Ekspert: - Tror på yderligere genåbning

Ifølge Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet, kan de kontinuerligt lave smittetal betyde mulighed for yderligere genåbning

en række butikker åbnede igen mandag efter længere tids nedlukning - vi gik på gaden og tog coronatemperaturen.

Dagens lave kontakttal og de stabile lave smittetal giver håb for yderligere genåbning. I hvert fald hvis man skal tro Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet.

De yngste elever startede i skole for nu 22 dage siden, men smittetallene er fortsat stabile.

- Umiddelbart vil jeg sige, at det (smittetallene, red.) får mig til at tro på, at der bliver mulighed for yderligere genåbning, siger Søren Riis Paludan.

Vi venter dog fortsat på effekten af den nye genåbning, hvor butikkerne genåbner og afgangseleverne kan komme i skole i enkelte regioner.

FAKTA: Åbne butikker landet over

Mandag kunne butikker landet over igen byde kunder velkommen.

Det skete, efter at regeringen onsdag i sidste uge kunne løfte sløret for en aftale om genåbning med Enhedslisten, SF og Radikale Venstre.

Ud over butikkerne blev der i visse dele af landet åbnet yderligere. Nogle steder kunne børn komme tilbage i skolerne og de ældre elever tilbage på ungdomsuddannelserne.

En stor del af landet har været lukket ned siden 23. december, hvor smitten for alvor begyndte at blusse op igen.

Bliv klogere på, hvad der åbnede hvor:

* Butikkerne kan åbne igen i hele landet. Det gælder dog ikke butikker i butikscentre og butikker, der er større end 5000 kvadratmeter.

* De store butikker kan dog ifølge aftalen åbne for et 'meget begrænset antal gæster mod tidsbestilling'.

* For udendørs idræts- og foreningsaktiviteter bliver forsamlingsforbuddet lempet, så man nu må forsamle sig op til 25 personer i denne sammenhæng.

* Udendørs kulturinstitutioner som zoologiske haver får desuden lov til at åbne igen.

I Nordjylland og Vestjylland er der flere ting, der får lov at genåbne. Dem kan du læse om her:

* Ud over genåbnede butikker, idræts- og udendørs kulturinstitutioner kan eleverne vende tilbage i skole i Nordjylland og Vestjylland. Det gælder eleverne i grundskolen og på ungdoms- og voksenuddannelser.

* Eleverne kan kun møde op på halv tid - hver anden uge, skriver fremgår det af aftalen mellem regeringen og støttepartierne.

* På ungdoms- og voksenuddannelserne vil der være et krav om, at elever og lærere skal testes to gange om ugen.

På Bornholm kan forældre ligesom i Nord- og Vestjylland sende deres børn og unge i skole igen, men endnu flere ting får her lov til at åbne. Her kan du læse, hvad der gælder for Bornholm:

* Alle elever og skolebørn kan komme i skole igen. Der er samme testkrav for ungdoms- og voksenuddannelser som i Nord- og Vestjylland.

* Liberale erhverv som tatovører, frisører og massageklinikker kan ligeledes få lov til at åbne på Bornholm.

* Den yderligere genåbning på Bornholm sker i forbindelse med, at der bliver indført en regel om, at alle over 15 år kun kan rejse til og fra Bornholm med en negativ coronatest, der er højst 72 timer gammel.

De tiltag, der ikke lempes 1. marts, er blevet forlænget frem til 5. april.

Kilde: Justitsministeriet

Danmark får spritnyt våben i kamp mod mutationer

Vi er før blevet 'advaret' - men intet skete

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
 

532 smittede og 0,9 kontakttal
Tirsdag kunne sundhedsminister Magnus Heunicke oplyse, at kontakttallet for coronavirus er faldet til 0,9.  I sidste uge blev tallet opgjort til 1,1.

Kontakttallet - der også kaldes smittetrykket - er en beregning af, hvor mange personer en smittet person i gennemsnit sender smitten videre til.

Når tallet er 0,9, vil det sige, at 100 smittede smitter 90 andre. Epidemien er altså aftagende. Kontaktallet er baseret på alle coronatilfælde i Danmark.

Ser man på den mere smitsomme variant B117, der er blevet den dominerende variant i Danmark, er kontakttallet dog på 1,28. Den er dermed i vækst. I sidste uge var tallet 1,2.

Tallet for den britiske variant er baseret på ældre data end det generelle kontakttal. Data er fra 21. februar.

- Kontakttallet er beregnet til 0,9, gårsdagens genåbning kan endnu ikke aflæses. B117 udgør nu 72 procent af den danske epidemi, og kontakttal for B117 er 1,28, skriver Magnus Heunicke på Twitter.

- Vi er lykkedes med at trække brændstof ud af epidemien, før B117 fik overtaget, lyder det fra ministeren.