Eksperter i kor: Dansk beslutning skaber potentielle terrorister

Danmarks beslutning om ikke at hjemtage danske børn fra lejre i det nordøstlige Syrien kan skabe fremtidens terrorister, lyder det nu fra en række eksperter

Følg Samfund

En bred skare af både danske og internationale fagfolk retter nu en indirekte advarsel til regeringen i sagen om de danske børn i Syrien.

Tag børnene hjem, før de radikaliseres, lyder den utvetydige vurdering fra de eksperter, som Ekstra Bladet har talt med uafhængigt af hinanden.

Det sker forud for et samråd torsdag, hvor Nick Hækkerup skal udspørges om PETs trusselsvurdering - som Ekstra Bladet kunne afsløre blev holdt hemmelig i et år - hvor det vurderes, at børnenes risiko for radikalisering øges, for hver dag de tilbringer i lejrene.

Indespærret 12-årig dansk dreng: Jeg er bange

Artiklen fortsættes under billedet...

Foto: Bea Uhart
Foto: Bea Uhart

Thomas Renard, forsker ved Egmont Institute i Belgien og specialist i terror og radikalisering:
- Jo længere børnene forbliver i lejrene, jo farligere er det for deres helbred og deres sind. De bliver mere traumatiserede, og resocialisering og reintegration bliver sværere, siger han.

Thomas Renard er enig i, at beslutningen om ikke at hjemtage børn fra lejrene potentielt kan medvirke til at skabe fremtidens terrorister, men fremhæver, at han ikke mener, man kan tale om radikalisering, når det kommer til børn i de aldersgrupper, som flertallet af lejrenes børn er i.

- De fleste af børnene i lejrene er nu omkring fem-seks år. At tildele børn i den alder evnen og muligheden for at indgå i en radikaliseringsprocess og konstruere en totalitær ideologi i deres sind for derved at komme til konklusionen, at vold er vejen frem, til at konstituere den ideologi er svært at forsvare på intelligent vis, når man ved, at børn i den alder knap kan skrive deres eget navn.

Nabolande evakuerer familier i fangelejr - hvad nu, Mette?

Artiklen fortsættes under billedet ...

Arkivfoto: Casper Dalhoff
Arkivfoto: Casper Dalhoff

Magnus Ranstorp, forskningschef ved Forsvarshøjskolen i Stockholm og har forsket i terrorisme i næsten 30 år:
- Den generelle konsensus i forhold til børnene er, at jo længere de bliver, og jo ældre de bliver, des større er risikoen for radikalisering, siger han.

Magnus Ranstorp fremhæver, at jo længere tid børnene bruger i lejre, som ISIS kontrollerer, og jo længere tid de er udsat for ISIS ideologi, des større er risikoen for, at de bliver omvendt hen imod dette verdenssyn.

Han mener, at den sikkerhedsmæssige risiko bliver lavere, hvis børnene hjemtages og ikke kommer hjem til et radikaliseret miljø.

- Det afhænger af den individuelle sag, hvad de kommer hjem til, og hvor de er mentalt. I alle tilfælde vil de være traumatiserede og have PTSD, siger han.

Afsløring: Regeringen skjulte PET's vurdering af danske børn i et år

Artiklen fortsættes under billedet ...

Foto: Carsten Bundgaard, POLFOTO
Foto: Carsten Bundgaard, POLFOTO

Eva Ersbøll, seniorforsker emerita ved Institut for Menneskerettigheder:
- Udgangspunktet er, at vi ved, at der sker forfærdelige ting for de her børn. Vi ved, at deres menneskerettigheder krænkes. Og vi har også evnen og mulighederne for at gøre noget ved det problem - og derfor skal vi også handle, siger hun.

Eva Ersbøll mener, at Danmark har en forpligtelse til at sikre, at menneskerettighederne bliver overholdt for landets statsborgere.

Hun peger på, at Danmark normalt hjemtager statsborgere, når deres liv og sikkerhed er truet i udlandet - eksempelvis i tilfælde af tsunamier og lignende.

Mettes uønskede børn: Sådan kan regeringens plan gå i stykker

Artiklen fortsættes under billedet...

Foto: Pressefoto
Foto: Pressefoto

Tore Hamming, ph.d. i militant islamisme og non-resident fellow ved The International Centre for the Study of Radicalisation, King’s College:

- Den danske tilgang til fremmedkrigere og deres børn er direkte med til at forværre sikkerhedstruslen mod Danmark. Det er der bred enighed om i forsker- og analytikerkredse, og det bakkes til dels op af CTAs trusselsvurdering.

- Det er særligt afgørende for de danske børn, som vi ved godt kan komme ud af denne negative radikaliseringsspiral, hvis de får en mulighed for det og støttes i processen.

- Hvis Danmark vælger at tage kvinder og børn hjem fra lejrene, har vi bedre viden om, hvor de befinder sig og samtidig betragteligt bedre muligheder for at håndtere og overvåge dem. Det er i (en afradikaliseringsproces, red.) helt essentielt, at børn ikke adskilles fra deres familie, da netop familien repræsenterer vigtige nære relationer, der er helt centrale i et afmobiliseringsforløb.

Artiklen fortsættes under billedet ...

General Kenneth F. McKenzie til et sikkerhedstopmøde ved International Institute for Strategic Studies (IISS). Foto: Mazen Mahdi/Ritzau Scanpix
General Kenneth F. McKenzie til et sikkerhedstopmøde ved International Institute for Strategic Studies (IISS). Foto: Mazen Mahdi/Ritzau Scanpix

Kenneth F. McKenzie, amerikansk general og leder af USAs militære missioner i Mellemøsten:
Den amerikanske general, Kenneth Mckenzie, gav i december et interview til det amerikanske medie Defense One, hvor han udtalte, at der er risiko for at lejrene bliver frugtbar jord for radikalisering.

- Vi får et strategisk problem ti år ude i fremtiden, når disse børn vokser op og bliver radikaliserede. Hvis vi ikke adresserer det her og nu, så besejrer vi aldrig ISIS eller de mange ekstremistiske ideologier i regionen, siger han til Defense One.

Kenneth Mckenzie peger på, at den langsigtede løsning er hjemtagelse af statsborgere i lejrene. Han beskriver i interviewet, at det kræver globale ressourcer, vilje og engagement for at hjemtage statsborgere til de individuelle lande, og at dette vil være det bedste for det internationale samfund.

Dansk behandlingstilbud står klar til Mettes uønskede børn

Artiklen fortsætter under billedet ...

Privatfoto.
Privatfoto.

Kasper Fisker, kriminolog og radikaliseringsekspert - sidder i Repatriate The Childrens advisory board:
- Truslen er totalt ukontrollabel, så længe de er uden for landets grænser og ønsker at straffe Danmark. Vi kompromitterer i højere grad vores egen sikkerhed ved ikke at tage dem hjem, siger han.

Kasper Fisker mener ikke, at der er hverken sikkerhedsmæssige eller socialpolitiske argumenter mod at tage børnene hjem, men at det er en politisk beslutning. Han fremhæver, at man kan retsforfølge og resocialisere i Danmark.

- I Danmark kan vi godt reintegrere de her børn på en fornuftig måde. Vi har masser af erfaring med børn, der har den type problemer. Et samfund som det danske er godt rustet til at gøre situationen kontrollabel, siger han.

'Kejserens nye klæder': Nul møder om børn i Syrien

Artiklen fortsættes under billedet ...

Foto: Nanna Kreutzmann, POLFOTO
Foto: Nanna Kreutzmann, POLFOTO

Anja Kublitz, lektor ved Aalborg Universitet. Har forsket i hjemvendte fremmedkrigere siden 2015:
Anja Kublitz lægger vægt på, at der ikke er videnskabeligt belæg for, at det udgør en større risiko at tage børnene og deres mødre hjem, end at lade dem blive.

Hun peger i den forbindelse på, at langt størstedelen af terrorangreb i Europa og Nordamerika udføres af 'homegrown'-terrorister, og at man ved ikke at handle i forhold til de danske statsborgere i lejrene potentielt set øger risikoen for radikalisering på dansk grund.

- Det har konsekvenser, og det er også en form for handling ikke at leve op til den danske retsstat og de internationale konventioner. Det vil øge risikoen for potentielle fremtidige terrorangreb, og det vil øge radikalisering blandt dem, der begår terror, siger hun.

Mettes uønskede børn: Lander på Ombudsmandens bord

Artiklen fortsættes under billedet ...

Foto: Susan Walsh/Ritzau Scanpix
Foto: Susan Walsh/Ritzau Scanpix

Letta Tayler, forskningsleder af anti-terror afdelingen hos Human Rights Watch:
- Det er i min optik en langt større risiko at efterlade børnene i de syriske lejre. Man overlader dem til en livstruende fremtid uden håb i det nordøstlige Syrien, frem for at tage kontrol over deres hjemtagelse, hvor man kan forsyne dem med rehabiliterings- og reintegrationsydelser i deres hjemland, siger hun.

Letta Tayler mener, at man ved hjemtagelse har muligheden for at give børnene håb og et formål, hvorimod radikaliserede grupper i lejrene kan appellere til, at deres hjemland har efterladt dem i lejrene,

- Hvis landene ikke træder ind og gør det her selv, så træder ISIS bare ind og gør det i stedet for dem, siger hun.

FN til Danmark: Mødre og børn bør hjemtages


Artiklen fortsættes under billedet...

Arkivfoto: Jacob Ehrbahn
Arkivfoto: Jacob Ehrbahn

Hans Jørgen Bonnichsen, tidl. chef for Politiets Efterretningstjeneste:

- Min opfattelse er, at man medvirker til at skabe potentielle terrorister. Alle ingredienser er til stede her. Det er ynkeligt, at man ikke for længst har taget dem hjem, siger han.

Han fremhæver Danmarks anti-radikaliseringsprogrammer, som han mener er hensigtsmæssige og kan hjælpe til at give folk en anden opfattelse af tilværelsen.

- Flere andre lande har jo for længst gjort op med det og er begyndt at tage dem hjem igen i erkendelse af, at man jo har masser af muligheder for at afradikalisere dem. Det har man ikke, hvis de sidder i helvedes forgård i al-Hol lejren, siger han.

Jeppe Kofods folk: Kan vi fjerne pige med ptsd fra sin mor?

Artiklen fortsættes under videoen ...

Raffi Gregorian, højt rangeret direktør i FNs anti-terrorafdeling:

- Det er et politisk emne. Alle seriøse antiterror-eksperter, som jeg kender, anerkender og accepterer, at hjemtagelse er den eneste vej frem, siger han.

Raffi Gregorian deler vurderingen af, at børnene i lejrene ikke udgør en sikkerhedsmæssig risiko nu, men at risikoen for deres radikalisering øges, jo længere tid de er i lejrene.

- Det her er jo vores bekymring. Vi ved at ISIS - da de stadig havde territorier - begyndte at træne børn, når de nåede otteårsalderen. Vi ved nu, at der er ISIS håndhævere og agenter i lejrene, som håndhæver deres retningslinjer.

Kofod kaldt i samråd om skjult stramning

Artiklen fortsættes under billedet ...

Foto: Pressefoto
Foto: Pressefoto

Maja Touzari Greenwood, forsker i fremmedkrigere, radikalisering og global sikkerhed ved DIIS:
- De annekser i lejrene som børnene befinder sig i, er reelt domineret af IS, og det kan være svært at forestille sig et mere radikaliseret miljø for et barn at befinde sig i. På grund af børnenes lave alder kan man ikke som sådan tale om radikalisering, men det er klart, at det er en ekstremt skadelig prægning at vokse op i.

- IS er tidligere lykkedes med at organisere større fangeflugter og har meldt ud, at det fortsat står højt på deres prioritetsliste. Vi må altså forvente, at de her kvinder før eller siden vil være på fri fod i Mellemøsten, hvis de ikke hentes hjem. Med det scenarie er der en reel risiko for, at de påny vil indgå i IS-grupperinger involveret i terrorisme.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+