i de borgerlige partier, som gør det legalt at have andre holdninger end den demokratiske, politiske elite, som er meget tolerante overfor udlændinge.

Ikke tradition for vold i Sverige
Selvom åbenheden og tolerancen overfor udlændinge også traditionelt set har været i højsædet hos de etablerede borgerlige partier i Sverige, er man ifølge Hovbakke blevet tvunget til at se  i øjnene, at der blandt den brede svenske befolkning er et ønske om en meget strammere udlændingepolitik.

Også asyl- og flygtningecentre i Tyskland bliver med jævne mellemrum udsat for hærværk og brand, men ifølge Hovbakke er forskellen, at der er langt større tradition for vold og terrorisme - også efter 1945 og blandt andet igennem 70'erne.

- I Tyskland er man vant til den slags, men Sverige betragtes som et fredeligt samfund, selv om der igennem de seneste årtiers historie har været nogle politikermord.

Selv om der har været nogle få tilfælde af hærværk og brandattentater på danske asylcentre, vurderer Lars Hovbakke ikke, at det svenske kaos smitter af på Danmark, hvor en bred vifte af partier udover Dansk Folkeparti går ind for en stram udlændingepolitik.

- Det er begrænset, hvor meget mere der vil ske i Danmark. Der er selvfølgelig tosser alle steder, men de er hverken repræsentative for Sverige eller Danmark.

Klik rundt på kortet herover for at læse om brandene på flygtningecentre i Sverige.

126 kommentarer
Vis kommentarer