Annonce:
Annonce:

Ekspert: Vi får måske aldrig svar

Det vil være ganske svært at få klart svar på, hvem der står bag sprængningerne på Nord Stream-gasledningerne, vurderer seniorforsker

Hverken Putins talsmand eller Mette Frederiksen kan udelukke sabotage, efter at der har været tre gaslækager i Østersøen på Nord Stream 1 og 2

Annonce:
Følg Samfund

Uanset hvad, så vil det tage lang tid at undersøge, og selv da får vi måske aldrig svar på, hvem der mandag aften detonerede i alt tre sprængladninger på gasledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2 tæt ved Bornholm.

Det vurderer Kristian Søby Kristensen, seniorforsker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

- Hvis der er noget, jeg kan sige med sikkerhed, er det, at det vil tage lang tid. Det er svært for myndighederne at undersøge, præcis hvad der er sket, og de svar vil vi helt sikkert skulle vente længe på at få, siger seniorforskeren.

Bliver svært
Det er uvist, hvem der står bag eksplosionerne, der lukker store mængder gas ud i atmosfæren, men regeringen gjorde det tirsdag aften klart, at der er tale om bevidste handlinger bag eksplosionerne.

Annonce:

- Man kan måske finde nogle tekniske beviser på havbunden, men det, jeg sætter min største lid til, er forskellige former for billeder af områderne taget af overvågningsfly eller satellitter. Her vil man kunne gå tilbage og se, om man kan finde noget på overfladen, som har opført sig mystisk og som kan forklare noget.

- Helt gammeldags spionage i form af efterretningskilder kan måske bidrage med informationer om, hvem der i virkeligheden gjorde det. De informationer ville man dog aldrig gå ud med, og det næste er selvfølgelig, hvornår er man sikker på noget. Så jeg tror, det bliver svært, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Gas strømmer op af havet tæt ved Bornholm. Her ses lækagen på Nord Stream 2-rørledningen. Foto: Forsvaret / Ritzau Scanpix
Gas strømmer op af havet tæt ved Bornholm. Her ses lækagen på Nord Stream 2-rørledningen. Foto: Forsvaret / Ritzau Scanpix

Fox-vært: Stod USA bag Nordstream sabotage?

Kan være ligegyldigt
Det tidsmæssige perspektiv i sagen er i sig selv et problem, der kan gøre svarene overflødige, hvis de måtte komme om seks eller ni måneder. Her kan situationen i Europa og Ukraine have ændret sig radikalt.

Forsvarminister Morten Bødskov (S) har onsdag morgen mødtes med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, i Bruxelles. Men der er ikke meget, Nato kan gøre ved situationen, vurderer Kristian Søby Kristensen.

Annonce:

- Nato kan i udgangspunktet ikke gøre noget, men alle ser det jo i sammenhæng med situationen i Ukraine, hvilket har stor betydning for europæisk sikkerhed i al almindelighed. Så jeg tror, at mødet her primært handler om at udveksle informationer om, hvad vi mener der er sket, og Stoltenberg kan måske give noget information fra andre Nato-medlemmer.

- Og så er det jo risikofyldt for en lille stat som Danmark at lægge sig ud med en stormagt. Så hvis det nu viser sig, at man i stigende grad bliver overbevist om, at det er nogle russiske aktører, der står bag, så er det fra dansk side altid rarere, at der kommer et svar fra Nato og EU. Det kunne godt være, at man vil øge tilstedeværelsen af militærskibe i Østersøen og bede nogle admiraler om at holde mere øje med nogle søkabler fremover, siger han.

Ifølge Morten Bødskov kan der gå op til to uger, før gastrykket i de to rørledninger er faldet nok til, at man vil kunne inspicere dem.

Engell: Nu truer Putin os direkte

Kom med bag kulissen: Her overvåger de gas-lækagerne

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Vi har et samfund, hvor systemet er blevet vigtigere end borgeren

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: