I løbet af den seneste uges tid er du formentlig stødt på en del statusopdateringer på Facebook, hvor dine online-venner lister 10 forskellige koncerter.
Legen ’10 Concerts I’ve Been To, One Is A Lie’ går i al sin enkelhed ud på at dele ti koncerter med sine Facebook-venner. Ni af dem er nogle, man har været til, den sidste er, som navnet indikerer, løgn.
Måske har du også taget del i den ret populære leg, som har taget fart på det sociale medie de sidste par dage. Hvis ikke, skal du måske overveje at lade være.
New York Times har talt med netsikkerheds-eksperter, som advarer mod at deltage i ’udfordringen', fordi den muligvis kan være en forklædt trussel mod dit privatliv og din online-sikkerhed.
- Du fortæller ting om dig selv, måske på mere subtile måder, end du tror, siger Michael Kaiser, der executive director ved the National Security Alliance i USA, og forklarer, at trends som denne kan være en trussel mod sikkerheden, fordi de afslører detaljer om brugerens baggrund og præferencer som alder, musiksmag eller sågar religiøs tilknytning. Med disse informationer kan brugere blive udsat for meget målrettede online-reklamer.
Hvem er dit yndlingsband?
Men det er ikke kun risikoen for målrettede annoncer, du udsætter dig selv for, når du svarer på populære Facebook-memes som koncert-varianten. Det kan også komme til at afsløre svarene på online sikkerhedsspørgsmål – som for eksempel ’hvad var den første koncert, du var til?’ eller ’Hvem er dit yndlingsband?’ advarer Michael Kaiser.
Han bakkes op af software-ingeniør og sikkerheds-researcher Alec Muffett. I en mail til det amerikanske medie fortæller han, at han synes, de små facebook-afstemninger som den med koncerten er både sjove og nuttede og giver mulighed for at lære ens venner bedre at kende.
- Men det er helt sikkert også afstemninger, som er lavet for at samle informationer, der kan bruges til på meget bedragerisk vis til at ’gendanne’ en konto, skriver Alec Muffett.
- Din adgangskode bør være hemmelig, men ’hemmeligheder’ udgør meget dårlige adgangskoder – især når de er nemme at opdage eller gætte, fortsætter han.
Michael Kaiser er enig, og understreger, at han ikke ønsker at ødelægge folks glæde ved en sjov viral internetudfordring, men at han gerne vil opfordre sociale medie-brugere til at overveje konsekvenserne ved de informationer, de deler.
- Folk skal altid have øjnene åbne, når de er på nettet. Sådan er verden, siger Michael kaiser til New York Times.