Eksperter: Grænsekontrol er guf for menneskesmuglere

Der kan komme øget menneskesmugling ved de mindre svenske grænseovergange, vurderer flere eksperter

Pendlerne kan se frem til de udfordringer, som DSB her fremlagde før nytår. Til gengæld er den guf for menneskesmuglere.

Fra mandag har Sverige indført grænsekontrol og alle pendlere, der hver dag skal krydse Øresund via tog, kan berede sig på en øget ventetid.

Men når Sverige mandskabsmæssigt vælger at prioritere de store grænseovergange, kommer de til at svigte de mindre, hvilket giver menneskesmuglere 'gyldne tider'.

Det vurderer flere eksperter over for Berlingske.

- Eksempelvis er der stort set ingen toldere i de små havne fra Stockholm til Ystad. Og hvis man vælger at rejse til Sverige med båd, er der et betydeligt antal huller. Det er der ingen tvivl om, siger Jørn Rise, formand for Dansk Told & Skatteforbund, til avisen.

Også på den anden side af Øresund, lyder der kritiske røster over for proriteringen.

Mangler mandskab
Johan Lindgren, der er formand for Tull-Kust Forbundet, mener, at der mangler mandskab, hvis man vil forhindre, at menneskesmuglere fragter flygtninge over sundet via båd.

- Der er generelt for lidt svensk kystvagtpersonale, som vil være i stand til at hjælpe i den situation, siger han til Berlingske.

Joakim Ruist, svensk nationaløkonom og migrationsforsker ved Göteborg Universitet, mener, at det nye scenarie om menneskesmugling kan få fatale konsekvenser for Skandinavien, der kan ende som et 'marked for menneskesmugling'.

- Der er jo helt åbenlyst et marked for menneskesmuglere i den her kontrol, fordi de kan gøre en god forretning, siger Joakim Ruist.

Denne holdning bliver bakket op af Jørn Rise fra Dansk Told & Skatteforbund, der fortæller, at han er sikker på, at der er flere, der vil forsøge at smugle folk ind i Sverige, da det er en lukrativ forretning.

71 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere