Eksperter: Margrethe bevæger sig på grænsen med indvandrer-kommentar

Dronning Margrethe holder sig på dydens smalle sti, når hun udtaler sig om integration, mener eksperter

Dronning Margrethe udtaler sig i dag om indvandrere og integration i et stort interview med Berlingske. (Foto: Jens Dresling)
Dronning Margrethe udtaler sig i dag om indvandrere og integration i et stort interview med Berlingske. (Foto: Jens Dresling)

Dronning Margrethe begiver sig ud på kontroversiel grund i et stort interview i Berlingske i dag i anledning af hendes 75-års fødselsdag, hvor hun blandt andet udtaler sig om integrationen, og at hun synes, vi skal stille krav til de mennesker, der kommer til landet.

- Ja, vi skal tage imod, men vi skal også fortælle, hvad vi forventer. For det er vores samfund, de kommer til. Vi skal gøre plads til dem, men de skal forstå, hvor de er kommet hen i verden, lyder en af hendes opfordringer.

Men hun slipper fornuftigt fra det, mener to eksperter.

- Jeg synes, det er virkelig gode, fornuftige og afbalancerede udtalelser, Hendes Majestæt kommer med. De passer til tiden og er meget relevante, siger kulturforsker og debattør Kasper Støvring til Ekstra Bladet og uddyber:

- Det er selvfølgelig altid potentielt problematisk, når dronningen melder ud relativt politisk, som hun gør her, af den gode grund, at kongehuset skal være hævet over partipolitik. Kongehusets formål er at samle befolkningen, mens politik jo som regel er med til at dele befolkningen, og derfor kan man godt sige, at det, hun melder ud, er relativt konfliktfyldt. Men kongehuset er en del af det danske samfund og dansk kultur, og derfor må dronningen også melde ud, når problemerne er så store, som de jo faktisk er i forhold til den manglende integration.

Se også: Dronningen om terrorangrebet: Det overraskede mig ikke

Den vurdering er Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor i historie ved Københavns Universitet, enig i.

Man må stille krav

Han mener, at dronningens anciennitet og popularitet blandt danskerne er med til at legitimere udtalelserne.

- Hun kan bedre tillade sig at gøre det nu, end da hun var en meget ung og uerfaren dronning. I kraft af at hun har varetaget jobbet som dronning i mange år, har hun opbygget stor respekt og et stærkt image som en god dronning, som er værd at lytte til, siger lektoren til Ritzau.

I interviewet siger dronning Margrethe, at dem, der kommer hertil, må have forståelse for, hvor de er kommet hen.

- Vi er et gammelt samfund, som gerne tager os af folk, som trænger til at blive taget sig af, men vi vil også gerne have, at de forstår, hvor de er kommet hen. Det tror jeg er meget væsentligt, udtaler dronningen til Berlingske og fortsætter:

- Det er klart, at når et samfund modtager mange mennesker udefra, må man også stille det krav, at de forstår, hvor de er kommet hen. Vi vil gerne give plads, men de er kommet til vores samfund, og de kan derfor ikke forvente, at deres gamle samfundsmodel bare kan videreføres her i landet. De skal kunne gå i moske, når de gerne vil – det skulle bare mangle! – men når de begynder at gøre ting, som ikke stemmer overens med det store mønster i det danske samfund, må de indse, at den går ikke, lyder det fra regenten.

Skal udtale sig om samfundet

Praktisk talt alle de år, dronningen har afholdt årets nytårstale, bliver det debatteret, om regenten har været for politisk i sit budskab. Sådan er det hver gang, hun nærmer sig politiske emner, og derfor ligger der også grundige overvejelser bag udtalelserne til Berlingske, lyder Kasper Støvrings analyse. 

- Man skal tænke på, at når dronningen melder sådan noget ud, så er det fordi, hun tager situationen utroligt alvorlig, og derfor er hun nok også meget påpasselig med at udtrykke sig meget moderat.

Men tager hun ikke en stor risiko ved overhovedet at udtale sig om så betændt politisk et emne?

- Jo, det gør hun, og det vælger hun at gøre, fordi der er en god grund til at tale om de her problemer, fordi de er blevet så voldsomme og skærpede inden for de senere år. Som dronning skal hun udtale sig om dansk kultur, og hvad Danmark er for en størrelse, og hvis der er problemer i forhold til national og kulturel sammenhængskraft, så er det også kongehusets opgave at udtale sig om den slags. Derfor tager hun den kalkulerede risiko, mener Kasper Støvring.

Tager ikke stilling

Der er en hårfin grænse, regenten ikke må overskride, når det kommer til politiske emner.

Den overskrider dronningen ikke, fordi hun udtaler sig på et generelt plan og holder sig fra løsningsforslag og politisk bias, mener de to eksperter.

- Hendes Majestæts udsagn er sådan set en appel til, at man ser virkeligheden i øjnene. Det er ikke sådan, at hun kommer med konkrete forslag til, hvad der skal ske. Det er en bekymring på Danmarks vegne og ikke en bekymring i forhold til, hvilke politiske partier der repræsenterer det rigtige synspunkt, siger Kasper Støvring, hvis synspunkt støttes af Lars Hovbakke Sørensen.

- Selvom det nu er mere markant, end det nogensinde før har været, er det ikke over grænsen i forhold til, at hun anviser konkrete løsninger på tingene. Det overlader hun stadigvæk til politikerne. Og det er lige præcis dér, grænsen går. Hun går lige til grænsen, men hun overskrider den ikke, siger han.

359 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere