Ekspert: Vi trænger til en familieminister

Danmark trænger til at få en familieminister, mener en fremtrædende ekspert. Samme nødråb lyder fra en stor del af danske forældre. Men ideen møder ringe politisk opbakning

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Danmark har brug for en familieminister. Sådan lyder opfordringen fra Helle Rosdahl Lund, der er formand for Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv, CBAF.

En familieminister, der kan sætte børnefamiliers vilkår på den politiske dagsorden.

Det ønske står hun ikke alene med. Knap fire ud af ti forældre med hjemmeboende børn efterlyser en familieminister, viser en stor undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Avisen.dk og Ugebrevet A4.

LÆS OGSÅ: Familiepolitik er usynlig for danskerne

 

Og det giver rigtig god mening at samle familiepolitikken i ét ministerium, mener Helle Rosdahl Lund.

- Vi er simpelthen nødt til at have nogen med et helikopteroverblik over, hvordan de forskellige delpolitikker påvirker børnefamiliernes vilkår, siger hun.

 

Ringe politisk opbakning

Men ideen møder ikke politisk opbakning på Christiansborg. Socialminister Manu Sareen (R) er langtfra overbevist om nødvendigheden af en familieminister.

- Det kommer meget an på, hvad resortet er, og hvilke opgaver vedkommende skal løse. Men umiddelbart kan jeg ikke se, hvad det skulle hjælpe, siger ministeren.

Heller ikke Venstres familieordfører, Tina Nedergaard, bakker op om ideen.

- Familiepolitik er jo et stort område, som breder sig ud på andre ministerier, såsom velfærd, uddannelse og integration. Jeg synes ikke området har bredde nok til en selvstændig ministerpost. Vi har jo heller ikke en folkeskoleminister, men en undervisningsminister, siger Tina Nedergaard.

 

Politisk slagkraft

Det giver derimod god mening, at familiernes forhold i dag strækker sig over mange forskellige ministerier, mener Manu Sareen.

- Som socialminister kan jeg for eksempel lave bedre daginstitutioner. Det, synes jeg, ligger mest fornuftigt i mit ministerium, fordi vi ligger inde med ekspertisen på området. Så er der andre ting, der ligger i andre ministerier, som giver mening dér, siger Manu Sareen.

LÆS OGSÅ: LO: Giv forældre penge for at passe deres syge børn

 

Men når familieområdet er så opdelt, går det ud over den politiske slagkraft, lyder det fra Helle Rosdahl Lund fra CBAF.

- Når området som i dag er spredt ud over mange ministerier, har det ingen ordentlig effekt, siger formanden.

 

Svagt ministerium

Det er blot syv år siden, Danmark sidst havde et familieministerium. Men selv dengang fyldte familiepolitikken ikke meget.

”Det var et svagt ministerium, fordi det samtidig også var et forbrugs- og fødevareministerium. De mange fødevareskandaler gjorde, at ministeriet aldrig fik den gennemslagskraft på familieområdet, som det burde,” siger Helle Rosdahl Lund fra CBAF.

LÆS OGSÅ: Familievenlige arbejdstider? Sådan lokker du chefen

 

Samme fejl skal undgås i et nyt familieministerium.

- Det er nødt til at være et familieministerium, som også får de nødvendige ressourcer til at skabe robuste familier både til gavn for børnene, beskæftigelsen og i sidste ende staten, siger Helle Rosdahl Lund.

Hun peger på, at for eksempel Tyskland har et familieministerium med stor politisk gennemslagskraft.

 

LA: Interessant forslag

Hos Liberal Alliance er familieordfører Merete Riisager ikke afvisende over for tanken om atter at få et familieministerium.

- Det er bestemt et interessant forslag at samle politikken omkring familierne. Det er en drøftelse værd, fordi vi ved, at mange familier er pressede, siger Merete Riisager.

LÆS OGSÅ: Signe er mor til tre: Hver måned har jeg barn syg

 

I så fald skulle ministeriet ifølge hende arbejde for at give danske familier mere frihed.

- Et familieministerium ville enten kunne lave mere politik på området, men det kunne også være, det skulle lave mindre. Det ville være vores udgangspunkt. Familierne har ikke brug for mere regulering og flere løftede pegefingre fra politikerne, siger Merete Riisager fra Liberal Alliance.

21 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere