Eksperter om corona-bonus: Dårlig stil

Ifølge flere eksperter er der ikke noget at sige til, hvis nogle medarbejdere hos jem & fix føler sig snydt

jem & fix har 122 butikker i hele landet. Arkivfoto: Jakob Jørgensen
jem & fix har 122 butikker i hele landet. Arkivfoto: Jakob Jørgensen

I byggemarkedet jem & fix har de oplevet en ’helt ekstraordinær omsætningsfremgang’ under coronakrisen, og derfor havde ledelsen besluttet at honorere nogle af de butiksansatte med et tillæg på 3000 kroner som tak for indsatsen. Det fremgår af et brev, som Ekstra Bladet har set.

Som Ekstra Bladet tidligere har beskrevet, er det dog ikke alle medarbejdere, der har fået et personligt brev og en økonomisk påskønnelse.

Ifølge to ansatte, der arbejder i den samme butik som fleksjobbere, er der ingen fleksjobbere eller ungarbejdere i deres butik, som har fået en personlig tak eller en bonus, selvom de udgør en stor del af arbejdskraften i butikken.

De føler, at de som fleksjobbere bliver set som mindre værd, når for eksempel almindelige deltidsansatte i samme butik har fået bonussen.

- Vi har også gjort en kæmpe indsats, men vi er ikke blevet belønnet for den. Fleksjobbere og ungarbejdere ser de åbenbart som mindre værd. Det gør mig så rasende og ked af det, fortæller en medarbejder til Ekstra Bladet.

Skaber splittelse
Ifølge professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet er der ikke noget at sige til, at medarbejderne er frustrerede.

- Man splitter arbejderkollektivet ved at gå ind og præmiere enkelte personer. Hvis det er alle, der har bidraget, hvorfor er det så ikke alle, der får? Det er det, der sker, når man som fleksjobber ikke bliver omfattet. Det er en splittelsesstrategi, siger Henning Jørgensen.

Og hvis medarbejderne har ret i, at de er blevet frasorteret, fordi de er fleksjobbere, er det ikke kun dårlig stil, men også lovstridigt.

Ansatte undrer sig: Nogle får 3000 kroner - andre får ingenting

Kan være diskriminerende
Ifølge fagforeningerne Krifa, Det Faglige Hus og Frie må virksomheder gerne opsætte kriterier for, hvem der er berettigede til at få en økonomisk påskønnelse, men det er ikke i orden at diskriminere. Man må for eksempel ikke frasortere fleksjobbere alene af den grund, at de er fleksjobbere, hvis alle andre i lignende stillinger får den. Det samme gælder for ungarbejdere.

- Er det diskrimination?

- Ja, det vil jeg mene. Så skal der være en meget god begrundelse. Nu har jeg ikke hørt virksomhedens forklaring, men det virker mærkeligt, og umiddelbart undrer jeg mig over det, siger Lars Brobak, faglig chef i Det Faglige Hus.

Samme melding lyder fra advokat hos Krifa, Jane Kjær Klausen.

- Først og fremmest er det rigtig dårlig stil, og det skaber splittelse blandt medarbejderne. Og hvis der er noget, der tyder på, at der er tale om forskelsbehandling på grund af fleksjobbernes funktionsnedsættelse, så er det også i strid med forskelsbehandlingsloven, siger Jane Kjær Klausen.

Ups: Direktør tjekkede op på reglerne
Ekstra Bladet har talt med den administrerende direktør i jem & fix, Claus Petersen. I første omgang oplyste han, at han ikke havde nogle kommentarer til sagen ’overhovedet’.

Ekstra Bladet sendte herefter en mail til Claus Petersen med alle de spørgsmål, vil gerne ville have stillet. Det fik direktøren til at meddele, at jem & fix nu har fået lejlighed til at 'genbesøge reglerne' på området.

Det betyder, at fleksjobbere og ungarbejdere nu også skal have en økonomisk påskønnelse.

'Der er ikke tale om bonus, men en ekstraordinær påskønnelse (tantieme) udelukkende for butiksansatte. Det blev besluttet sidst i april måned og det lykkedes at få beløbet til alle vores fastansatte med i lønudbetalingen for april måned. Efterfølgende har vi haft lejlighed til at genbesøge reglerne for fleksjobbere og assistancer. Disse medarbejder vil få et beløb udbetalt med lønudbetalingen sidst i maj,' skriver Claus Petersen.

Vækker glæde
Ekstra Bladet har i den anledning spurgt advokat hos Krifa, Jane Kjær Klausen, om der er forskel på bonusser og tantiemer.

- Der er ikke rigtig nogen forskel. Det centrale er stadigvæk, at det tyder på, at en bestemt gruppe er blevet forfordelt. Dybest set har de jo fundet ud af, at den forskel, de har lavet, ikke var super heldig, siger Jane Kjær Klausen.

Nyheden om, at alle medarbejdere nu får en økonomisk påskønnelse, vækker stor glæde hos en af de medarbejdere, som Ekstra Bladet har talt med.

- Åh, hvor er det fantastisk. Tusind tak, siger medarbejderen.