Ekspert: - Vi er tættere på flere restriktioner end færre

Ifølge en lektor i matematisk epidemiologi er vi tættere på flere restriktioner end færre. Også selvom der har været snak om en genåbning af samfundet

Følg Samfund

Hvis du går og håber på en genåbning af Danmark, er budskabet i denne artikel desværre dårligt nyt.

DR Nyheder har talt med lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet Viggo Andreasen, der har analyseret de seneste tal og især tallene for den frygtede britiske mutation med navnet B117.

- De sidste tal, vi har fra uge fem, indikerer, at vi har en ret kraftig spredning af den britiske variant, så der er ikke rigtig basis for at lukke mere op.

- Vi står i den situation, hvor vi er tættere på flere restriktioner end på færre restriktioner. Med det nuværende kontakttal ser vi ind i en ganske stor epidemi i slutningen af marts, siger Viggo Andreasen til DR.

Det gav ellers håb, da SSI tirsdag kunne meddele, at kontakttallet for B117 var nede på 0,99, men ifølge Viggo Andreasen er der tale om falsk tryghed. Tallet bygger på data fra uge fem, og ifølge hans beregninger vil kontakttallet allerede stige til omkring 1,2-1,3, når de nye tal kommer.

Og så har vi balladen med en epidemi i eksponentiel vækst i marts.

Hvordan kan B117 både stige og falde? Her er forklaringen

Op eller ned?
Ekstra Bladet beskrev onsdag, hvordan det gav mening, at sundhedsminister Magnus Heunicke kunne sige, at B117 var i vækst, mens SSI meldte ud, at kontakttallet var under 1.

Artiklen fortsætter under grafikken ...

 

Smitten styrtdykker i provinsen

Tyra Grove Krause, der er afdelingschef hos Statens Serum Institut, forklarede onsdag til 'P1 Morgen', at man skal passe på med at sammenligne de to tal 'lige over', fordi der bliver brugt forskellige beregningsmetoder, og at tallene desuden dækker over forskellige perioder.

- Men det tyder på, at kontakttallet for B117 begynder at smitte af på det samlede kontakttal, fordi B117 nu udgør en større andel af de positive prøver, og derfor stiger det samlede kontakttal også, lød det fra Tyra Grove Krause i 'P1 Morgen'.

Det fik også Viggo Andreasen til at kalde B117's fald for en enlig svale.

Kontakttallet henviser til et gennemsnit af det antal personer, som en smittet person estimeres at sende smitten videre til. Hvis kontakttallet er 1,0, betyder det, at ti smittede giver coronavirus videre til ti andre.

SSI: Britisk coronavariant er ikke i vækst i øjeblikket

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind