Eksperter efter vaccinesalg til saudier: Frygter for sikkerheden

Eksperter mener, at vaccinesalg kan gå ud over forsyningssikkerheden

I de næste 30 måneder skal det saudiarabiske firma Aljomaihs selskab AJ Vaccines levere til det danske børnevaccinationsprogram.
I de næste 30 måneder skal det saudiarabiske firma Aljomaihs selskab AJ Vaccines levere til det danske børnevaccinationsprogram.
Følg Samfund

Ved du noget om salget af vaccineproduktionen på Statens Serum Institut? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Siden januar måned i år har det saudiarabiske firma Aljomaih Group haft ansvaret for vaccineproduktionen på Statens Serum Instituts grund i København, herunder at levere til det danske børnevaccinationsprogram  i de næste 30 måneder.

Det sker som følge af, at den danske stat har solgt vaccineproduktionen fra til saudiaraberne for 15 millioner kroner.  

Sharia-sheik køber statens vaccinefabrik

Flere eksperter advarer om, at det kan gå ud over forsyningssikkerheden.

– Man skal være meget påpasselig med at outsource en nøgleaktivitet som vaccine til et land som Saudi-Arabien, siger Mellemøst-ekspert Helle lykke Nielsen fra Syddansk Universitet.

– Internt er de politiske strukturer ekstremt uigennemskuelige og ustabile, og religion er tæt vævet ind i hele erhvervslivet. Det er derfor umuligt at sikre sig mod, hvad der kommer til at ske. Lige pludselig kan der komme nogen til, der laver andre beslutninger, og så kan det ende med at få konsekvenser for Danmark og i det her tilfælde vaccineproduktionen, siger hun.

Det saudiske familiedynasti Aljomaih med sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih i spidsen har købt vaccineproduktionen på Statens Seruminstitut af staten for 15 mio. kr.
Det saudiske familiedynasti Aljomaih med sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih i spidsen har købt vaccineproduktionen på Statens Seruminstitut af staten for 15 mio. kr.
 

Hvis eksempelvis Saudi-Arabien pludselig skulle vælge at boykotte Danmark igen, som det skete under Muhammed-krisen, kan vi risikere at stå uden livsvigtige vacciner til eksempelvis danske børn, da det langtfra altid er sikkert, at de er til at opkøbe andre steder.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO tager det tid at indkøbe vacciner på det frie marked. Fra en ordre er indgivet, går der minimum seks måneder, før vaccinen bliver leveret, men gerne helt op til to år.

Det samme konkluderer den finske vaccineekspert Pertti Sormunen, der mener vaccinemarkedet er meget lidt fleksibelt, Ved et nordisk vaccine møde i 2016 holdte han et oplæg, hvor det kom frem, at hovedårsagerne til mangler på vacciner er, at produktionstiden tager mindst 1,5 år, og at pludselig efterspørgsel tager lang tid at reagere på.

Statens Serum Institut

* Statens Serum Institut har eksisteret siden 1902 og har flere opgaver, blandt andet:

* Ansvaret for det danske beredskab mod smitsomme sygdomme, medfødte lidelser og biologiske trusler.

* National screening af nyfødte børn, hvor der testes for 17 sygdomme.

* Forskning i sygdomme og vacciner. Årligt publicerer instituttet omkring 400 videnskabelige artikler.

* Indkøb af vacciner – blandt andet til børnevaccinations-programmet.

* Indtil for få uger siden har Statens Serum Institut stået for produktionen af en lang række vacciner blandet andet mod polio og tuberkulose og til det danske børnevaccinations-program. I de kommende 30 måneder har staten forpligtet sig til at købe vacciner til børnevaccinations-programmet fra Aljomaih Groups datterselskab AJ Vaccines, der har købt produktionen på Statens Serum Instituts grund i København. 

* Herefter vil indkøbet af vacciner ske efter normale udbudsregler.

Kilde: Statens Serum Institut, Sundhedsministeriet.

At der relativt let kan opstå mangel på vacciner, er den nuværende influenza-sæson et godt eksempel på. Danmark indkøbte i begyndelsen af 2016 for få vacciner og har siden december oplevet mangel, så ikke alle, der har ønsket det, har kunnet få en vaccine. Det har ikke været muligt at indkøbe yderligere vacciner på det frie marked.

Netop det scenarium er den internationalt anerkendte amerikanske ekspert i terrorfinansiering Rachel Ehrenfeld bekymret over.

– At sælge vigtige fremstillings-enheder, som produktion af vacciner, til ideologisk fjendtligsindede lande, der af en eller anden grund kan beslutte pludseligt at lukke ned for produktionen, lyder ikke som en god idé, siger og tilføjer:

– De, der siger, at saudiaraberne blot er interesserede i profit som alle andre, burde vide bedre.

Den saudiarabiske rigmandsfamilie Aljomaih's virksomhed AJ Vaccines er nu  rykket ind på Statens Serum Instituts grund i København.
Den saudiarabiske rigmandsfamilie Aljomaih's virksomhed AJ Vaccines er nu rykket ind på Statens Serum Instituts grund i København.
 

Vagt i gevær
I fagforeningen HK Stat, der tidligere organiserede en lang række af medarbejderne på vaccinefabrikken, er man langtfra begejstret over, at staten har frasolgt produktionen af vacciner.

– Det, der kan få mig til at råbe vagt i gevær – og ikke kun som HK Stat-formand, men også som borger her i Danmark – er, at der i et velfærdssamfund som vores er nogle ting, der skal være en garanti for, at alle danske borgere kan føle en tryghed og tillid. I det her tilfælde er der behov for at have tillid til, at vores system omkring vacciner virker, og at kvaliteten er i orden, siger formand for HK Stat Rita Bundgaard og tilføjer:

– Vi sælger ud af arvesølvet, når vi ikke holder fast i en niche, hvor vi kan noget, er dygtige, og hvor kvaliteten er i orden.

Allerede i 2004 udtalte den danske rigsrevision sig om, at et salg af statens vaccineproduktion kunne ramme forsyningssikkerheden.

’En national vaccineproduktion kan medføre fordele, f.eks. i form af en bedre sikring mod vaccinemangel’, står der blandt andet i Rigsrevisionens rapport, der samtidig slår fast, at priserne for statsproducerede vacciner formentligt er højere end på det frie marked.

***

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby(V) havde gerne set købere fra andre breddegrader end Saudi Arabien havde meldt sig på banen.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby(V) havde gerne set købere fra andre breddegrader end Saudi Arabien havde meldt sig på banen.
 

Minister:  Køberne stod ikke i kø

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby(V) siger til Ekstra Bladet, at der altid vil være en risiko forbundet med vaccineproduktionen.

- Det er nok ikke nogen overraskelse, at jeg ligesom rigtig mange andre danskere er dybt kritisk over for mange af de ting, der foregår i Saudi-Arabien. Hvis AJ Biologics ikke lever op til de aftaler, vi har lavet, står det os jo frit for at finde en anden leverandør.

- Så det er jo ikke sådan, at vi er bundet til dem. Det bliver jo fortsat produceret herhjemme af 600 danske medarbejdere, som både var der før og efter salget. Så det er ikke en produktion, der foregår i Saudi-Arabien, men på Amager.

Men eksperter siger, at det tager lang tid at skaffe vaccine. Så det er jo langtfra sikkert, at vi bare kan gå ud og købe til hele børnevaccinations-programmet, som AJ skal levere til i 30 måneder?

- Det er jo de problemer, vi har haft de senere år, hvor den danske produktion desværre også har været brudt ned, og hvor vi skulle købe udefra.

Jo, men det har drejet sig om en enkelt. Her vil det være fire eller måske fem vacciner, der skal skaffes?

– Ja, så står vi i en situation som rigtig mange andre europæiske lande, der også køber deres vacciner rundt omkring. Og i en situation, som da staten ejede det, hvor vi også havde nedbrud.

 Men det var en enkelt vaccine – ikke til et helt børnevaccinations-program?

- Ja, og det har også været den udfordring, vi har stået med, når produktionen på instituttet de senere år er gået ned, hvor vi akut har skullet købe udefra.

Men der har det ikke være alle fem vacciner, vi skulle bruge?

- Hvis vi kigger til Sverige og til Holland og en række af de lande, vi normalt sammenligner os med, har de ikke en statslig vaccineproduktion.

Så du kan godt som sundhedsminister garantere, at danske børn ikke kommer til at mangle vaccine?

– Der er lavet en aftale om leverance af vacciner, og den adskiller sig sådan set ikke fra de EU-udbud, som vi også kommer til at køre om 30 måneder – og som de lande, vi normalt sammenligner os med, allerede gør i dag.

Havde du hellere set, at det var andre ejere. Eksempelvis fra Sverige?

– Vi var ikke i en situation, hvor der var flere købere at vælge imellem. Jeg tror, alle havde haft et ønske om, at der stod købere i kø med et checkhæfte i hånden – også nogle fra andre breddegrader. Men det var desværre ikke tilfældet. Nu har vi den køber, vi nu har, som faktisk har opretholdt 600 arbejdspladser, som ellers ikke stod til at kunne opretholdes.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind