Annonce:
Annonce:

Eksperter: Du betaler for Skats redningsplan

Skat vil halvere pengene til indsatsen mod skattesvindel. Eksperternes vurdering er klar: Det er skatteyderne, der kommer til at betale

Folketinget har vedtaget, at der skal smides langt færre penge efter kontrolindsatsen i Skat i 2017. Foto: Philip Davali/Polfoto
Folketinget har vedtaget, at der skal smides langt færre penge efter kontrolindsatsen i Skat i 2017. Foto: Philip Davali/Polfoto
Annonce:
Følg Samfund

- Det går ud over alle dem, der opfører sig pænt og ordentligt, hver gang der er nogle, der snyder - og det giver skat gode muligheder for nu.

Skatteadvokat og ekstern lektor i skatteret ved Aarhus Universitet, Torben Bagges, vurdering er til at forstå.

Det er de ærlige skattebetalere, der kommer til at bøde for Folketingets redningsplan for Skat.

Planen indebærer blandt andet, at den kontrolindsats, der skal forhindre skattesvindel, skal drives for langt færre penge end tidligere.

Skat får færre penge til kontrol af svindel

I 2011 var der afsat 1,2 milliarder kroner til at sikre, at borgere og virksomheder betaler det, de skal. I år er der kun sat 567,4 millioner af til kontrolindsatsen. Det viser Skats budgetter, som Politikken har fået aktindsigt i.

Annonce:

Befolkningen betaler
Torben Bagge henviser til, at Skat de seneste år har været ramt af flere skandalesager, hvor pengene har fået lov til at fosse ud af den danske statskasse. Netop derfor er beslutningen om nedskæringer bekymrende.  Søren Engers, der er momsrådgiver og tidligere medarbejder i Skat, bakker ham op.

- Det er jo fandens alvorligt. En ting er de penge, der fosser ud af statskassen, fordi der stort set er åbent for svindel. En anden er, at der er mange virksomheder, der gerne vil gøre det rigtigt, men de oplever en voldsom konkurrenceforvridning, fordi nogle virksomheder bruger momsen til at skrue snyde, forklarer han og uddyber:

- De ærlige mennesker og de ærlige virksomheder bliver gjort godt og grundigt til grin.

Blåøjet tilgang
Hvad der af Skat og Skatteministeriet bliver kaldt prioriteringer, bliver af Torben Bagge i højere grad set som en naiv tilgang til virkeligheden.

- Der er jo altid nogen, der vil snyde. Man må ikke være så blåøjet, at man ikke tror, at der er nogen, der ikke vil snyde. Man behøver ikke være så 'dumgod' at lave systemer, hvor det ligefrem er nemt at snyde, siger han.

Han frygter, at disse såkaldte ’prioriteringer’ kan ende i endnu flere skandaler fra Skats side:

Annonce:

- Vi kommer til at se flere skandalesager på andre områder, fordi kontrollen bliver halveret, slår han fast.

Derfor står tusindvis i kø hos Skat: 'Vi lukker ingen ind'

God forretning i kontrol
Torben Bagge mener i stedet, at man netop bør prioritere kontrolområdet, da nye beregninger fra Skatteministeriet viser, at netop kontrol er en indbringende forretning.

I undersøgelsen fremgår det, at 65 kontrollanter i løbet af de første ni måneder af 2016 formåede at indhente 1,5 milliarder kroner ind til statskassen. Politiken beskriver tirsdag, at beløbet svarer til 38 gange medarbejdernes egen løn.

Indsatsen bliver kaldt en succeshistorie, og Torben Bagge mener, at man klart skal omfavne succesen:

- Det er altså langt bedre forretning – også rent økonomisk – at bruge flere ressourcer på de her medarbejdere, der mere end tjener sig selv hjem.

Jan ville tale med SKAT om sin bil: Måtte vente på 8000 årsopgørelses-tosser

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
En formand, der gør, hvad der bliver sagt
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: